Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

sali

Compartir

Valentina Saini: “No es pot parlar de “la” dona al món àrab”

La investigadora del Centre d’Estudis per la Pau Josep Maria Delàs, Valentina Saini, considera que és una equivocació parlar de “la” dona al món àrab, com si es tractés d’un fer homogeni. “Parlar de “la” dona al món àrab és massa genèric. Cada dona és diferent. Hi ha dones que treballen i se senten realitzades. I hi ha dones, moltíssimes més, que se senten discriminades, de moltes maneres diferents”.

Valentina Saini, doctoranda en Comunicació i Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, va intervenir, el passat dimecres 28 de març, en la tercera sessió del cicle “Vells i nous reptes del segle XXI”, que es va celebrar a la Llibreria Altaïr, a Barcelona. El cicle “Vells i nous conflictes del segle XXI” l’organitzen “Justícia i Pau” i el “Fòrum Altair”, amb el suport de l’Associació Amics de la Unesco de Barcelona i el programa “TotsxTots”, de Com Ràdio.

Adverteix,Valentina Saini, contra el simplisme que es produeix sovint a l’enfocar la problemàtica del gènere al món àrab, de la mateixa manera que s’identifica l’aplicació de la sharia amb l’islamisme radical quan no té perquè ser així. La investigadora de temes de pau, especialitzada en temes de l’Orient Mitjà i el món àrab i musulmà, va diferenciar entre les actituds dels diferents grups i partits polítics d’aquesta regió, plantejant, això sí, el recel i els efectes clarament negatius pels drets de la dona que representaria l’accés al poder dels defensors de posicions salafistes.

Així mateix, va parlar de la frustració que tenen actualment alguns sectors laics, especialment joves i que dominen les noves tecnologies de la comunicació, en veure que les eleccions posteriors a la caiguda dels dictadors en països com Egipte i Tunísia, han donat la majoria a grups que basen la seva ideologia en la religió i que mai no s’han caracteritzat per la defensa dels drets de la dona. Però, alhora, Valentina Saini va recordar que l’accés a les noves tecnologies és molt limitat encara en bona part d’aquests països i que això explica el poc ressò electoral dels col·lectius “bloggers” o laics.

Valentina Saini, doctoranda en Comunicació i Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, va intervenir, el passat dimecres 28 de març, en la tercera sessió del cicle “Vells i nous reptes del segle XXI”, que es va celebrar a la Llibreria Altaïr, a Barcelona. La seva conferència va tractar sobre “La Primavera àrab, un any després” i va analitzar com han evolucionat els darrers mesos els països que van viure i viuen encara revoltes contra els sistemes autoritaris que han patit durant llarguíssims períodes.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Codis pioners de bones pràctiques en la contractació pública de serveis de neteja i de vigilància i seguretat

La Comissió Central de Subministraments de la Generalitat de Catalunya ha aprovat avui les guies...

Homenatge a l’escriptora i periodista Montserrat Roig

La sala d’exposicions de la seu barcelonina del Col·legi de Periodistes de Catalunya acull actualment una...

Aproven a Mèxic la Llei per periodistes i persones defensores de DH

Estableix la creació d’un Mecanisme de protecció  La Cambra de Diputats ha aprovat aquest 30...