Dijous 22 febrer 2024

Dijous 22 febrer 2024

Compartir

Paraules i agraïments de La Independent pel Premi AMECO “PRENSA-MUJER” 2011

 

 

 Amb la presència i participació de Cristina P. Fraga, Presidenta de l’Associació de Dones de la Comunicació (AMECO), Teresa Blat, Directora de l’Instituto de la Mujer, Montserrat Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones, Francina Vila, Regidora de Dones i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, Ramon Besa, Vicedegà del Col · legi de Periodistes de Catalunya, es va dur a terme el 7 de setembre a Barcelona, el lliurament dels Premis AMECO “Prensa – Mujer 2011”, que van recaure en les periodistes Rosa Maria Calaf, Montserrat Domínguez i l’Agència Catalana d’Informació de gènere, La Independent.

Recollim en aquest article les paraules de les representants de La Independent: Montserrat Minobis, Teresa Carreras,  Tona Gusi i Sara Lovera .

 

 

taula1

 

Paraaules de Teresa Carreras, directora de La independent

La Directora de La Independent, va demanar un canvi de mentalitat en les persones que dirigeixen els mitjans de comunicació. Sense aquest canvi es dificil que els continguts informatius esdevinguin més plurals i reflecteixin a les dones en la mesura que la realitat imposa. Va celebrar però iniciatives avançades com la figura de la Defensora d’ El Periòdico representada per Eva Peruga.


carreameco


Per Teresa Carreras és molt important assolir els mitjans economics imprescindibles a fi que La Independent pugui gestionar-se professionalment també en la part econòmica, atés que actualment la tasca de les i dels  periodistes que hi escriuen és bàsicament voluntaria. Celebrà la quantitat de col·laboracions periodístiques rebudes, així com el ressò social obtingut.

Tot seguit llegí un text per a l’ocasió de la presidenta de l’agència.  


Paraules de Montserrat Minobis, presidenta de La Independent

“Des de la distància i davant l’impossibilitat de ser present en aquest acte, dues paraules: 

En primer lloc agrair a les companyes i amigues d’AMECO, un referent important per a nosaltres, el guardó amb el que ens honoren i no solament pel guardó en si mateix sinó perquè, en primer lloc són elles les que ens l’atorguen i perquè el compartim amb dues professionals del periodisme que admirem i estimem com són la Rosa M. Calaf i la Montserrat Domínguez. Enhorabona compartida, col·legues. 

En segon lloc dir que el premi ens obliga més que mai en la nostre aposta, ferma i decidida, per – a través d’aquesta eina magnífica que és Internet – a ser instrument d’una nova manera de fer i exercir el periodisme i fer de la informació amb visió de gènere un camí plural i al servei de les llibertats, de la justícia i de la democràcia igualitària en el nostre país i en l’Estat espanyol. 

I per últim, ens agradaria que l’idea de diverses periodistes i agències al voltant de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere de crear una federació internacional d’agències amb visió de gènere, pogués esdevenir una realitat.  

Gràcies a Ameco, enhorabona, també, a Rosa M, Calaf i a Montserrat Domínguez i sobretot moltes gràcies a les companyes i companys que, amb la seva feina , el seu esforç i la seva professionalitat, fan possible La Independent.”

 

Paraules de Tona Gusi, sotdirectora i fundadora de La Independent

tonaameco

Tot seguit prengué la paraula la sotsdirectora de l’agència en nom de tot l’Equip de redacció format actualment per 22 periodistes. Tona Gusi felicità a les altres premiades, Rosa Ma. Calaf i a Montserrat Dominguez tot emplaçant-les a ser entrevistades en breu per La Independent.

Agraí la tasca de col·laboradores i col·laboradors així com de les corresponsalies propies de La Independent, i “la difusió d’informacions a través de les agències de notícies amb visiò de gènere d’arreu del món (SEMlac, CIMAC, ARTEMISA, Woman in the City, Feministik Perspectiv, etc.). D’entre les quals  AMECO de l’Estat espanyol  n’és la més propera”.

