Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Barcelona acollirà a periodistes de Mèxic en risc

 

 L’Ajuntament de Barcelona va anunciar el programa. El període d’acollida serà de tres mesos, diu la periodista Alicia Oliver, presidenta de la XIDPICCAT.

L’Ajuntament de Barcelona, Catalunya, Espanya, va anunciar recentment un programa d’acollida temporal per a periodistes que tinguin la seva la integritat amenaçada o estigui en risc com a resultat del seu treball professional.

 

alicia-semmexico

Al mig de la foto, Alícia Oliver al costat de Rosa María Rodríguez Quintanilla, periodista mexicana que fa ús de la paraula i qui, amb la seva família, va haver de deixar la seva ciutat davant les amenaces rebudes.

 

Així ho va donar a conèixer la periodista catalana Alícia Oliver, presidenta de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPICCAT), durant el debat de la taula “Mitjans i Violència contra dones periodistes”, organitzat per la Xarxa Internacional de Periodistes amb visió de Gènere (RIPVG), en el marc del 62 període de Sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW62), que va explicar que el període d’acollida podria prolongar-se fins per tres mesos.

Durant aquest període el o la periodista en risc, podran residir a Catalunya i a més comptar amb acompanyament professional en atenció psicosocial i sanitària que li permetrà evadir-se de la situació de tensió en què ha viscut.

Aquest programa, que es desenvoluparà durant dos anys, compta amb la col·laboració de la Taula per Mèxic, organització composta per col·lectius i entitats mexicanes i catalanes que treballen per la pau i els drets humans a Mèxic.

Alícia Oliver, qui a més és coordinadora del Grup de Treball de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya, va manifestar que aquest organisme, com no podia ser d’altra manera, donarà suport a la mesura de les seves possibilitats als i a les periodistes acollides a Barcelona.

Així es podrien donar xerrades a les diferents seus socials que té el Col·legi de Periodistes, contactar a les facultats de periodisme i, sobretot, facilitar el contacte amb els mitjans de comunicació catalans perquè puguin denunciar la seva situació i sensibilitzar en el tema. “Pensem que posar-los en relació amb col·legues (de Catalunya) és bo i necessari per a ambdues parts”.

El programa s’ha iniciat amb l’acollida del periodista sinaloense, Martín Durán, fundador del setmanari La Pared i col·laborador d’Associated Press, que ha cobert el narcotràfic des de gairebé tots els diaris de Culiacán, i company del reporter Javier Valdez assassinat al maig de 2017.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mexico: #vivaslasqueremos / La Independent / Notícies Gènere

El proper 24 d’abril, està convocada, a través d’associacions civils, diferents col·lectius feministes, feministes independents...

T.Molla_images

Segueix sent necessari el feminisme?

OPINIÓ Aquesta setmana algú em va preguntar si el feminisme seguia sent necessari en els...

Prenyades, gestants i esperants

Potser enlluernada per tanta claredat, de vegades ho tens davant dels ulls i no ho...