Divendres 21 juny 2024

Divendres 21 juny 2024

Solidaritat assistencial


Les dades sobre la situació d’exclusió en la que es troba una part important de la infància a Catalunya segueixen sent alarmants, un de cada 5 infants està en rics d’exclusió social i en situació de vulnerabilitat. El passat 4 de març, a la seu de Cristianisme i justícia, es va dur a terme la conferència ” L’impacte de la crisi sobre la infància”, on Creu Roja de la mà de la responsable tècnica de l’observatori de la vulnerabilitat, Pilar Millán i Marta Carenés de Caritas, responsable del projecte Paidos explicaren, per una banda les conclusions de l’estudi realitzat als i les usuàries del projecte d’ajuda de Creu Roja i d’altra, el nou projecte Paidos de Caritas.


L’últim estudi de la Creu Roja  tracta d’identificar quines necessitats s’estan cobrint i quines altres necessitats caldria donar assistència als actuals usuaris i usuàries del projecte d’ajuda de l’organització. L’objectiu d’aquest estudi es millorar o reconduir els recursos que es destinen a l’ajuda. Donar veu als i les usuàries que en definitiva són els més invisibles d’aquesta crisi. Enquestes telefòniques a 737 usuaris i usuàries del projecte de la Creu Roja , un col·lectiu de persones en situació extrema de vulnerabilitat. El 100% de les famílies tenen tots els membres adults a l’atur, dels quals un 75% tenen una mitjana d’edat entre 36 i 45 anys, i una mitja de dos infants en edat d’escolarització. El 48% de les famílies tenen uns ingressos inferiors a 550€ al mes, i un 11% de les famílies no tenen cap ajut econòmic, ni de les famílies, ni d’amics o d’entitats socials. De les famílies enquestades, el 63% dels infants està en una situació molt alta de pobresa, un 13% en famílies sense cap ingrés i el 55% en situació de privació material severa.

Pilar Millán adverteix que aquests infants només tenen un àpat saludable al dia, àpat que proporciona l’organització a través de l’escola, alhora són els mateixos infants que no disposen del material escolar adient provocant un endarreriment en l’aprenentatge i provocant importants carències emocionals. Un altra dada important: el 65% de les famílies enquestades han rebut per primer cop l’ajuda de la Creu Roja.

Caritas ha posat en marxa el projecte Paidos, un projecte jove que neix el novembre del 2012, on els beneficiaris són famílies on almenys un dels seus membres són infants d’entre 0 i 6 anys. L’objectiu és reduir la pobresa infantil hereditària, creant un projecte integral i intrigat. Es busca la complicitat de les famílies, dels agents socials i de la comunitat.

Físicament el projecte Paidos esta conformat per centres d’acolliment. Des de Caritas és realitza un treball d’acompanyament ajudant a les famílies a buscar habitatge, escolaritzant els fills, etc. Cada casa acull un màxim de 15 famílies, actualment hi ha dos centres en funcionament, un a Barcelona i un altre l’Hospitalet, i molt aviat esta previs obrir un nou centre a Sant Adrià del Besos. Un equip de cinc persones estructura la feina de cada centre.

Les ponents van fer una crida al compromís comunitari, a l’ajuda col·lectiva i al treball de proximitat.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

L’ICD reclama a Madrid canvis en la distribució de fons per atenció a les víctimes de la violencia masclista

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha reclamat a Madrid...

Maria Galindo i les seves bolivianes eminents

OPINIÓ L’últim article escrit per María Galindo està sent molt criticat en les xarxes...

Santa Coloma de Gramanet: Les Jornades de les Dones 2012

Les Jornades de les Dones 2012 reivindiquen l’esforç comú per la igualtat de gènere Els...