Dijous 28 setembre 2023

Dijous 28 setembre 2023

Compartir

ONU Dona. Perspectives poc clares

La creació d’ONU Dona, que va començar les seves operacions formals a Nova York el primer de gener d’aquest any, va ser el resultat d’una llarga negociació que es va iniciar a l’anunciar la reforma estructural de l’ONU, a finals del segle passat.Respon a la demanda de les dones de la societat civil de tot el món i totes les regions per aconseguir la coherència de la política de gènere dels estats membres de l’ONU, després d’un diagnòstic poc afavoridor d’accions de més de 30 anys per l’avançament de la dona.

El nou organisme per  la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones va ser dissenyat principalment per 300 organitzacions de dones liderades per l’Organització de Dones per al Medi Ambient i el Desenvolupament i el Centre de Lideratge Global de les Dones (WEDO i CWGL per les seves sigles en anglès), que van demanar intervenir en la reforma a les Nacions Unides.

ONU Dona recull totes les funcions i compromisos dels organismes ja existents, dispersos, que tenien dificultats per seguir avançant. Ratifica que buscarà a consciència aconseguir la igualtat entre dones i homes; donarà suport tècnic i programàti a tots els governs que ho sol.licitin i mantindrà una relació compromesa amb la societat civil.

Actualment el seu compromís central és avançar en dues grans línies: l’empoderament de les dones de tot el món i vigilar el compliment, per part dels Estats, del que s’anomena transversalització de la perspectiva de gènere com a pilars per enfrontar la pobresa de 350 milions de dones i la creixent violència de gènere.

El seu desafiament principal és assegurar una política més compromesa i ambiciosa que aconsegueixi tancar, finalment, la distància entre homes i dones persistents fins als països de major desenvolupament.

La principal diferència del nou organisme amb el que passava, és que dota de major importància al fet de donar suport als plans governamentals i als seus funcionaris, que a la societat civil. I s’inclinarà a desenvolupar les seves accions més a petició de part, que com a resultat d’estudis o diagnòstics.

Les demandes

michellebachelet

La iniciativa de les dones organitzades incloïa donar a la nova instància  una  a utonomia de funcionament, coordinació d’esforços entre els estats membres  i atorgar la seva direcció a una persona solvent en matèria d’experiència i compromís amb les dones. Només es va aconseguir això últim: la direcció executiva en mans de Michel Bachelet, ex presidenta de Xile, nomenada a la vegada Secretària Adjunta de l’ONU i amb un lloc del més alt nivell on es prenen les grans decisions.

ONU Dona iniciarà les seves operacions lentament. Mentrestant hi ha només 80 oficines en el mateix nombre de països, tot i que a l’ONU són membres 192 p aïsos.

Pensar com estructurar una nova arquitectura de política de gènere a l’ONU va portar 3 anys. La discussió va aconseguir alguns d’aquests objectius, i quan es va aprovar per l’Assemblea General el naixement de la nova oficina i es delinear els seus objectius immediats, va sorgir el problema dels recursos a destinar.

Formalment ONU Dona suma objectius, finançament, responsabilitats i compromisos de tres instàncies que fins al 2010 van desenvolupar la política per l’avançament de les dones de l’ONU que va buscar des del seu naixement el 1948 garantir la igualtat entre homes i dones.

L’Assemblea General va acordar el 14 setembre 2010 as signar a ONU Dona 500 milions de dòlars, tot i que 300 grups de dones arreu del món van demanar mil milions de dòlars com a mínim per a enfrontar la condició desigual i discriminatòria que encara s’enfronten milions de dones en el món.

El més greu, segons tots els documents oficials de l’ONU publicats al ciber-espai, és que operarà al començament només amb el 3 per cent d’aquests recursos, ja que el 97 per cent, o siguin 375 milions de dòlars seran aportacions voluntàries de els governs interessats i convençuts de l’avenç de les dones. És d’importància assenyalar que els 500 milions signifiquen el doble dels pressupostos comb inats de les agències per a la dona fins al desembre de 2010, com eren la Divisió per al Avançament de la Dona (DAW), l’Institut Internacional d’Investigacions i Capacitació per a la Promoció de la Dona (INSTRAW), l’Oficina de l’Assessor Especial en qüestions de gènere (OSAGI) i el Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per la Dona; totes aniran desapareixent en els propers temps.

