Dissabte 24 febrer 2024

Dissabte 24 febrer 2024

Panamà: Denúncies d’esterilitzacions no consentides a dones indígenes

Per Redacció SemMéxico

Amb informació de LaNueve, des de Panamà s’informa que l’esterilització no consentida de dones en comunitats originàries és investigada actualment pel Ministeri de Salut (Minsa) en allò que constitueix un altre escàndol que impacta a la societat panamenya. 

El Ministeri ha emès un comunicat en què afirma haver iniciat aquestes indagacions amb l’objectiu d’investigar aquests procediments quirúrgics d’esterilització no consentida en les pacients. D’altra banda, la Defensoria del Poble va informar de la creació d’una comissió de drets humans per aprofundir-hi.

Els fets es remunten a l’octubre del 2021 quan autoritats del ministeri de salut van fer una visita amb altres legisladors a la comunitat indígena de Charco La Pava, a Bocas del Toro. Allà van rebre més d’una dotzena de denúncies de dones que van declarar que un cop havien donat a llum sota anestèsia, en despertar-se es van adonar que se’ls havia esterilitzat, sense que hi hagués cap avís previ ni el consentiment respectiu.

Segons van informar mitjans de premsa, els assembleistes amb prou feines van rebre aquestes denúncies, van procedir a redactar un informe i van sol·licitar que el ministre de Salut, Luis Francisco Sucre, es presentés de manera urgent davant de la comissió, però fins ara Sucre no havia comparegut.

Un fet a destacar. Segons informacions d’agència, totes les dones esterilitzades de manera no consentida esmenten un hospital anomenat El Silencio. Clarament van expressar que en haver parit en aquest hospital havien patit aquesta intervenció quirúrgica que va afectar la seva capacitat reproductiva, mentre aquelles dones els parts de les quals (de manera natural o cesària) van ocórrer a les seves comunitats, no van tenir conseqüències reproductives.

D’altra banda, fonts oficials (la ministra encarregada de Salut, Ivette Berrio) insisteixen que “A Panamà, si no hi ha consentiment informat no es realitza cap procediment “d’esterilització”.

Però és evident que, a l’hora d’atorgar credibilitat, les veus oficials no compten i, per descomptat, les dones víctimes d’aquesta brutal violació als seus drets.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Incerteses de les dones tunisianes*

  Afef Tlili. Foto: Teresa Carreras * Article original en francés a continuació de la...

“La meva casa és on sóc”

És el títol d’un llibre d’una jove escriptora, periodista i activista pels drets humans, Igiaba...

Barcelona: Setmana de la Dona. Congres de la Dona Emprenedora

Setmana de la Dona. Congres de la Dona  Emprenedora Dimecres 6 de Març. Entrada lliure,...