Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

Contra el 155 i per la defensa de la llibertat d’expressió i de mitjans públics catalans

 

Monica Terribas, una de les periodistes que va llegir el manifest.

La Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadors de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i l’agència de notícies feminista La Independent, en defensa de la llibertat d’expressió i dels mitjans de comunicació públics, recolzen plenament el manifest conjunt emès per la televisió nacional catalana TV3, Catalunya Ràdio i l’Agència catalana de Notícies (ACN) en contra de la intervenció estatal en el desenvolupament de les seves activitats periodístiques arran de l’anunci de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.

 

Els mitjans públics catalans són resultat d’una lluita popular per tenir instruments de comunicació rigorosos, pròxims, independents, plurals i que defensin i difonguin la llengua catalana denigrada i prohibida durant la dictadura franquista.

Tot i que no s’ha arribat a l’ideal paritari, entre les conquestes dels mitjans públics catalans també s’ha de valorar la visibilitat activa de les dones periodistes, que és més gran que en la generalitat de mitjans privats com la política de valoració de la professionalitat de les dones periodistes abans que altres de caràcter sexista, com l’aparença física i rols referents.

A continuació publiquem en extens el “Manifest de TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN davant l’amenaça d’intervenció dels mitjans públics catalans”.

TV3, Catalunya Ràdio i l’Agència Catalana de Notícies (ACN) fan públic el seu posicionament comú davant l’anunci d’intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans per part del govern d’Espanya a través de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola.

Els mitjans de comunicació públics, TV3 i Catalunya Ràdio, van néixer el 1983 per mandat de totes les forces polítiques presents al Parlament de Catalunya, la institució on s’expressa la voluntat de la ciutadania, a la qual servim des d’aleshores.

Des de Catalunya i en català, per tant, fa 34 anys que expliquem el que passa aquí i a la resta del món buscant la màxima pluralitat i veracitat, fet que ens ha convertit en referents en l’àmbit informatiu i en el de l’entreteniment de qualitat i en líders d’audiència i credibilitat.

L’amenaça d’intervenció dels mitjans públics catalans, inclosa l’ACN, per part del govern espanyol suposa un atac directe a la ciutadania i vulnera el seu dret a rebre una informació veraç, objectiva, plural i equilibrada, un dels drets fonamentals de qualsevol democràcia.

El sol fet que un govern pretengui interferir i controlar el funcionament d’aquests mitjans és una prova de la seva voluntat de vulnerar aquests drets. El control governamental segresta la llibertat de premsa.

Aquesta ingerència és inacceptable en el marc de l’Europa democràtica i dinamita principis fonamentals de la Unió Europea.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Espais de Dones: AFAEMME

  L’Associació d’Organitzacions d’Empresàries de la Mediterrània (AFAEMME) és una federació d’associacions d’empresàries, creada el...

El Cohabitatge amb perspectiva de gènere

      Desde Cohousing Barcelona promouen l’accés a la vivenda a través del Cohabitatge. El...

Dones ministres, dones útils?, un debat que no s’acaba

Aplaudiments, crítiques i sobrecàrrega d’expectatives al nou gabinet ministerial xilè, de Gabriel Boric, on les...