Funcionarà amb una Junta Executiva on participen 41 països, que van ser elegits per blocs geogràfics: 10 d’Àfrica, 10 d’Àsia, 4 d’Europa oriental, 6 d’Amèrica Llatina i el Carib, 5 d’Europa occidental i 6 dels països contribuents, aquests que funcionaran com la primera Junta Administrativa i per 3 anys a partir del 10 de novembre últim, són Mèxic, Noruega, Aràbia Saudita, Espanya, Regne Unit i Estats Units.

Origen  

ONU Dona respon a la demanda que van fer el 2006 agrupacions de dones de tot el món, dins de la reestructuració de l’ONU per crear un sol òrgan rector que impulsar la política de gènere.
En aquesta data va sorgir la Campanya per la Reforma de l’Arquitectura de l’ONU per a la Igualtat de Gènere, coneguda com Campanya Gear, constituïda per organitzacions civils de dones de tot el món.

 
Aquesta campanya va demanar reconèixer que des del sorgiment de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona el 1948, s’havien realitzat esforços diversos i durantles últimes dècades, tot i les 4 Conferències Internacionals de la Dona, no s’han aconseguit tancar les fisures en desigualtat i augmenten les desgràcies per  les dones com a resultat de la discriminació, les guerres i la creixent violència masclista.

És així com en ONU Dona es van fondre: DAW, INSTRAW, OSAGI i UNIFEM.

 

Finançament  

Aquest any, la nova oficina, requerirà $ 375 milions de dòlars per any en l’etapa inicial per respondre a les necessitats dels països per a suport programàtic de les Nacions Unides.

 

Funcions

ONU Dona donarà suport a les entitats intergovernamentals com la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona en la seva formulació de polítiques i estàndards i normes mundials; assistència als estats membres per implementar aquests estàndards, donant, quan sigui necessari, el suport tècnic i financer adequat, fer que el sistema de l’ONU rendeixi comptes dels seus compromisos  en matèria d’igualtat de gènere, incloent el monitoratge continu dels progressos dins del sistema.

 

Lideratge

Michelle Bachelet, ex presidenta de Xile, és la Directora Executiva i Secretaria General Adjunta d’ONU Dones. Aquest nou càrrec implica que serà integrant al més alt nivell de totes les entitats superiors de l’ONU de presa de decisions i estarà sota les ordres del secretari general.
Els discursos i les declaracions reconeixen el treball desenvolupat per la societat civil i especialment les organitzacions de dones, com crucial tant per a la promoció de la igualtat de gènere com per a la creació d’ONU Dones.

Per això, els socis de les organitzacions no governamentals han de tenir una veu forta a l’hora d’establir prioritats, polítiques i programes per ONU Dones, que al seu torn, donarà suport a les organitzacions i xarxes de dones.

 

mabelbiancoEs reconeix la participació del grup per a la Reforma de l’Arquitectura de l’ONU per a la Igualtat de Gènere, coneguda com la Campanya GEAR (Gender Equality Architecture Reform) i integrada per més de 300 organitzacions de tot el món, campanya que ha assenyalat que aquesta nova estructura no sigui un mer avanç teòric sinó una realitat per a totes les dones i nenes de tot el món “, segons va expressar Mabel Bianco, presidenta de la Fundació per Estudi i Investigació de la Dona (FEIM) i Punt Focal de la Campanya GEAR per Amèrica Llatina.

 

chalottebunchPer la seva banda Charlotte Bunch, del Centre per al Lideratge Global de la Dona (CWGL) a la Universitat de Rutgers, peça fundadora de la Campanya de GEAR, va assenyalar: “tenim grans expectatives en que aquesta nova agència sigui una base sòlida per promoure els drets humans de la dona com a element central dels esforços de la política mundial, per reduir la pobresa i avançar cap a un aprofundiment de la pau i la democràcia en el món.

L’Agenda

Una de les prioritats de l’agenda de l’ONU Dona és la igualtat de gènere, l’empoderament de les dones i la lluita per posar fi a la violència contra les dones, a més que les dones siguin nomenades per altes posicions i la reducció de les taxes de mortalitat infantil.
Les quatre entitats que queden reagrupadesa  l’ONU són DAW que data de 1946, INSTRAW i UNIFEM, creats el 1976 i OSAGI.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Lucha Castro: “Vam posar a l’agenda internacional el fenomen del feminicidi”

El llibre “Una lucha colectiva” és la resposta política a la sordesa i silenci de...

Mèxic incompleix amb la CEDAW recomanacions des de 2017

      Mèxic segueix sense complir les recomanacions del Comitè de la CEDAW fetes fa...

Sant tornem-hi. No esteu soles.

  OPINIÓDimarts 6 d’abril la presidenta del Parlament Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa...