Divendres 18 octubre 2024

Divendres 18 octubre 2024

Premis Dona TIC 2024. Talent i tecnologia en femení

Per Leonor Sedó. Text i fotos.

«Aquesta celebració és un reconeixement a l’esforç i la passió de tantes dones que, dia rere dia, desafien estereotips i obren camí a les noves generacions en un sector que en necessita la visió i el talent». Miquel Sàmper.

Els Premis DonaTIC distingeixen el paper de la dona en el món professional, empresarial i acadèmic de l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), a més de divulgar referents entre la societat per promoure les vocacions en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (CTEM) i fomentar la presència femenina a les carreres tecnològiques i les enginyeries.

En aquesta edició en què s’ha posat especial èmfasi en la Intel·ligència Artificial (IA), s’han presentat 70 candidatures, sent-ne dotze premiades. La 10a Edició dels Premis Dona TIC s’ha fet a La Paloma, Barcelona.

Els premis DonaTIC són un reconeixement públic al talent, iniciatives i projectes TIC liderats per dones. És una iniciativa impulsada per la Secretària de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball en el marc del Pla DonaTIC del Govern i en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i lAssociació Tertúlia Digital.

Inauguració

L’acte va ser inaugurat per Maria Galindo, recentment nomenada secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, que ha recordat:

«Fa deu anys, les dones érem una de cada cinc treballadors del sector TIC. Ara som una de cada tres. Anem pel bon camí, encara que encara ens queda molt per recórrer. Per això ens hem marcat l’objectiu que, si bé a Catalunya l’ocupació en el sector TIC creix un 10% anual, com a mínim el 50% d’aquests nous llocs de treball TIC estiguin ocupats per dones».

Ha explicat també que s’està treballant per trencar el sostre de vidre amb programes dirigits a dones TIC predirectives, així com en estratègies per aconseguir més dones estudiants TIC.

El Conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha participat mitjançant un vídeo, en què ha dit: «Aquesta celebració és un reconeixement a l’esforç i la passió de tantes dones que, dia rere dia, desafien estereotips i obren camí a les noves generacions en un sector que en necessita la visió i el talent».

Les premiades

La Fundació BCN Formació Professional, des del 2017 forma part del Jurat dels Premis que es divideixen en vuit categories i dues subcategories, una de les quals és per a una estudiant de FP TIC que hagi desenvolupat un projecte o iniciativa destacable en aquest àmbit.

Emprenedora

María José Martí Gil, fundadora de la plataforma ZeroError, plataforma d’IA dissenyada per detectar errors i fraus a les dades, ajudant en la presa de decisions basada en dades, ha estat guardonada per la seva innovadora solució per detectar dades errònies i fraus.

Empresària

Eva García Ramos, cofundadora i CEO de WIVI Vision, una solució innovadora que millora les habilitats visuals a través de la Intel·ligència Artificial i videojocs immersius. La segona finalista va ser Laura Fernández Giménez, i la tercera, Talía Bonmatí Sempere.

Professional

La indústria aeroespacial i els videojocs van tenir el seu protagonisme amb Roser Roca Tohà, enginyera de telecomunicacions amb 20 anys d’experiència al sector TIC, destacant per la seva direcció a Airbus Barcelona. La finalista va ser Carme Marí Marí.

Acadèmica/Investigadora

Petia Radeva, catedràtica de la Universitat de Barcelona, ​​experta en Visió per Computador i Aprenentatge Automàtic, per la seva tasca a IA aplicada a la biomedicina. Les finalistes van ser Agata Lapedriza García i Carme Martín Escofet.

Divulgadora

Elisabet Tremps Tor, creadora del podcast ‘She has a voice’, centrat a difondre històries de dones a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Les finalistes van ser María Núria Salán Ballesteros i María Aperador Montoya.

DonaTIC Revelació

Irene Unceta, reconeguda per la seva investigació sobre IA a la indústria. La seva tesi doctoral sobre l’aplicació de l’aprenentatge automàtic en entorns industrials ha aportat solucions orientades a la sostenibilitat. Les finalistes van ser Marina Sánchez Calleja i Carlota Keimer López.

Premi Honorífic

El Premi Honorífic Dona TIC s’ha atorgat a Anna Mercadé, creadora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, ​​del qual actualment és Presidenta d’Honor. El 2020 se li va concedir la Creu de Sant Jordi, una de les màximes  distincions que atorga la Generalitat de Catalunya. A més, ha estat presidenta del jurat dels Premis DonaTIC durant vuit edicions.

Estudiants TIC

Premis Dona TIC 2024 – Talent i tecnologia en femení

A la subcategoria Estudiant TIC Universitària, va ser premiada Martina Massana Massip, estudiant de 3r del GCED (Grau en Ciència i Enginyeria de Dades) de la Facultat d’Informàtica de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya, per desenvolupar un chatbot per detectar el bullying.

A la subcategoria Estudiant TIC FP, van guanyar Alma Azul Colina i Amani Fadli Dokkali, estudiants del CFGS Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma, perfil Videojocs a l’Institut Pedralbes de Barcelona, ​​per la seva aplicació d’IA per detectar violència de gènere en converses.

Hi va haver empat a la segona posició amb Emma Cardosa Martínez, estudiant de CFGS Desenvolupament d’Aplicacions Web a l’Institut Cendrassos de Figueres, Girona.

Lídia Panosa Gutiérrez, estudiant del CFGS Administració de Sistemes i Xarxes especialitat Ciberseguretat a l’Institut Tecnològic de Barcelona (ITB) de Barcelona, ​​que a més ha estat guardonada pel jurat a la menció especial de Ciberseguretat de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

A la categoria doctoral va ser premiada Aurora Tomàs Berjaga, de la Facultat d’Informàtica de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya, per la seva investigació sobre eficiència energètica a GPUs.

Iniciatives Referents

Premis Dona TIC 2024 – Talent i tecnologia en femení

A la subcategoria Iniciativa Referent Empresarial, el premi va ser per a HP Printing and Computing Solutions amb el seu programa STEM for Girls, i la segona finalista va ser Oracle Ibérica SL amb la seva iniciativa Reinventa-Tech.

Mencions especials

Les mencions especials s‟han atorgat gràcies a la col·laboració de l‟Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l‟Estratègia NewSpace de Catalunya i la Direcció General d‟Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya.

Les mencions especials d’aquests àmbits han estat: Ciberseguretat: Lidia Panosa Gutiérrez.

Aeroespacial: Clàudia Soriano Guerrero.

Cultura Digital: Susana Pérez Alonso.

Els premis tenen caràcter honorífic, sense dotació econòmica. Les candidatures premiades reben el reconeixement públic pel seu treball, activitat o projecte presentat.

Amb motiu del 10è aniversari dels Premis, l’acte ha comptat amb l’exposició de 10 cartells creats expressament per a aquesta ocasió per Sandra Navarro, Lyona i Javier Royo. Totes les premiades han estat obsequiades amb un colofó ​​creat per l’artesana Núria Torrente Piqueras.

Amb aquests reconeixements es valora l’extraordinari treball de les dones que estudien, investiguen, treballen i difonen la ciència i la tecnologia a Catalunya.

Després de deu convocatòries i 777 candidatures presentades en total, els Premis Dona TIC s’han consolidat com a referent a l’hora de reconèixer i divulgar el treball de les empresàries, professionals i estudiants catalanes de l’àmbit tecnològic i digital.

Dia d’Ada Lovelace

El Dia d’Ada Lovelace, la primera dona programadora de la història, se celebra cada any, des del 2009, a tot el món el segon dimarts del mes d’octubre.

Un dia que pretén fer visible totes les dones que es dediquen al camp de la tecnologia, la ciència, l’enginyeria o les matemàtiques. Camps tots ells tradicionalment masculins.

Aquesta és la raó que va impulsar la periodista britànica Suw Charman-Anderson a fer una petició pública, a través del web Pledgebank, per assenyalar al calendari un dia que commemorés la tasca i contribució de les dones en l’àmbit tecnològic. La iniciativa va ser un èxit i el Dia d’Ada Lovelace va quedar fixat.

Leonor Sedó és directora d’ eMagazine 39ymas.com

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Afavorir les relacions igualitàries i no discriminatòries entre sexes/gèneres

Pandora està coordinat per Mónica Timón Herrero, doctora en Psicologia i màster en Teràpia de...

tere moll

Aprendre a pensar? així no

OPINIÓ Amb l’any acabat d’estrenar apareixen al mercat tot tipus de productes per col·leccionar....

Sylvana Regalado, experta en mediambient a l’Equador, aposta per una cooperació amb Catalunya en temes de drets i apoderament de les dones indígenes

I per continuar la feina al seu país en sobirania alimentària, Drets Socials, Econòmics, Culturals...