Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

Compartir

Podcast: les dones es fan escoltar

Tots els mitjans de comunicació tradicionals s’estan transformant, i la ràdio no és aliena; més aviat ens trobem davant del fenomen de l’explosió de l’àudio a través de cada cop més variats sistemes i canals de difusió i consum.


A l’escenari del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC) de Granollers (Barcelona), el passat 1 de juny es va celebrar la II Trobada del Podcasting de Catalunya amb diversos debats al voltant de la presència femenina al podcasting. Els podcasts realitzats per dones, el repte de la monetització i l’ús d’aquests formats sonors com a estratègia de marca van ser altres aspectes que van formar part de la programació.

El protagonisme femení es va fer especialment visible a la taula titulada “El podcasting té veu de dona” amb la participació de Mar Abad (periodista cofundadora del segell de podcasts El Extraordinario), Silvia del Río (cocreadora del podcast Patriahorcado), Laura Martín (cocreadora del podcast Patriahorcado) i María Santonja (directora de PodWoman). Va actuar com a moderadora Núria Lloret (directora de la plataforma Atenea: dones, art i tecnologia).

Luis Miguel Pedrero-MAC Granollers 1-6-2022

Així mateix i sota el títol “El podcast, un format en femení”, Luis Miguel Pedrero, catedràtic i investigador principal del grup INNOMEDIA a la Universitat de Nebrija, va plantejar quina ha estat la visibilitat de la dona a la ràdio i com gràcies al podcast les dones han guanyat un espai i han aconseguit un reconeixement que no tenien a la ràdio tradicional. “Avui estan trobant un vehicle atractiu i efectiu per explicar allò que no podien” va afirmar.

A la seva exposició va descriure les possibilitats d’una finestra digital que possibilita més canals, més propostes i creacions per a dones, més negoci i més consum femení. En aquest sentit, va assenyalar que es constata la febre dels podcasts creats i dirigits a dones, entre ells els de contingut específicament feminista. “Els podcasts permeten generar un vincle molt especial, i això posat al servei del reconeixement de les dones pot ser una manera per canviar aquest masclisme regnant”, va raonar. Com canviar aquest masclisme al món de l’àudio? “Escoltant més dones”.

Lourdes Moreno de Podium 1-6-22

Per a Lourdes Moreno, productora executiva de la plataforma Podium Podcast (PRISA Audio), “només aquesta visió genuïna i un lideratge empoderant provoca connexions amb les ments i les veus més autèntiques que estan aconseguint inspirar l’audiència des d’un espai creatiu de llibertat. I no només amb podcasts presentats per dones, cada cop més el discurs masculí també hi ajuda. Un cas clar és la sèrie “Solaris” creada per Jorge Carrión”.

María Santonja, productora de podcasts i organitzadora a Espanya de l’esdeveniment Podwoman, que va deixar el 2016 la seva feina a l’agència de màrqueting per emprendre, defensa que l’avantatge del podcast és “que no hi ha filtres”, a diferència dels mitjans tradicionals on una dona que presenti el telenotícies o un magazín dependrà d’una sèrie de persones que faran de filtre. El podcast permet prendre el control de tot el procés de producció.

L’auge del podcast

Es tracta d’un format d’àudio digital consumit a petició, és a dir, l’usuari tria què consumir, quan i on vol. Segons el III estudi sobre la veu i l’àudio a Espanya, que el passat mes de febrer van presentar les consultores Prodigioso Volcán i SEIM, l’àudio creix com a producte (el que es consumeix en podcasts i audiollibres) i com a eina (el que es fa servir en assistents de veu, interfícies i altaveus intel·ligents). En aquest escenari, Pedrero assenyala que “la ràdio ha d’aspirar a l’omnicanalitat, estar present a qualsevol dispositiu que pugui transmetre, des dels receptors portàtils analògics i digitals fins a les televisions intel·ligents (Smart TV)”.

El consum de podcast supera per primera vegada la meitat de la població internauta a Espanya: un 53% dels usuaris, fet que suposa un augment de nou punts percentuals des del 2019 (42%). Gairebé 18 milions de persones n’escolten algun. Spotify és la plataforma líder al nostre país en el consum de podcast (57%), seguida d’ iVoox (22%). Les dones ja estan en paritat o fins i tot al davant (53% de l’audiència de podcasts a nivell estatal), segons el III Estudi de la Veu i l’Àudio (prop del 50% per a iVoox).

