Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Catalunya: Les dones del Maresme contra els Feminicidies / La Independent / Notícies Gènere

El feminicidi d’Esplugues ha encès totes les alarmes a Mataró i al Maresme. Dues convocatòries per aquest gener*.  Totes a denunciar quan ens trobem un violador en el nostre camí.

 

 

 El 20 del 20 és el primer any d’un decenni marcat com en aquells bojos anys vint per moltes transformacions socials, creativitat, denúncies i visibilitat de l’empoderament feminista. Per això les dones del Maresme interpretaran durant aquest me de gener – en dos actes amb convocatòries diferents “Un violador en tu camino” i “Un violador en el teu camí”, la performance participativa i de protesta creada per Las Tesis, un col·lectiu feminista de Valparaiso (Xile). Aquest grup va fer visible la seva lluita contra les violacions dels drets de les dones en el context de les protestes que hi havia a l’octubre de l’any passat a Xile.

                                                                              

Davant dels Jutjats de Mataró

En sengles actes organitzats de forma inclusiva i paral·lela les dones i homes se sumaran, amb la seva fúria creativa a l’esperit de les dones xilenes que ja ha donat la volta al món. Aquesta primera convocatòria comarcal és per dissabte 18 de gener, a les 11:00 am. Una convocatòria sorgida de forma espontània i feta per dones que treballen per la igualtat ja sigui professionalment o com a activistes. En aquesta activitat la popular cançó xilena es cantarà en castellà i en català. Es trobaran a la plaça Francisco Tomàs y Valiente s/n (08302) davant l’edifici dels Jutjats, a Mataró. No hi ha assajos previs. Les persones que hi vulguin participar han d’anar vestides de negre, amb una banda per tapar-se els ulls, han de conèixer la música, la lletra, els moviments de l’escenografia i han d’estar preparades per cantar a pulmó obert. “Volem que se’ns escolti des de molt lluny, ha dit Vanessa. a La Independent. Estem fartes i cansades de la violència que les dones rebem cada dia. Per això hem fet aquesta convocatòria d’aquesta acció visual i contundent per treure la ràbia creativa juntes”. En aquesta activitat la popular cançó xilena es cantarà en castellà i, probablement, també en català. Aquesta és la lletra de la popular cançó xilena en castellà.

 

                                                                        Un violador en tu camino

“El patriarcado es un juez, que nos juzga por nacer y nuestro castigo es la violencia que no ves.
El patriarcado es un juez, que nos juzga por nacer y nuestro castigo es la violencia que ya ves.
Es feminicidio.
Impunidad para el asesino.
Es la desaparición.
Es la violación.
Y la culpa no era mía, ni dónde estaba, ni cómo vestía.
Y la culpa no era mía, ni dónde estaba, ni cómo vestía.
Y la culpa no era mía, ni dónde estaba, ni cómo vestía.
Y la culpa no era mía, ni dónde estaba , ni cómo vestía.
El violador eras tú.
El violador eres tú.
Son los pacos (policías).
Los jueces.
El estado.
El presidente.
El estado opresor es un macho violador.
El estado opresor es un macho violador.
El violador eras tú.
El violador eres tú.
Duerme tranquila niña inocente, sin preocuparte del bandolero, que por tus sueños dulce y sonriente vela tu amante carabinero.
El violador eres tú.
El violador eres tú.

El violador eres tú

El violador eres tú

 

Davant l’ajuntament de Mataró                                                                           

Una setmana més tard, dissabte 25 de gener en aquest cas a la tarda, a 2/4 de 8pm, davant l’Ajuntament de Mataró, la Taula d’Entitats “Teixit de Dones”, grup d’entitats de dones de Mataró que lluiten per la igualtat, a favor del dret a decidir sobre el nostre propi cos i pels drets de les dones i que agrupa a més d’una vintena d’entitats i particulars ha citat a les dones davant l’ajuntament per fer la performance en català.

 

 

Nom assassinada

 

 

En aquest cas hi ha dos assaigs: divendres 10 de gener de 18:00 a 21:00pm i dilluns 13 de gener de 18:00 a 19:30pm al Centre Cívic Pla d’en Boet. Les participants en l’activitat han d’anar vesttides de negre i portar una banda per tapar-se els ulls.

