Divendres 21 juny 2024

Divendres 21 juny 2024

Compartir

Obscurantisme en la justícia

 

 

 

OPINIÓ

S’ha aconseguit. Dones penalistes i el moviment feminista ha obtingut una victòria en ampliar-se fins a 30 els i les vocals de la Secció Penal de la Comissió General de Codificació, que ara de manera paritària farà la revisió dels delictes sexuals en el Codi Penal.

Analitzant les últimes actuacions del sistema judicial i del govern, sembla que estem en una època d’obscurantisme en la justícia. La manca d’empatia del sistema judicial amb les dones, ha quedat evidenciat no només en el cas de la Sentència a “la manada”, sinó en altres casos amb supòsits fàctics d’abusos sexuals. També ho va ser, el nomenament inicial de 20 vocals, tots homes, per reformar el Codi Penal en temes vinculats amb violència sexual. Nomenament que ha hagut de ser modificat.

En l’època de l’obscurantisme, qualsevol pensament, actitud o llibertat d’expressió, eren castigats per la Santa inquisició encarregada de fer callar a aquells heretges que s’atrevien a contradir l’església. El mètode jurídic utilitzat a l’hora de fallar, indica que la vestimenta o el comportament social, són proves indiciàries per condemnar les dones. La decisió de l’Audiència Provincial de Navarra, està caracteritzat per una deliberada vaguetat i no ha fet altra cosa que ratificar que es legisla amb base a idees preconcebudes del masclisme patriarcal sotmetent a les víctimes a una doble victimització.

En la sentència, les contundents proves no van ser suficients perque el jutge falles que hi va haver violació. L’íntima convicció del jutjador a la valoració de la prova, fotos de whatsapp-setembre vídeos de 96 minuts extrets dels telèfons mòbils dels acusats durante a els fets, aixi com la declaració de la víctima i de la policia, aixi ho demostren. El jutge acollint-se a l’article 181 del CP, numeral 2 i 3, que parlen del consentiment, tot i que obtingut mitjançant 1 situaciò de “manifesta superioritat”. Segons la sentència, no hi ha violació, i sí, una delicte d’abús sexual continuat,  sentencia el jutge, segons aixó, l’absència explicita de resistència de la víctima per evitar la violació, és un indicador de consentiment volgut, de manera que la violació no és un fet notori.

Aquesta pena es redueix de forma notable, perquè la violació és determinant de valoració, d’aquí la sentència. No oblidem que dels nou anys, més cinc de llibertat vigilada, els condemnats ja porten gairebé dos de presó preventiva. El jutge que va buscar un terme mitjà entre l’absolució per consentiment que demanava la defensa i l’agressió sexual sense consentiment de la víctima, no va imaginar que estava enviant un missatge subliminal perquè els depredadors sexuals segueixin delinquint al seu aire.

Així doncs, la regulació de delictes sexuals, requereixen una urgent reforma del Codi Penal, amb iniciatives legislatives que tinguin una visió real, en la qual les dones participin de forma activa.

Pel que fa als vint vocals nomenats inicialment per reformar el codi penal en al·lusió a delictes sexuals, no ha d’estranyar que les dones penalistes en demanesin la dimissió dels vocals. Adverteixen les penalistes que en la regulació de delictes vinculats amb violència de gènere, no hi ha hagut dones acadèmiques d’acreditada trajectòria professional, que aportin al Dret una perspectiva que representi els interessos de totes les dones.

En un comunicat on rebutjaven la proposta del president de la Secció Penal de la Comissió General de Codificació per l’acord amb el ministre de Justícia d’incorporar temporalment a només sis dones expertes, van exigir que el grup es torni a formar amb almenys la meitat amb dones expertes en temes de violència de gènere de forma permanent, no de manera excepcional durant la reforma. també criticaven la forma de selecció dels vocals. 

S’ha aconseguit. Dones penalistes i el moviment feminista ha obtingut una victòria en ampliar-se fins a 30 els i les vocals de la Secció Penal de la Comissió General de Codificació, que ara de manera paritària farà la revisió dels delictes sexuals en el Codi Penal.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El ministre Margallo per un humanisme islamista a la Mediterrània del Sud

Cal, ha explicat, l’establiment d’estats de dret que aconsegueixin vertebrar democràcia i islam Defensa que...

La denúncia d’una mare víctima de feminicidi a Xiapas

Una mare víctima de feminicidi denúncia corrupció, indiferència de les autoritats i falta de...

L’alt preu de la pobresa

OPINIÓ El 3 d’abril, en un acte solemne, l’Ajuntament de Barcelona presentava el Pla...