Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

Nenes obligades a la histerectomia en hospitals palestins

LLegiu l’article de Kawtther Salam versió en anglès a : Girls Forced To Hysterectomy At Palestinian Hospitals


Un investigador de la Universitat de Birzeit va descobrir un escàndol i un crim contra la humanitat en el què famílies palestines a la Ribera Occidental obliguen les seves filles a sotmetre a “cirurgia uterina”  (histerectomia).

Les nenes tenen majoritàriament discapacitats mentals, els hospitals són administrats per l’Autoritat Nacional Palestina (“ANP”). Les cirurgies es realitzen després que aquestes famílies son inculcades per metges i autoritats religioses en el temor que les seves filles poden ser violades, quedar embarassades o ser incapaces de cuidar de si mateixes durant el període, per la seva (suposada) discapacitat mental.

Un psicòleg palestí va revelar que en l’actualitat existeixen 50 casos de nenes a la Ribera Occidental que estan encara en llista d’espera per a aquestes operacions per a les seves filles.

En un intent desesperat de l’autoritat religiosa islàmica, que treballa sota el poder de l’Autoritat Palestina, el muftí de Jerusalem i la Terra Santa palestina, que abans havia emès un edicte religiós (“fatwa”) permetent a les famílies palestines realitzar una histerectomia a les seves filles (crim de lesa humanitat), va criticar aquestes mateixes famílies palestines dient que no han de fer ús d’aquest “vell” edicte religiós que suposadament va ser expedit per l’autoritat islàmica per a un cas particular, per permetre a una  determinada família fer l’histerectomia a la seva filla. El muftí va desestimar derogar l’edicte que permet a qualsevol família dur a terme aquesta operació!

Sheikh Mohammed Hussein, va dir que “no hi havia cap edicte que legitimés i permetés, en general, l’extirpació dels úters de les nenes amb discapacitats, afegint que l’edicte d’un sol ús havia estat aprofitat per alguns pares de família, indicant que no pot ser de cap manera una opinió majoritària, i que l’edicte va ser en reacció a una necessitat per tal d’evitar un risc a la salut al que la noia en qüestió hauria estat exposada.

L’estudi que va revelar l’escàndol va ser elaborat per un estudiant de la Universitat d’Al Rima Khuffash la Universitat de Birzeit per obtenir la llicenciatura en psicologia el mes de juny de 2011. L’estudi va documentar 7 intervencions quirúrgiques per extreure l’úter de dones (histerectomia) portades a terme a hospitals a la Ribera Occidental. Les operacions van ser eliminades dels registres dels hospitals. L’estudi també esmenta que el Ministeri de Salut palestí ha emès una resolució que prohibeix aquest tipus d’operacions. No obstant això, l’investigador Rima Khuffash va dir que alguns consellers religiosos (xeics) i alguns metges estan encoratjant les famílies palestines perquè les seves filles passin per ” la cirurgia d’extracció del úter” (histerectomia), com apunta la concentració d’aquestes cirurgies en el nord i el centre de Cisjordània . Això significa que la majoria d’aquestes operacions tenen lloc a Nablus, Jenin, Qalqilya, al nord, i a Ramallah i al districte Mitjà.

Per la seva banda, va dir el Dr Mohammed Breget, especialista en psicologia clínica: “En un taller supervisat per la Universitat Oberta Al-Quds, es va assenyalar que hi ha 50 famílies palestines que viuen a la Ribera Occidental que estan esperant per fer la histerectomia de les nenes i dones amb discapacitat “. El Dr Breget va descriure l’operació d’histerectomia com un crim contra la humanitat, acusant alguns dels doctors i clergues religiosos, dient que ells són els responsables d’aquest acte criminal per encoratjar a les famílies a fer aquestes operacions.

El Dr Breget va explicar la història d’una noia de Nablus, al nord de Cisjordània a la que van sotmetre a una histerectomia, assenyalant que la nena plorava i pregava a la seva mare en el moment d’entrar a la sala d’operacions que no li fes allò. El metge va confirmar, i va afegir: “Aquestes operacions es realitzen als hospitals públics”, i es pregunta: “qui és responsable d’això?”.

En el mateix context, el subsecretari del Ministeri de Salut, Dr Anan Al Masri, va encobrir els crims ja que les operacions d’histerectomia es realitzen als hospitals del govern i els equips mèdics involucrats en els crims depenen del seu ministeri. El Sr Al Masri va negar que les histerectomies es realitzessin als hospitals de l’ANP, va dir que “el Ministeri de Salut no va aprovar la realització d’aquestes operacions”, assenyalant que el Ministeri “no porta a terme aquestes cirurgies en els seus hospitals, tant públics com privats , i que el Ministeri perseguirà a qualsevol metge que hagi dut a terme aquestes operacions ja que aquesta feina està fora de la humanitat i les lleis “.

Segons les nostres fonts, hi ha un grup de metges que treballen als hospitals de l’AP que estan units pels interessos privats d’una xarxa de (“peixos grossos”), diversos membres del personal de l’Autoritat Nacional Palestina, que guanyen diners encobrint aquests crims. Els metges estan duent a terme aquestes i altres operacions a preus elevats, que van directament a les butxaques dels “peixos grossos”. Totes aquestes operacions s’eliminen dels ordinadors dels hospitals. Algun metge fa que les operacions en la seva pròpia clínica, a casa, amb total menyspreu del seu deure com a metges i la dignitat de les pacients.

En relació amb les histerectomies cal assenyalar que les qüestions d’abús sexual i l’incest són comuns als territoris palestins i en les famílies, les escoles i les institucions a les ciutats, pobles i les institucions governamentals. En aquest context, les histerectomies obligades de les nenes i dones joves acusades de tenir “problemes mentals” són el mètode més convenient per evitar embarassos no desitjats i la vergonya que podria comportar. Parlar d’aquests crims esta prohibit al carrer i també la publicació en els mitjans de comunicació. En tots els casos, aquests delictes són tractats d’una manera que encobreix als responsables, protegint i ajudant a que segueixin cometent més crims, i castigant les víctimes (dones, menors, nenes) o matant-les en els anomenats “crims d’honor”, i obligant a discapacitades o malaltes mentals ( reals o atribuïdes) a sotmetres a operacions de histerectomia. Això té el benefici afegit dels ingressos dels autors i els facilitadors, que porten vestits i corbates cars i treballen a les institucions de l’AP.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les nostres institucions, permeables al discurs proxeneta

 OPINIÓ No hi ha debat sobre la prostitució que no comenci per l’exigència – generalment...

INTRO, nova eina informàtica per analitzar i detectar l’ús sexista i androcèntric de la llengua

La primera versió incorpora 1.500 termes   INTRO neix amb la intenció de ser un...

El paper de les dones en la distribució de la riquesa

    De “Com distribuïm la riquesa?” es parlarà a la 7ª Jornada* que organitza...