Parvati Nair
L’Institut per a la Globalització, Cultura i Mobilitat de la Universitat de les Nacions Unides (UNU-GCM) va realitzar els dies 11 i 12 de juny el Congrés acadèmic investigació, cultura i mobilitat; i presentar l’Exposició Dones del Món, llar i treball a Barcelona.
Es va celebrar en el recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, Pavelló Sant Manuel, seu de la Universitat.
Les conferències es van presentar com un programa multidimensional de recerca per tal d’analitzar àrees d’interès específiques per a les migracions i el diàleg intercultural de les dones en tots els àmbits, la mobilitat i el canvi sociocultural.
El Congrés observà com afecten els impactes interculturals de la crisi econòmica global sobre les migracions transcontinentals en el món globalitzat, en el ben entès, que cada vegada més, els contactes culturals són factors comuns de processos socials fonamentals.
Foto:foto de izquierda a Derecha en la mesa Parvati Nair, Fabrizio Sarrica, Sara Gammage, Marina Faetanini y Monserrat Pallarês Parellada
Les exposicions van girar al voltant de diverses àrees temàtiques: Participació política multilateral sobre gènere i mobilitat, presentada per Sarah Gammage, ONU Dones (USA); Dones en la trata de persones, per Fabrizio Sarrica, Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte; Migració, gènere i la inclusió social a l’Índia, per Marina Faetanini de la UNESCO (Índia); Xarxa Internacional de Dones de la Metròpoli, per Montserrat Pallarés Parellada, d’Espanya.
Dones diàspores i transnacionalisme. Famílies transnacionals, per Reis Cruylles de Peratallada, del Centre Internacional de Toledo per la Pau (CITpax, sigles en anglès); Discursos i pràctiques sobre el matrimoni entre mares i filles al Marroc i Itàlia, per Giulia D’Odorico, Universitat de Pàdua (Itàlia); Les lluites i les estratègies de les dones refugiades sirianes en el context del desplaçament a Egipte, per Nourhan Abdel Aziz de la Universitat Americana del Caire (Egypt); La feminització de la migració de Moldàvia i les implicacions per als nens “left Behind”, per Michaella Vanore, mestra graduada de l’Escola de govern de UNU-MERIT (The Netherlands).
Altres panells: Narratives i representacions visuals de la mobilitat femenina. Per Dominika Gasiorowski, Universitat Reina Mary de Londres; Espais liminals i els subjectes en moviment en un context de crisi: El gènere, l’emoció, i la producció cultural de migració d’Europa de l’Est a Grècia, per Anastacia Christou, Middlesex University (UK); Noves narratives de la Mediterrània, mirada de dona, per Federica Frediani, Universitat de Suïssa; i la política de gènere en la reubicació d’immigrants, per Parvati Nair, UNU-GCM.
Discursos Legals sobre gènere i migració, taula presentada per Lorenzo Gabrielli, Universitat Pompeu Fabra; Al panell: Qui són les dones virtuoses taiwaneses? Vigilància, supervivència i llei, per Yichien Chen, Universitat Shih Hsin (Taiwan); Desplaçament forçat, la justícia transicional i l’apoderament de la dona, per Marta Gil, Universitat de València (Espanya); Dones de treball i ciutadania, per Sandra Mantu, Radboud University Nijmegen (The Netherlands); i les dones en el mercat laboral flamenc: “disempowerment though Sticky floors?” Kate Neyts, UNU-CRIS (Belgium).
Com a presentacions principals hi hagué: La dinàmica de la migració i la integració femenina, que va revelar casos d’estudi a Bèlgica, investigació presentada per la professora Chistiane Timmerman, University of Antwerp; Paral·lelament hi hagué dues sessions temàtiques sobre: Diàspora femenina i canvi sociocultural i Mà d’Obra Migrant de Gènere i Empoderament.
La metodologia utilitzada per a la investigació en gairebé tots els treballs presentats, es va fer in situ amb entrevistes a dones on es desenvolupava la investigació.
L’obertura del Congrés va anar a càrrec de Parvati Nair, Directora, UNU-GCM a Barcelona, Manuel Manonelles, Director General d’Afers Multilaterals i Europeus de la Generalitat de Catalunya; i de Joaquim Llimona, Comissionat per a les Relacions i La Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona
La Universitat de les Nacions Unides, fundada el 1973, és una organització acadèmica internacional dedicada al foment de la pau i el progrés dels pobles, i la seva seu principal està a Tòquio, a més de comptar amb altres 16 instituts repartits per tot el món.
Exposició Dones del Món: Llar i Treball a Barcelona
Exposició: Tatiana Diniz
Amb l’assistència de la directora del Projecte i de l’Institut de la Universitat de les Nacions Unides Nair Parvati, es va inaugurar l’exposició Dones del Món a Barcelona.
Foto:Parvati Nair i Tatiana Diniz
L’obra de Tatiana Diniz, recull el testimoni de 16 dones immigrades a Barcelona, que han arribat des de diferents parts del món, retratant la forma com elles s’han sentit a la ciutat.
Foto: Exposició interior
L’autora té una llicenciatura en Ciències socials, amb estudis en antropologia visual de la Universitat de Barcelona; i ha cursat un màster en antropologia, a la Universitat Autònoma de Barcelona. S’ha interessat en les qüestions relatives a les migracions de gènere, l’apoderament de les dones i el feminisme. Abans d’unir-se a la UNU-GCM, va ser assistent de projecte en l’organització internacional per a les migracions.