Dimarts 16 abril 2024

Dimarts 16 abril 2024

Entrevista a Morena Herrera: “Cal un debat sobre l’avortament”

Introducció a l’entrevista a Morena Herrera* de la  Redacció de la Revista Contrapunto

El moviment feminista d’El Salvador va impulsar durant més de dos mesos una immensa jornada a favor de l’avortament terapèutic com un dret humà a la vida, i a més com un dret en el sistema de salut de les dones; “Beatriz”, és un cas símbol d’allò que passa a centenars de dones a El Salvador. Si hi hagués una llei que permetés encara que fos l’avortament terapèutic s’aturarien les injustícies i atemptats contra la vida de moltes dones.

A El Salvador segons l’Agrupación Ciudadana són més de 30 dones les que estan condemnades a 30 anys de presó pel delicte d’homicidi agreujat, havent patit avortaments espontanis.

Morena Herrera, reconeguda feminista i dirigent de l’Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto adverteix, en una entrevista, que el que s’imposa al país és un intens debat després del que ha succeït amb “Beatriz”.


Entrevista a Morena Herrera

Amb el cas de “Beatriz” s’observa que a El Salvador és el moviment de dones el que ha pres les regnes d’aquesta lluita per què considera que és així, i no, per exemple, dels metges? perquè això és un problema de salut pública també

És cert que el moviment feminista ha tingut molta implicació, però és important reconèixer que alguns sectors de la societat com el Fòrum Nacional de Salut ha donat suport aquest procés, també organitzacions juvenils, dones i homes l’han recolzat, a mi em sembla que a nivell global-perquè tenim cartes de pràcticament la majoria de països del món occidental- això ha transcendit del moviment feminista, ha estat una mobilització en la qual s’han sumat altres sectors que demanen drets humans i justícia.

Això és important, ja que el govern escolta que la majoria de la població pensa diferent respecte de situacions com la que va esdevenir a “Beatriz”.

Nosaltres ja teníem un informe d’una enquesta que va fer el IUDOP a finals de l’any passat i que va ser per encàrrec de la Universitat de Harvard, ja aleshores el 58 per cent de la població es mostrava a favor que canviï la legislació de l’acabament de l’embaràs quan s’enfronta un risc de vida i de mort. Aquest percentatge ha augmentat en aquesta conjuntura.

El problema és que la gent no s’expressa, ens han cridat d’universitats, ens hem assabentats que en col·legis privats i escoles públiques han tractat el problema de l’avortament; aquest drama que “Beatriz” ha viscut per les lleis que no són per a la vida de la gent, que no són per a la vida de les dones, i que no pot ser que visquem davant de tanta injustícia, jo crec que ha quedat en evidència que tota la gent que lluita per la justícia ha quedat commoguda per la realitat de aquesta noia.

També hi ha hagut ressò en gent del govern, encara que no s’han pogut expressar públicament, hem tingut suports indirectes de gent que  hi és en el govern, i que diu que no pot ser. En això és important que la direcció de l’executiu i que el FMLN també s’adonin que no poden continuar indiferents davant aquesta injustícia.

¿Aquesta jornada, sobretot de les dones, què els deixa pel que fa al futur per la lluita dels drets humans de les dones com a organitzacions?

Ens ha deixat una tremenda convicció que hem de lluitar i unir més forces per canviar d’alguna manera la legislació, d’obrir espais a una figura que no ens importa si li diuen avortament o no, el que ens interessa és que l’Estat pugui resoldre aquest tipus de problemes de les dones.

Creiem que és fonamental, ara el torn passa a l’Assemblea Legislativa, no podem seguir amb aquesta condicions, aquesta és la primera cosa que ens deixa, una reafirmació que si per a cada dona que s’enfronta a una situació com aquesta cal fer un esforç com el que ha fet “Beatriz” -perquè ella ha fet el primer esforç, hi ha posat el seu cos, la seva decisió- ens sembla que és impossible.

L’altra cosa és que hem après que hi ha molta gent convençuda d’això mes de la que nosaltres ens imaginàvem; hem tingut suport de tots costats amb informació i amb alguns recursos, tot l’acompanyament que se li va donar a “Beatriz” des que va ingressar a l’hospital ha estat pur voluntariat.

L’altra cosa és la importància de la solidaritat internacional, que estava com adormida, és commovedora per la quantitat de reaccions i accions. La solidaritat és capaç de commoure quan la injustícia és gran i això promou seguir la lluita.

El cas de “Beatriz” què deixa en aquest sentit als sectors que s’oposaven a l’avortament terapèutic?,- sobretot després de la imatge que dóna el país cap a l’exterior- de ser pràcticament cavernari, amb aquest tipus d’accions?

Jo crec que els deixa un motiu de reflexió perquè hi ha diferents sectors que han demanat un debat. L’any passat la Comissió de Bioètica del Salvador, va convocar un debat fort, diversos actors d’aquest grup van assistir-hi, però a l’hora del debat no surten de les seves consignes “L’avortament és un assassinat, un crim, vostès són assassines”, i tant de bo els quedi a elles clar que ha estat indefensable el que han fet.

És insultant tots els oferiments que li van fer a la noia, això li deixa també una reflexió a la jerarquia catòlica que tinguin una mica de compassió i empatia amb les dones.

Jo he parlat amb gent catòlica que amb les declaracions de l’arquebisbe, quan va dir que no podia salvar totes les ànimes, però que si podia evitar que matessin a una, referint-se al fetus de “Beatriz”, la gent es va sentir indignada; han enviat carta a totes les parròquies del país, aquestes cartes el que reflecteixen és que la feligresia pensa diferent.

Com creu que es durà a terme el debat sobre aquesta temàtica després que el cas de “Beatriz” hagi afectat aquesta situació?

Com va dir un metge a l’audiència, sobre tots els expedients dels seus pacients des de 1998 cap aquí, aquesta informació encara no la podem donar, però si que els expedients dels seus pacients en situacions similars són centenars. Jo crec que hi ha metges de tota mena, les dones s’enfronten a uns que tenen consciència i es preocupen per la condició de les pacients i a altres que no, el debat ha de derivar a no repetir això que ens ha passat, a no repetir més “Beatrius”. No ha de ser un objectiu només de les feministes, sinó un objectiu de la societat, de l’Estat d’El Salvador.

Tots els insults que hi ha hagut a la ministra de Salut són injustos, a mi em sembla que ella ha estat la persona més valenta per enfrontar aquestes coses. Crec que si el govern vol fer un canvi per a la salut de les dones no podem esperar més.

Molts han dit que no ens fiquem en aquest debat per ser període electoral, però el problema és que a El Salvador sempre hi ha períodes electorals, però “Beatriz” no espera les eleccions, i hi ha dones a l’hospital de Maternitat que no poden esperar.

De la revista Contrapunto

*Morena Herrera, va ser guerrillera del FMLN. Feminista, actualment és una de les principals impulsores de l’Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto en El Salvador.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

15 anys de Glòria i Lluita. Projecte Vaca

Projecte Vaca (PV), va celebrar el 5 de novembre a la sala  Luz de Gas,...

El Govern aprova el Projecte de llei per fer efectiu el dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació de les persones

Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies El Govern va aprovar, aquest 10...

Logo de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género

La XIPVG inicia una campanya per l’agenda per a la igualtat de gènere als mitjans

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIPVG) crida els governs, els mitjans...