Dimarts 25 juny 2024

Dimarts 25 juny 2024

Compartir

Perú: Periodista acomiadada per denunciar assetjament sexual és ara objecte de querella

 El 13 d’octubre de 2011, a la província de Jaén, departament de Cajamarca, el Tercer Jutjat Unipersonal Supranacional de Jaén, va admetre a tràmit la querella interposada per Eduar Antonio Tàntal Saavedra, ex treballador de la Gerència Subregional del Govern Regional de Cajamarca, contra la periodista Gladys Elizabeth Abad Alvarado, pel suposat delicte de difamació per mitjà de comunicació social. 

Tàntal Saavedra imputa la periodista de mentir al denunciar-lo per assetjament sexual i demana que li pagui ar cent mil nous soles (35 mil dòlars americans aproximadament) per concepte de reparació civil -segons diu- per haver causat “detriment en la seva imatge de persona honorable i honesta “. A més ha sol · licitat que es consideri al diari Ahora, representat pel periodista Pepe Goicochea Tamay, com a tercer civilment responsable, una demanda que no ha estat acollida pel jutge.

La periodista, el 8 de setembre de 2011 va denunciar públicament a Tàntal Saavedra, assistent directe i treballador de confiança de la Gerència Subregional del Govern Regional de Cajamarca, per trucades telefòniques, missatges de text, expressions verbals i insinuacions, així com, frecs corporals que pertorbaven la seva feina de relacions públiques en aquesta dependència de l’Estat. 

Aquesta denúncia la va fer a través dels mitjans després de no trobar suport ni empara dels seus superiors. La periodista va indicar que va presentar queixa verbal davant el seu cap immediat superior, el gerent Subregional de Jaén, Marcos Goyzueta València, que conegut el fet li va proposar traslladar-la a un altre lloc i a un nivell inferior al que havia guanyat per concurs públic. Abad Alvarado, llavors, va sol · licitar audiència amb el president del Govern Regional de Cajamarca, Gregorio Santos Guerrero, davant qui va denunciar l’assetjament i l’hostilitat laboral, però ell va minimitzar el fet i va sortir en defensa dels agressors. En represàlia, Goyzueta València va hostilitzar la periodista acusant-la d’ abandonament de lloc de treball-per haver acudit a entrevistar-se amb l’autoritat regional- i la va amenaçar amb iniciar-un procés administratiu, a més de discriminar-la laboralment en accions pròpies del seu càrrec. Finalment, va ser acomiadada sota l’excusa que va finalitzar el seu contracte de treball. 

Segons l’article 15 de la Llei 27.942 (Llei de Prevenció i Sanció del Assetjament Sexual), tota autoritat que hagi conegut amb antelació la denúncia d’assetjament sexual i no hagi adoptat les mesures oportunes per investigar i sancionar els fets serà considerada responsable solidari del fet. 

El perjudici ocasionat a la periodista Gladys Abad Alvarado, a la data, és irreparable ja que podria ser condemnada davant la impossibilitat de recerca de l’acte d’assetjament i assetjament sexual que ha caducat per llei, malgrat l’existència de proves.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

monitoreo medios

Comunicació, Cooperació i Gènere al Col·legi de Periodistes de Catalunya

On és la cooperació amb Visió de Gènere als mitjans? On, quan i com...

“Ni Guerra que ens Oprimeixi, ni Pau que ens Destrueixi”

Ahir es va commemorar el dia Internacional de les Dones per la Pau i el...

Internacional. Webinar Dones que canvien el món

Redacció Equipo de AishLatino Plenes de força i ganes de transformar, així es van mostrar...