sierra-leona-mutilacion-genital-femenina-2

Compartir

Sierra Leone: Prohibida l’ablació / La Independent / Notícies Gènere

 Els organismes de Drets Humans estan celebrant la decisió del Govern de Sierra Leone, de prohibir “amb efecte immediat” la Mutilació Genital Femenina (MGF). Són prop de 200 milions de dones i nenes, vives actualment, que han estat sotmeses a l’ablació i algun tipus de mutilació genital.

 

 Eines utilitzades per a la mutilació genital femenina. Pla Internacional. Foto: Ilvy Njiokiktjien

 

Sierra Leone és el país Africà on més dones i nenes han patit l’ablació, una violència molt arrelada que ha dificultat la seva supressió per la resistència a eradicar-la, sent més del 90 % de dones i nenes a les quals se’ls ha practicat aquesta xacra.

L’activista i exministra Rugiatu Turay, ha destacat que és “un pas en la bona direcció” i ha sostingut la necessitat de “assegurar-nos que el Govern sap que els cossos de les dones no són camps de batalla”. La importància del posicionament de les encarregades de realitzar aquesta violenta practica, suposa un avanç per consolidar l’eradicació de la MGF.

Segons Mabynty Kamar, lideresa practicant d’ablació de Sierra Leone, que durant 30 anys s’ha encarregat de realitzar mutilacions genitals femenines, explica que “no ho fem per amor, sinó per costum, ignorància i pobresa”. És un ritual de transició de les noies a l’edat adulta, forma part de la cultura, encara que sigui considerada “una pràctica perjudicial, causa de sofriment, és molt dolorosa i ha estat la responsable, de moltes morts de noies desangrades, durant el procés de mutilació”.

Segons les “soweis”, les responsables d’exercir l’ablació, i que a la llengua local se’ls dóna el nom de Bondo Bush – és una font d’ingressos molt important per a elles, gaudeixen d’un estatus important a la comunitat, i es denominen guardianes de la cultura. Sempre han justificat la seva defensa d’aquesta tradició, al·legant “ho fem perquè no tenim una altra alternativa ” i  que ” tenim por de perdre el respecte i reconeixement si deixem de dur a terme aquest ritual”.

Segons dades de l’ONG Pla Internacional, hi ha 16 milions de dones i nenes en perill de ser mutilades genitalment, estan repartides actualment en sis països africans: Txad, Libèria, Mali, Sierra Leone i Somàlia.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar