Dimarts 20 febrer 2024

Dimarts 20 febrer 2024

Compartir

Núria Marín i Pilar Díaz al I Fòrum “Alcaldesas y electas iberoamericanas”

Foto: Diputació de Barcelona

La diputada responsable de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz, amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, durant el I Fòrum “Alcaldesas y electas iberoamericanas” que ha tingut lloc a Mèxic el 22 i 23 de setembre. 

Núria Marín reivindica el paper de les dones com a transformadores de la societat

Pilar Díaz: “Cal consolidar la presència de les dones a la política a través d’una agenda progressista i feminista”

Es tracta d’una trobada internacional impulsada per la Diputació* i les ciutats de Bogotà, Montevideo i Ciutat de Mèxic, que ha actuat d’amfitriona al Museo Nacional de Ciudad de México. Té com a objectiu impulsar la presència de la dona en la política municipal, amb una perspectiva més feminista i intercanviar polítiques locals des del lideratge d’alcaldesses.

El Fòrum vol consolidar una xarxa de ciutats iberoamericanes sense discriminacions ni violència i un medi ambient sostenible per combatre el canvi climàtic, amb una agenda progressista i feminista per afrontar els serveis públics de qualitat, el dret a la salut, l’educació i l’aigua, el treball i l’habitatge digne a les ciutats. 

Cal destacar que actualment, les quatre administracions promotores del Fòrum estan governades per dones progressistes i feministes. Núria Marín ho fa a la Diputació de Barcelona; Carolina Cosse, a Montevideo; Claudia López a Bogotà, i la governadora Claudia Sheinbaum a la capital mexicana.

La diputada responsable de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona i alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, va obrir la primera taula del Fòrum sobre “La participació de les dones a la política i l’agenda digital”. Va destacar que, a Catalunya, quasi la meitat de la població està governada per alcaldesses, i que a Amèrica Llatina s’està produint un fenomen emergent de dones que estan exercint el lideratge polític. La presidenta de la Diputació, Núria Marín, intervingué també en la benvinguda de la trobada tot reivindicant  la normalització de la igualtat de gènere en la política per implementar polítiques més sòlides i eficaces. 

Nuria Marin  Mexic

La presidenta Núria Marín durant la cloenda. Foto: Diputació de Barcelona


Núria Marín afirmà que: “normalitzar el lideratge femení significa generar models i referents creatius i innovadors a tots els camps”, uns “models i referents que ofereixen alternatives als que, durant segles, ens han portat a una situació global insostenible”.

Marín, en l’acte de cloenda, assegurà que “tants segles de patriarcat han omplert la política d’un excés de testosterona” i que cal reduir “aquests nivells tòxics»”, tot definint a les dones com a “transformadores” ja que permeten introduir “una perspectiva innovadora, més oberta i participativa, més empàtica i solidària”».  També recalcà que la pau «preocupa a les dones» i qualificà de “clamorós” el “fracàs del patriarcat per abordar els reptes crucials pel futur del planeta, per assolir una societat global veritablement justa, equitativa i sostenible”».

En l’acte de clausura  també hi participà l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que llegí el manifest del cloenda del Fòrum, que crida els governs locals i els seus líders, per «assolir l’accés efectiu de les dones, garantint-ne els seus drets i autonomia”. I apel·la també a un nou municipalisme amb “la perspectiva dels drets humans i la justícia social» i sense cap tipus de violència.

Díaz , també participà el segon dia de la trobada tot alertant que “malgrat el nombre de dones polítiques augmenta, la seva presència no està consolidada” i afegí que “tot i les amenaces de l’extrema dreta, que afirma que les dones volen treure poder als homes, l’objectiu és compartir aquest poder en una situació d’igualtat». 

*Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 5 “Igualtat de gènere”, 10 “Reducció de les desigualtats” i 16 “Pau, justícia i institucions sòlides”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i forment part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

L’Havana: Col·loqui Internacional sobre dona, mitjans i història / La Independent / Notícies gènere

Dones i mitjans de comunicació en la història i la cultura de l’Amèrica Llatina i...

Presentació de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya

  El dimecres dia 13 de febrer es va presentar a la Facultat de Veterinària...

Catalunya: Premis DonaTIC 2022

Es reconeixen 11 dones i 2 entitats   Els Premis DonaTIC formen part del Pla...