Divendres 18 octubre 2024

Divendres 18 octubre 2024

Compartir

Presentació de la novel·la “Les dones també expliquen coses”

Per Montse Fernández Garrido*

El dia 13 d’octubre passat vaig assistir a la presentació d’una novel·la publicada per Garsineu Edicions ”Les dones també expliquin coses”, de Carme Rei-Granger, de la Pobla de Segur (Lleida). L’autora ha estat professora d’institut i d’universitat als Estats Units, Nova Zelanda i Escòcia. És autora de llibres de text per a l’ensenyament de la llengua catalana i castellana per a estrangers. Així mateix va ser cofundadora de la North American Catalan Society, a mitjans dels anys 70, per a la difusió de la cultura als EUA i al Canadà.

L’autora Carme Rei Granger i Roser Font, presidenta de l’Associació Xibeques del Cau

L’acte va tenir lloc a la Casa Galibern, seu permanent de la Fundació Mascort, de Torroella de Montgrí (Girona). És un bellíssim edifici. Es tracta d’una magnífica casa d’estil colonial del 1875, que va fer construir Ramon Galibern Casanovas, besavi de Ramon Mascort Amigó. La sala estava plena de gom a gom de persones que van gaudir de la presentació.

La novel·la tracta de tres joves de vint anys que coincideixen en un campus universitari, al sud de Chicago. Una catalana, Àgata, Sarah, russa jueva i la índia Nishad. Tres dones, tres vides, tres cultures. Diu la contraportada “Són joves i creuen en la seva força per encarar la vida, la professional i la privada. Però els dubtes, els guanys i les pèrdues, el desarrelament, la solitud i la llibertat seran els valors que, vint-i-cinc anys després del campus, es preguntaran durant una trobada de totes tres a Barcelona. Una novel·la d’aprenentatge i reflexió sobre el pas del temps, la família, les arrels culturals i les pròpies decisions per encarar la vida. On pertanyem? Als llocs, a la cultura, a les creences, a la família?”

Va acompanyar l’autora Roser Font, actual presidenta de l’Associació Xibeques del Cau, que va organitzar l’acte. Durant una hora, Roser Font va anar desgranant els temes i preguntant a l’autora, que ens delectava amb interessants aclariments.

La novel·la tracta d’un curs acadèmic, i s’hi tracten temes com l’exili, la llengua, la cultura i les tradicions de cadascuna. Al llibre també es descriu cada estació de l’any i es detalla la música que senten. L’autora estira records viscuts a la universitat dels EUA, com a professora de català i castellà. Ens explica tradicions de la zona universitària, les festes, situacions del camp que envolta la universitat, la Segona Guerra Mundial, la venda de robes, objectes, mobles i estris de segona mà que ven el veïnat quan se’n cansen o es canvien de ciutat (costum molt antic allà, però que també es dóna a països europeus, com Bèlgica, tal com vaig comprovar personalment des de 1971).

Es tracta d’una bella novel·la amb temes variats i molt interessants, ben desenvolupats, que té les lectores expectants i desitjoses de continuar amb la lectura. És un llibre que enganxa. Hi ha gran bellesa al text, que empra figures literàries de la prosa. L’autora demana als homes que llegeixin els llibres escrits per dones, ja que nosaltres sempre hem llegit els que han publicat ells.

Carme Rei Granger és també autora d’un llibre anterior, Afers Privats: Es tracta d’una “recopilació d’històries de vida entrellaçades d’una nissaga de dones resilients, amb un rerefons lingüístic, històric i polític” Rei Granger és neboda de dones que van patir presó al camp de concentració alemany de Ravensbrück i està molt implicada a l’Associació Amical que les recorda i homenatja, de la qual és dirigent.

D’això i altres presentacions de llibres de dones ens coneixem. A la seva vida i a la seva obra trobem contínuament interès i compromís amb la lluita de les dones, la lluita feminista. En resum, es tracta de llibres molt interessants, necessaris i dignes de llegir i regalar.

Carme Rei-Granger amb l’autora d’aquesta ressenya

  • Montse Fernández Garrido és advocada feminista. Professora de Màster. Memorialista. Autora de la biografia de la seva família republicana represaliada: “Tres generaciones Rebeldes”

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cap a Pequín+25: AL i C la regió més desigual del món

Preocupa a las feministes el retorn de polítiques econòmiques neoliberals i l’expansió de visions...

Carme Porta-1

Vaga de Totes

OPINIÓ Els treballs que les dones hem fet durant segles, amagat sota l’amor i la...

COMUNICAT: ACUERDOS Y COMPROMISOS DEL PRIMER ENCUENTRO NACIONAL DE PERIODISTAS CAPACITADORES

Ciudad de México, a 4 de septiembre de 2012 La Casa de los Derechos de...