Explicà els inicis de La Independent, nascuda l’11 de setembre del 2010, i els seus objectius:

  “La Independent ha estat i és un projecte col·lectiu gràcies al treball de l’equip de periodistes i la complicitat d’associacions de dones i ONG i col·lectius que han incorporat la visió de gènere en les seves accions. També gràcies al petit suport del govern de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona”. (…)

 Els nostres objectius els compartim amb la resta d’agències: Donar veu a les dones. Visibilitzar, en l’àmbit de la informació i la comunicació les lluites, els treballs i les opinions de les dones en tota la seva diversitat.  Realitzar un periodisme plural, que indagui en la diversitat de les fonts i per tant fer un periodisme més democràtic, que superi l’androcentrisme que tant per resistències ideològiques patriarcals com per les inèrcies de les rutines de la professió continua essent malauradament el majoritari al món tal i com demostra l’informe WAC, en el seu Seguiment Global dels Mitjans del 2010)  (…)

  Volem donar a conèixer la realitat de les dones de Catalunya i la resta de territoris de llengua catalana al país i al món. Alhora i no menys important que difonem a Catalunya les noticies de i sobre les dones d’arreu del planeta. I senzillament, amb un llenguatge -escrit i audiovisual – no sexista donar les noticies, qualsevulla notícia! amb mirada de gènere, és a dir posant-nos les ulleres liles, violetes. 

La lacra de la violència masclista, els feminicidis, els drets de les dones, la participació cap a la igualtat i l’equitat en la vida pública política, social i econòmica, les polítiques d’igualtat i equitat, la cultura, l’esport, la recuperació de la memòria, el dret a la identitat, a l’ensenyament, a la salut, al propi cos, i d’altres són les seccions i continguts que troben a La Independent les més de 10.000 visites mensuals que rebem; són els articles que difonem a través dels butlletins electrònics; i els titulars que passem o piulem a través de les xarxes socials. 

Finalment i el més important, tot recollint les reflexions de la Redacció de La Independent, unes paraules d’atenció, una alerta sobre el patiment de les dones en aquests anys de crisi. Les dones som majoritàries en els segments més febles de la població i transversalment també ocupem majoritàriament les posicions més colpejades en les diverses professions i tasques associades a la cura. També pel que fa a les jubilacions i prestacions d’ajut social, les dones som les més afectades. Així mateix les associacions i col·lectius de dones de Catalunya que treballen pels drets de totes les dones tenen greus dificultats econòmiques per poder continuar la seva tasca. Recollim per tant les seves veus que demanen garanties al govern i altres institucions que les retallades no afectin als drets i als serveis socials, la sanitat i l’educació. La reforma constitucional, que afecta directament a Catalunya o les gestions recents al voltant de la RMI, són dos dels fets preocupants en relació als drets de les persones.

Un món millor sense les dones no és possible!”.


Paraules de Sara Lovera, Premi Nacional de Méxic, fundadora de diverses agències de noticies a Amèrica Llatina i formadora de periodistes de La Independent


Catalina_Carmona24Catalina Carmona en nom de la redacció de La Independent va llegir el text que la reconeguda periodista mexicana va adreçar a les persones assistents a l’acte:

“Les agències de notícies de gènere, són un intent de reequilibrar la informació dels anomenats grans mitjans, sobre la condició social de les dones.

La Independent és, ni més ni menys, ni res més que, una agència nascuda d’un llarg procés d’incubació que ha començat a marxar i a que és conèixi donant informacions que els mitjans de comunicació poden emprar i difondre, en aquest afany de dir què passa realment amb la vida de les dones des d’una perspectiva inclusiva, professional, adequada, interessant, però sobretot a temps, perquè res es perdi.

Per a mi, i per a vostès i les dones d’Europa és una sort comptar amb aquesta agència que s’ha construït amb gran imaginació i esforç.

Avui, de cara a un món revolucionat, violent, on la tecnologia ens permet arribar a milers de llocs, a milers de persones, als racons on sovint no es pensa,  en aquest món dividit en dos.
 
La generositat de la germana AMECOpress és vasta. Ens enorgulleix formar part d’aquest món en el qual estem intervenint satisfactòriament, amb tota la serietat i profunditat.Juntes podrem fer que es revelin al món situacions fonamentals de les dones, de les migrants, de qui resta endarrerit i dels avenços de les dones, de les seves veus abans silenciades, obrint nous camins per al futur.
 
Des de Mèxic , una abraçada sincera per a La Independent i per AMECOpress, desitjant-vos una llarga vida, molt i més èxit. Els dono les gràcies per existir.
 
Per la Vida i la Llibertat de les Dones!

 

 periodistes_premiades_ok

 


 

Enllaç a la Galeria de fotos d’Amada Santos.

Enllaç a la Galeria de fotos d’Esther Molas.

Enllaç a la Galeria de fotos de María PB.


Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Esther Vivas

Quina Catalunya necessitem?

    OPINIO Després d’unes setmanes d’intrigues al Parlament de Catalunya, finalment “Habemus Pregunta” i...

Catalunya: Igualtat, extrema urgència / La Independent / Notícies gènere

El Parlament de Catalunya va aprovar el passat 5 de març la Proposició de llei...

Prenyades, gestants i esperants

Potser enlluernada per tanta claredat, de vegades ho tens davant dels ulls i no ho...