De Teixit de dones, ens explica la Lea Cornellana a La Independent, fem el 25 de cada mes un acte contra els feminicidis que es produeixen arreu del món. Intentem ser la veu de les dones que ja no tenen veu. “Un dels darrers actes que hem fet el vam titular “Vides segades”- del que us en oferim algunes fotos en aquest reportatge- i va tenir molta participació, continua Cornellana. Sempre hi participa molta gent. Aquesta va ser una acció en record a les dones assassinades per violències masclistes. Vam anar des de la Plaça de la Peixateria fins l’ajuntament. Vam llegir un manifest i la interpretació musical va ser de Maria Juan i Antònia Escalas”.

 

 

                                                                    carrer Barcelona

 

 

Teixit de Dones va néixer l’any 2014 i un parell d’anys més tard van institucionalitzar aquesta denuncia mensual dels feminicidis al món, el 25 de cada mes davant l’ajuntament.
“Ho fem, conclou Lea Cornellana, perquè aquesta plaga no es frena enlloc i creix i creix. I a casa nostra també existeix. Denunciarem aquest doble feminicidi d’enguany contra una dona i la seva filla de tres anys, a Esplugues de Llobregat. Volem que la gent s’impliqui sensibilitzant a la societat. Les dones no som ciutadanes de segona, ni dins la parella, ni a la societat”. Una de les moltes entitats de Teixit de Dones que participa mensualment a aquestes denuncies és la vocalia de dones de l’Associació de Veïns de Rocafonda, recentment guardonada per la CONFAV.

 

 

                                                                               Cara pintada

 

 

“Des d’allà preparem a les dones que venen a la vocalia per poder-hi participar i els expliquem el context d’aquesta performance- diu a la Independent Pilar Zarza- de la vocalia de dones de Rocafonda”. “Personalment crec que no s’està fent prou des dels governs ni de Madrid, ni de Catalunya per lluitar contra aquesta xacra.

Es necessiten iniciatives dotades de pressupost per ajudar a les entitats que hi dediquem moltes hores. Els polítics deuen tenir altres prioritats. Comencem aquest 20 del 20 amb un feminicidi a Espluques. Això no ho podem tolerar”, conclou.

Aquesta és la lletra de la popular cançó xilena en català (traduïda per les dones de Vic)

 

Un violador en el teu camí

El patriarcat és un sistema
Que ens ataca l’existència
I el nostre càstig és
La violència que NO veus.

El patriarcat és un sistema
Que ens ataca l’existència
I el nostre càstig és
La violència que JA veus.

És feminicidi,
Impunitat per a l’assassí
És la desaparició
És la violació

I la culpa no era meva
Ni d’on estava
Ni de com vestia
I la culpa no era meva
Ni d’on estava
Ni de com vestia
I la culpa no era meva
Ni d’on estava
Ni de com vestia
I la culpa no era meva
Ni d’on estava
Ni de com vestia
El violador ERES tu

El violador ETS tu
On els Mossos
On l’estat
Mira cap
Un altre costat
L’estat opressor és un mascle violador
L’estat opressor és un mascle violador

El violador ERES tu
El violador ETS tu

Ja n’estem fartes,
d’impunitat
de violacions i d’assassinats

Ara ens plantem
Al patriarcat
Amb rebel·lia i sororitat!

El violador ETS tu
El violador ETS tu
El violador ETS tu
El violador ETS tu

 

dissabte 18/1 a les 11:00am a la plaça de Francisco Tomàs y Valiente (davant Jutjats), a Mataró i el 25/1 a davant de l’Ajuntament de Mataró a les 19:30pm.

 

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Fracassa a Mèxic la tipificació del feminicidi

Legisladors presumeixen de les reformes per castigar els assassinats de dones, però en els fets...

Ma. Àngels Viladot

L’ús del gènere gramatical no marcat. Com es justifica? (*)

OPINIÓ El que pretenc en l’escrit present és explicar la meva posició sobre que les...

Ventres trencats

OPINIÓ Què va succeir entre els anys 1996 i 2000 en el Perú? Quin mecanisme tan...