Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

Representants dels partits polítics expliquen els seus programes a les dones amb discapacitats

 

 

Gran èxit de l’acte convocat per Dones No Estàndards en el que les candidates dels partits polítics, d’aquestes eleccions generals, europees i locals van explicar les seves propostes. 

 

Amb la sala plena de goma gom, les 6 dones representats que es presenten a eleccions generals i locals, en un ambient cordial i distès, el dijous 11 d’abril,  van explicar el seu programa responen a les preguntes de Carmen Riu, la presidenta de Dones No Estàndards , i després a les qüestions que es van plantejar en la sala. 

Van ser-hi presents: Cristina Simó del PDCAT, Montserrat Benedí d’ERC, Mireia Garrido del PSC, Laura Pérez de Catalunya en Comú Podem, Antonia Arnau de la CUP, i Remei Gómez per  Convergents. No varen respondre ni excusar la seva no assistència PP i C’s.

“Creiem que han vingut gairebé totes­ les convocades -subratlla Riu- però sobre tot han estat les dones representants que els interessa el tema, per què la realitat es que la nostra problemàtica i reivindicacions no figuren gairebé en cap programa electoral”.

 

alt

 

Per a Cristina Simó, del PDCat, es important garantir els drets de les persones discapacitades, que tinguin recursos per subsistir, assistència domiciliaria, integració laboral i social -que es compleix la quota d’un 2 % de contractació d’aquestes persones-, que hauria de ser d’obligat compliment a les institucions, i com a valor afegit per a les empreses privades a l’hora de la contractació pública. Cal millorar la qualitat de vida i la autonomia personal de totes les persones amb diverses discapacitats”.

“Les persones amb discapacitats tenen el mateixos drets que qualsevol altre persona- va defensar Montserrat Benedí, d’Esquerra Republicana- i haurien de poder desenvolupar el seu projecte de vida en igualtat de condicions. Necessitem una Ciutat Inclusiva, i prendre tot tipus de mesures perquè això sigui així. Sobre tot tenir en compte, que les dones sempre han estat les cuidadores, i en les polítiques socials no se les inclou. Per la seva experiència institucional en l’àrea de serveis socials, Mireia Garrido del PSC, defensa programes globals que es puguin aplicar. En totes les àrees de la vida social cal tenir en compte a les persones que es mouen en condicions adverses, i que son més vulnerables. Es necessari promoure una formació integral i una educació diferent de la ciutadania, per canviar la mirada a aquests tipus de persones diferents que ens envolten i que tenen molt per aportar”.

alt

Laura Pérez, regidora de Dones i LGTBI de l’ajuntament actual, va fer tot un recorregut per la feina desenvolupada durant els últims quatre anys de govern municipal, i va defensar que es pot demostrar que el consistori ha fet un esforç molt gran en implementar polítiques socials arreu. “És un símptoma que aquest acte el promouen les Dones no Estàndard, perquè el sector esta molt feminitzat i elles i les seves famílies i/o cuidadores, sofreixen molt més el seu entorn. Necessiten un habitatge adaptat i poder accedir sense barreres arquitectòniques a tot tipus de locals. Per això comptem amb elles en el disseny de la ciutat, als plans de barris i als comunitaris. Cal tenir en compte que les dones discapacitades són molt més vulnerables a la violència de gènere, masclista i social. I per ajudar-les amb rapidesa en situacions d’emergència estem dissenyant un APP, una aplicació de mòbil perquè puguin demanar ajuda amb urgència i taxis especials.

Per la seva banda, Silvia Requena, candidata de Convergents, com a empresària, va incidir molt en promoure el treball, donant més incentius a les empreses per estimular la contractació de dones amb discapacitat.

Ma Antonia Arnau, de la CUP, que es presenta a les eleccions municipals, demana que les necessitats de les persones estiguin al centre de totes les polítiques. Cal tenir en compte que encara manca -també a Barcelona- però sobre tot a Catalunya prendre moltes més mesures de gènere, i que afavoreixin a persones amb dificultats de mobilitat. Cal que es que es compleixin les normatives urbanístiques i eliminar les barreres d’accés, i que s’augmenti la dotació municipal de transport públic adaptat”.

Es podria dir, que totes les presents es mostraven d’acord en el que aportaven les companyes. Només, Perez, es va mostrar una mica critica i va dir que no estava d’acord amb alguna de les intervencions de la sala que comentaven que no s’havia fet gairebé res, “perquè hem fet i seguirem fent tot el que puguem”. Ella al igual que la resta de companyes, va denunciar que cal lluitar per una nova llei de dependència amb recursos i amb aplicació immediata, no com la que hi ara que no es compleix ni en els mínims. Y sobre tot a Catalunya s’està deixant fora a milers de persones que ho necessiten.

 

alt

 

Per a finalitzar Carme Riu va llegir les reivindicacions de Dones No Estàndars, i va comentar a les presents que malgrat que les seves intencions siguin bones haurien de “manar molt més”, perquè a l’hora de la veritat els polítics s’obliden de les seves necessitats.

Malgrat tot, Riu va valorar molt positivament l’èxit d’aquest primer acte de presentació electoral. “Estem contentes -ens explicava al final del debat – perquè hem vist com la gent estava molt interessada, i hem omplert la sala. Estem convençudes que tothom te molt a dir sobre el tema de la discapacitat, i sobre les mesures que cal tirar endavant. Hem pogut comprovar que malgrat que ja s’estan fent coses, sobre tot des de l’ajuntament de Barcelona,  la majoria dels programes dels partits polítics no ens tenen en compte, i es  preocupen molt poc de la falta de compliment de la Llei de Dependència, tant a Catalunya, com a l’estat espanyol. Manquen moltíssimes coses a resoldre per avançar, i al final crec que haurem de tallar un dia el trànsit de les ciutats amb les  nostres cadires, per a reivindicar els que ens està passant”.

[Podeu mira el vídeo de l’ultima part de l’acte

 Mireu anterior article a L’Independent

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Jornada de neuroeducació: compartir per aprende

    El proper 27 de maig se celebrarà la Jornada Experiències de neuroaprentatge a...

Maribel Nogue

Més enllà de les xifres

    OPINIÓ Aquests dies ha sortit a la llum unes dades estadístiques per mitjà...

Rajae Karoui: “M’agrada liderar un grup com Salam”

    Rajae Karoui és la cantant de Salam Grup, i el diumenge 31 de...