Foto: Carme Ruiz
Aquest dijous 2 d’octubre és una data històrica pel país ja que Catalunya s’ha convertit en la primera nació del món amb una llei contra la LGTBfòbia que inclou sancions.
Amb 112 vots a favor (CiU, ERC, PSC, IC-V-EUiA i CUP) i 18 en contra (PP) s’ha aprovat al Ple del Parlament la llei dels drets de les persones LGTB i contra la Homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia. (Els democristians s’han desmarcat de l’esmena a la totalitat presentada pels populars, però han votat en contra dels punts clau de la llei).
Catalunya, que ja va ser pionera amb la creació del Programa (actualment àrea) per la no discriminació de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals i el Pla interdepartamental que es va impulsar, ara torna a ser un país capdavanter amb aquesta llei, la primera al món que estableix sancions per tal de protegir els drets lgtb davant d’agressions lgtbfobies.
És una llei d’àmbit transversal que vol garantir drets, en principi reconeguts, més enllà de polítiques d’acció positiva ja impulsades.
Aquesta llei porta un llarg camí i ha estat llargament reclamada. Va ser impulsada pel govern de la Generalitat l’any 2009, quan es van començar una sèrie de treballs amb persones expertes de diferents àmbits i va finalitzar amb un llarg procés participatiu i de consens amb les entitats i la ciutadania que va culminar amb un text l’any 2010. Quatre anys després la llei ha estat aprovada.
Cal tenir en compte que l’Estatut de Catalunya ja va recollir en el seu article 40.8 els drets de les persones LGTB. Des de la creació del programa LGTB com a àrea de Govern, l’any 2006, la Generalitat ha estat una institució capdavantera en els drets de les persones LGTB. L’any 2008 es va aprovar el primer Pla Interdepartamental per a la no discriminació de les persones homosexuals i transsexuals i va ser el primer Govern en formar part de l’ILGA (International Lesbian&GaiAssociation) liderant des d’aquesta associació una xarxa de governs que impulsaven polítiques antidiscriminatòries.