Dilluns 22 abril 2024

Dilluns 22 abril 2024

Aproven a Mèxic la Llei per periodistes i persones defensores de DH

Estableix la creació d’un Mecanisme de protecció 

La Cambra de Diputats ha aprovat aquest 30 d’abril, la creació de la Llei per a la Protecció de Persones Defensores de Drets Humans i Periodistes, que posa les bases per a la implementació i operació de mesures de prevenció i protecció al seu favor. 

A uns dies del Dia Mundial de la Premsa que es commemora aquest 3 de maig i a uns dies de l’assassinat de la periodista Regina Martínez, corresponsal a Veracruz de la revista Proceso, els diputats van aprovar l’expedició d’aquesta nova llei. 

El cos de la reportera va ser trobat el 28 d’abril de 2012 a Xalapa, Veracruz, amb signes d’asfíxia per estrangulament, el que va donar lloc a diverses mobilitzacions de periodistes, líders d’opinió, fotògrafs i defensors de la llibertat d’expressió. 

La llei que va passar a l’Executiu per a la seva publicació, estableix la cooperació entre la federació i els estats del país per implementar i operar mesures de prevenció i protecció que garanteixin la vida, integritat, llibertat i seguretat de periodistes i persones defensores amenaçades o agredides per la seva tasca. 

També ordena la creació d’un Mecanisme de Protecció per a Persones Defensores de Drets Humans i Periodistes, que serà operat per la Secretaria de Governació (Segob) qui al seu torn tindrà una Junta de Govern com a principal òrgan de presa de decisions. 

En aquest context i després que organitzacions civils van promoure la creació d’aquest Mecanisme, el 24 d’abril passat el Senat va aprovar la iniciativa que avui ha estat avalada per unanimitat pels diputats. 

En argumentar el dictamen, aprovat amb 338 vots a favor, la diputada priista, Diva Hadamira Gastelum, ha afirmat que davant assassinats com el de Regina Martínez és urgent l’aprovació d’aquesta llei de gran significat en un país on exercir el periodisme té un alt risc. 

La diputada de Moviment Ciutadà Maria Guadalupe García ha dit que la seguretat i integritat és un assumpte prioritari per al Poder Legislatiu doncs a Mèxic el periodisme és una activitat d’alt risc pels assassinats, agressions i desaparicions de comunicadors. 

La legisladora ha lamentat que els errors de l’anomenada “guerra contra el narcotràfic” afectessin a persones innocents com a defensors i periodistes, amb la qual cosa va coincidir la diputada pel Partit de la Revolució Democràtica (PRD), Enoé Uranga. 

Uranga va sostenir que des de 2002 s’han incrementat els assassinats d’activistes i periodistes, per això la necessitat de crear una política pública sobre això i va ressaltar la importància d’aquesta llei que protegirà a persones que defensen o denuncien les violacions als drets humans (DH). 

En aquesta llei també es preveu la creació d’un Consell Consultiu com a òrgan de consulta de la Junta de Govern i planteja que estigui integrat per nou consellers experts en la defensa dels drets humans i l’exercici de la llibertat d’expressió i el periodisme. 

El diputat del Partit Acció Nacional (PA), Arturo Villaseñor Fernández, va dir que des de la llei s’ha de defensar a aquells que aixequen la veu quan es violen drets humans o que des de la seva tasca professional donen compte dels problemes socials. 

El legislador va destacar que s’ha de protegir als que s’atreveixen a denunciar actes reprovables de la delinqüència organitzada i va sostenir que per al PA és un compromís fomentar els DH abans de qualsevol interès personal o de partit. 

La llei que consta de 67 articles, dividits en tretze capítols i 14 articles transitoris, planteja la creació d’un Fons per a la Protecció de Persones Defensores de Drets Humans i Periodistes per tal de comptar amb recursos econòmics addicionals als previstos en el Pressupost de Egresos de la Federació. 

Aquests recursos es destinaran exclusivament per a la implementació i operació de les mesures preventives, mesures de protecció i mesures urgents de protecció i la realització dels altres actes que estableixi la Llei per a la implementació del Mecanisme, com ara avaluacions independents. 

El Fons comptarà amb un Comitè Tècnic presidit pel secretari de Governació i integrat per un representant de la Secretaria de Seguretat Pública, la Procuradoria General de la República i la Secretaria de Relacions Exteriors. 

L’Executiu Federal tindrà un termini de tres a sis mesos màxim, comptats a partir de l’entrada en vigor d’aquest decret, per expedir el reglament d’aquesta Llei, el Mecanisme ha de quedar establert dins dels quatre mesos següents comptats a partir de l’entrada en vigor d’aquesta llei. 

Finalment i a petició del diputat del PRD, Agustín Guerrero, el ple de la Cambra va guardar un minut de silenci com a homenatge a la reportera del setmanari Proceso, cas que està éssentinvestigat per les autoritats de l’estat de Veracruz. 

El legislador perredista critica la falta de resultats de la Fiscalia Especial per a l’Atenció dels Delictes comesos contra Periodistes, una instància dependent de la Procuradoria General de la República (PGR), i que al seu parer no serveix de res ja que en vuit anys no ha detingut ningú. 

Durant la votació el diputat del PT, Jaime Cárdenas va llegir el comunicat emès després de l’assassinat de la reportera de Proceso i la diputada també del PT, Laura Itzel Castillo va llegir el poema escrit pel reporter del setmanari Jenaro Villamil  dedicat a la seva companya de treball .

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

MANIFEST: més reconeixement, finançament i espais per als agrupaments escoltes i esplais de BCN

Prop de mig miler de persones i entitats reclamen més reconeixement, finançament i espais per...

Nicaragua: Dones a les trinxeres

    Davant l’augment de la cruesa de la repressió, les dones que ja estaven...

Oaxaca. Mèxic: Onze nenes i nens, pel canvi d’estereotips / La Independent / Notícies Gènere

  Parlar sol de nens és oblidar-nos de la meitat de la humanitat: Nadine Gasman. Encara...