Els podcasts femenins, en augment

Tot i que no hi ha dades oficials sobre quin és el percentatge de dones creadores de podcasts a Espanya, s’observen xifres a l’alça. Fonts de la plataforma Ivoox reconeixen que, tot i que la creació de podcasts continua estant liderada per homes, els darrers anys s’ha vist “un creixement de títols femenins impulsat per l’augment de l’audiència femenina. Així, el 2021 més de 27.600 podcasts van ser creats per dones, fet que suposa un 43%.”. iVoox confirma que s’ha triplicat el nombre de dones podcasters durant la darrera dècada.

L’any passat la plataforma Podimo va estrenar 250 títols exclusius. El 60% estaven creats i dirigits per dones i orientats al públic femení. Mentrestant, al portfoli de Podium, el 24% dels continguts estan dirigits i/o presentats per dones, “però els estem incrementant”, afirma Lourdes Moreno. Segons Moreno, entre els podcasts de dones més coneguts hi ha “El podcast de Cristina Mitre, que és una inspiració i referència per a totes les dones que ens dediquem a aquesta indústria; Nuria Pérez amb Gabinet de Curiosidades ha creat un projecte molt particular i interessant narrativament. Ha estat l’any d’Estirando el Chicle i Deforme semanal, i la periodista Marian Rojas està aconseguint una gran comunitat”.

A l’univers femení hi ha més varietat de continguts, amb un repertori ampli sobre educació, maternitat, psicologia, llar, sexisme, humor, actualitat, moda i tendències, societat i cor, cinema, TV i espectacles i contes i infantil al costat d’un ampli ventall de gèneres. Segons Luis Miguel Pedrero, entre els podcasts de dons actualment de moda “el més popular és Estirando el chicle amb Carolina Iglesias i Victoria Martín, però també tenen una gran comunitat Saldremos mejores amb Inés Hernand i Nerea Perez de las Heras, “2 rubias muy legales” amb Henar Álvarez i Raquel Córcoles (Moderna de Poble), i “Las del grupo”, de Toni Acosta i Sílvia Abril, una producció del Terrat. Precisament, aquesta productora catalana ha rebut el premi Ondas Globales de Podcast el 2022 per la seva trajectòria.

Podcasts amb perspectiva de gènere

Entre l’oferta liderada per dones, iVoox reconeix que alguns dels continguts altament seguits per elles a la seva plataforma són aquells amb perspectiva de gènere, entre els quals hi ha Radiojaputa, un podcast de feminisme radical; ¡Ai Campaneras!, en què Lidia García divulga el folklore des d’una perspectiva de gènere; Fan Grrl, un programa de cultura explicat a clau feminista; Hijas de Lilith Feminista que difon notícies i curiositats del món a través dels ulls de la filosofia feminista; Sangre Fucsia, el fanzine sonor feminista d’Àgora Sol Radio, que des del 2013 lluita per la igualtat; o Club Malasmadres, que lluita per una conciliació real i una societat en igualtat.

Reconeixement als premis

Com a novetat, des del 2020 els premis Ondas que atorga el grup PRISA reconeixen el podcast als seus guardons. Carolina Iglesias i Victoria Martín, presentadors i humoristes amb Estirando el chicle (Podium Podcast) van començar de forma casera el 2020 amb l’objectiu de compartir les seves experiències i indignació amb altres dons. Van guanyar el premi Ondas 2021 i premi Ondas Globals del Podcast 2022 al Millor podcast ex aequo amb Deforme Semanal Ideal Total.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les dones són una minoria també al Saló d’emprenedoria del MWC

  Al Mobile Word Congress s’ha realitzat la tercera edició del saló de l’emprenedoria tecnològica...

Máxima Acuña: Defensora de la Mare Terra

Máxima Acuña – ©GRUFIDES A tot el planeta Terra i especialment a Amèrica Llatina l’acció de...

Estat espanyol: Continúa la bretxa de gènere en la Ciència / La Independent/ notícies gènere

En l’últim informe publicat per la UNESCO,Mujeres en Ciencia”, s’observa que les investigadores a nivell...