Dimarts 17 setembre 2024

Dimarts 17 setembre 2024

Compartir

Pensadores per la pau

Un cicle analitza el paper de la dona en la construcció de la pau

 

 “Quin paper han jugat i juguen les dones compromeses en processos de construcció de la pau arreu del món?” Aquesta és la pregunta que ha intentat respondre el cicle Pensadores per la pau. Pensaments per la pau, que ha acabat a Girona el 17 de novembre.


Es tracta d’un cicle organitzat per GREC-Resolució de Conflictes i l’ Institut Català Internacional per la Pau, i que enguany s’ha enfocat en clau estrictament femenina, després que en les dues edicions anteriors s’hagués focalitzat en Amèrica Llatina i Martin Luther King. “Vam pensar que era bo que a les dones que han contribuït en la gestió de la pau, ja fos a través dels seus escrits o com a activistes, se’ls donés un cert relleu, perquè sovint queden oblidades”, assenyala Ferran Camps, director de GREC. I és que, tal i com es pot llegir en el propi fulletó promocional de les jornades, “el concepte de pau és divers i sovint no aborda la complexitat i la transversalitat de l’enfocament de gènere”.

L’experiència i els sabers femenins poden aportar noves idees a l’hora de treballar en el món de la resolució de conflictes i la promoció de la pau”, afegeix.

 

L’objectiu, com cada any, ha estat sensibilitzar la ciutadania en la Cultura de la Pau, per tal d’aconseguir promoure una gestió positiva dels conflictes. Aquesta vegada, però, se li ha volgut donar una visió femenina, de manera que els organitzadors del cicle han decidit centrar-se en tres dones que, per algun motiu o altre, van destacar en la defensa de la pau. L’objectiu, però, no és quedar-se només aquí, sinó que GREC ja està estudiant continuar l’any que ve pel mateix camí i tornar a enfocar les jornades en clau femenina.


 

Enguany, les tres protagonistes han estat triades, segons Camps, no només per la seva rellevància en el camp de la construcció de la pau, sinó que també s’ha procurat escollir dones procedents d’èpoques i contextos molt diferents. Així, la primera seleccionada ha estat l’escriptora Virginia Woolf, de qui es va tractar la vida i obra en dues sessions realitzades el 27 d’octubre i el 3 de novembre. Woolf, que va viure entre 1882 i 1941, és considerada una de les principals exponents del modernisme del segle XX, però també una gran feminista gràcies a l’assaig Una habitació pròpia, publicat el 1929, on es recull la cèlebre frase “Una dona ha de tenir diners i una habitació pròpia si vol escriure ficció”. L’anàlisi de la seva vida i obra va anar a càrrec d’ Elena Grau, membre de l’ Institut Català Internacional per la Pau.

 

La segona figura treballada ha estat la també escriptora Berta Von Suttner, escriptora i pacifista austríaca que va viure entre 1843 i 1914. La seva novel•la més coneguda és Avall les armes!, tot un clàssic del moviment pacifista internacional que es va traduir a nombrosos idiomes. Von Suttner va ser una destacada defensora del moviment internacional per la pau, i el 1905 va obtenir el premi Nobel per la seva tasca. La seva vida i obra es van tractar en les sessions del 13 i el 20 d’octubre, xerrades que van anar a càrrec de la historiadora Bea Porqueres.

 

Finalment, en tercer lloc es van analitzar, els dies 10 i 17 de novembre, les aportacions de Petra Kelly, destacada activista del moviment pacifista, contrària a les nuclears i fundadora del partit Els Verds a Alemanya, que va ser assassinada a Bonn l’any 1992. La figura més contemporània de les jornades va treballar a la Comissió Europea a Brussel•les i va participar en incomptables campanyes a favor de la pau i del medi ambient, tant a la seva Alemanya natal com en altres països, inclòs l’Estat espanyol. A les jornades del GREC, el seu llegat va ser analitzat per Carme Magallón, directora del Seminari d’Investigació per la Pau.

 

Teoria, vida i obra de les autores

 

En general, les jornades han gaudit d’una molt bona acollida a Lleida i Reus, mentre que la seva assistència ha estat més discreta a Girona. Això sí, tothom que hi va participar mostra satisfacció amb el resultat, tant ponents com participants.  “Destacaria el fet que hem combinat la teoria amb la vida i obra de les autores, perquè les seves vides tenen molt a veure amb els seus pensaments”, explica Camps. I en això, sí que es diferencien dels seus homòlegs masculins: en alguns casos, la vida personal dels pensadors no es correspon amb el que prediquen, però en el cas de les dones -o com a mínim, d’aquestes- hi ha una major coherència, explica Camps, malgrat que puguin donar-se també petites contradiccions.


 

A banda de les jornades centrades en aquestes tres autores, el cicle de Girona també va comptar amb una sessió de cine-fòrum, durant la qual es va poder veure la pel•lícula Avall les armes! (1914), d’Holgen-Madsen, al cinema Truffaut. La pel•lícula va quedar emmarcada dins el cicle de Cinema i Solidaritat, que enguany girava entorn del lema Escoltem, parlem… comuniquem-nos!

 

Malgrat que a Girona les jornades ja s’han acabat, tots aquells que s’hagin quedat amb les ganes d’assistir-hi encara són a temps d’anar a Lleida, on els dies 24 de novembre i 1 de desembre podran escoltar encara les sessions dedicades a Petra Kelly. Mentrestant, l’organització ja té la ment posada en l’any que ve, amb la idea de tornar a seleccionar pensadores i activistes que hagin tingut un paper rellevant en la història de la pau.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Migració: Carpa de la dona en la Trobada d’Entitats / La Independent / Notícies gènere

Un total de 11 entitats que treballen amb dones migrants radicades a Catalunya participaran en...

‘Insubmises’, IV Trobada Feminista del ‘Bloco de Esquerda’ portuguès

Les diputades i activistes del ‘Bloco de Esquerda’ portugués convoquen, per quart any consecutiu,...

Catalunya: Premis de Comunicació no Sexista 2019 / La Independent / Notícies Gènere

El divendres 15 de novembre tindrà lloc a l’Auditori del CaixaForum de Barcelona una...