Divendres 01 març 2024

Divendres 01 març 2024

Compartir

Per què fem vaga el 8 de març?

 

#FemVaga

Fa unes quantes setmanes, les activistes feministes de Catalunya es mobilitzen per dur a terme la Vaga Feminista el proper 8 de març, sumant-se així a l’acció mundial que aposta per una vida sense opressions colonials ni capitalistes.

 

8M

 

Per què fem vaga? es pregunten moltes activistes, a manera de reafirmar el seu compromís vindicatiu. La Independent va tenir un diàleg col·lectiu amb algunes d’elles que se sumaran a la vaga, del qual hem extret algunes reflexions significatives.

Persisteix la seva voluntat col·lectiva d’aconseguir una vida lliure de violències masclistes i de violències polítiques. Denuncien l’actual govern de l’Estat i sostenen que no les representa, que l’aplicació de la 155 a Catalunya, no fa sinó evidenciar com la repressió es legitima amb total impunitat enmig d’un context democràtic.

També, hi ha les activistes que expressen el seu rebuig a ser considerades il·legals per ser estrangeres. Vindiquen el dret a ser ciutadanes sense que estigui condicionat a l’obtenció de papers. Afirmen a més, que és imprescindible reconèixer l’aportació econòmica del treball de cures remunerat i no remunerat i evitar que es converteixi en sobreexplotació i esclavitud.

 

 

 

IMG 20180301 025631

#JoFaigVaga – Lucero Rivera

 

“Els nostres cossos no són mercaderia, no són objecte sexual, ni atuells per reproduir”, expressen amb fermesa. Expliquen que l’autonomia física passa per tenir accés a oportunitats i condicions econòmiques que permetin a totes les dones desenvolupar les seves capacitats en la seva àmplia saviesa. No volen que controlin els seus cossos, els seus territoris ni que depredin el seu entorn vital.

Evidencien el seu rebuig als Estats opressors i corruptes en qualsevol part del món. Aquests estats, asseveren, desconeixen la diversitat, avalen la violència institucional i són botxins de les llibertats individuals i col·lectives. Per això, consideren imprescindible fer memòria històrica, i deslegitimar dictadures i complicitats absolutistes d’aquelles que els fan creure ser amos i pretenen tenir súbdits.

Diuen prou al fet que es racialitzi llurs cossos i sabers, al fet que s’ exotitzi els cossos de les dones migrades, desconeixent la seva dignitat humana. També sostenen que la seva lluita és per trencar els murs assassins, per tancar els CIES de tortura i derogar les lleis d’estrangeria que veuen com a delicte la mobilitat humana.

Hi ha les pacifistes, aquelles que pretenen eradicar el tràfic d’armes que genera conflictes, guerres i fam, i que posa a milions de persones en condició de refugi, i a les dones les col·loca en perill de ser violades i lligades de mans per les màfies.

 

 

 

IMG 20180301 025726

#JoFaigVaga – Ana Núñez

 

També interpel·len el sistema heteropatriarcal que desconeix les diverses identitats de les dones, i que oprimeix els seus cossos i sexualitats. I aquelles amb diversitat funcional les capacitats de les quals són invisibilitzades i desvaloritzades.

S’afirmen mereixedores de condicions dignes de treball, sense bretxes salarials ni sostres de vidre, que els permeti accés als beneficis d’un desenvolupament centrat en les persones i que garanteixi el seu accés digne a l’habitatge, salut i educació.

També vindiquen un poder compartit, una autoritat reconeguda sense imposicions i en horitzontalitat. No volen que les representin, sinó representar-se a si mateixes, als seus propis anhels i realitats.

No volen que el feminisme estigui de moda i acabi sent oblidat a l’armari de la ignorància, sinó que s’assumeixi com una manera de viure, sentir, ser i estar al món.

Totes consideren que és possible un bon viure, amb dignitat i en equilibri vital amb l’entorn, sense androcentrisme ni antropocentrisme, perquè totes són filles de la Terra.

 

 

IMG 20180301 025703

 #JoFaigVaga – Rosa Riveros

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

L’IDHC alerta sobre regressions DDHH en la LLei Omnibus

L’Institut de Drets Humans de Catalunya ha fet públic un informe relatiu a la Llei...

Dones, Salut, COVID19 i crisis: Reflexions sobre els nostres drets

Per Creación Positiva Avui, 28 de maig de 2020, Dia Internacional de l’Acció per a...

Colombia s’examina de DDHH avui 10 de maig i escull president el 27

  hrm.gov.co   El procés de pau a Colòmbia està ‘a la corda fluixa’ perquè...