Dijous 29 febrer 2024

Dijous 29 febrer 2024

Fes servir la teva arma més poderosa: el vot!

OPINIÓ

Per Katia Mello, periodista. Fotos Dayse Serena

La violència s’intensifica a mesura que s’acosta la primera volta, amb un 9% de la població temorosa d’acudir a les urnes.


A pocs dies de les eleccions, el vot és l’arma més eficaç i poderosa per portar el llenç a l’actual neofeixisme. Sens dubte és l’elecció més tensa, més agressiva i alhora la que més esperança ens dóna de derrotar l’actual règim implantat fa quatre anys. Hi ha una pel·lícula de tensió a l’aire, amb ni més ni menys que el 67,5% de la població brasilera diu que té por de ser atacada “físicament per la seva elecció política o partidista”, segons una enquesta de Datafolha realitzada entre el 3 i el 13 d’agost. . . La mateixa enquesta va mostrar que el 40% de votants espera actes violents el dia de les eleccions i el 9% admet no votar com a resultat. Si el 9% de fet fa això, deixa de votar per por, és un índex que podrà definir la situació electoral a la primera volta.

L’espiral de violència política, ja sigui física o virtual, tenia la mateixa previsibilitat astronòmica que un meteorit caient en picat cap a la Terra. Moltes proves, fins i tot el mateix Geledés quan es va unir a 18 organitzacions més per alertar diputats, senadors i representants d’organitzacions socials i sindicals locals a Washington, entre el 24 i el 29 de juliol, advertint sobre amenaces a la democràcia al Brasil, incloses les nostres preades institucions. Amenaces que augmenten a mesura que la votació s’acosta. El Tribunal Superior Electoral (TSE) fins i tot va determinar la prohibició de circulació d’armes des de 48 hores fins a 24 hores després de l’elecció, inclòs el dia de l’elecció. El TSE no va descartar la portació d’arma, però sí la portació d’armes als col·legis electorals, com es determina per a estadis, aeroports i bancs, entre d’altres llocs.

Maria Sylvia d’Oliveira, advocada i representant de Geledés en aquesta comissió que va viatjar a Washington, va afirmar “que hi ha una preocupació per part de l’Estat americà pel que fa al moviment global d’extrema dreta per acabar amb la democràcia al món”. També diu que “Brasil és un país important per als plans d’aquesta dreta extrema, atesa la seva rellevància a Amèrica Llatina. Per això, segueixen atenta i aprensivament les eleccions al país”. La visita de les organitzacions va ser crucial perquè figures com el senador demòcrata Bernie Senders, que es va reunir amb la comissió, es pronunciessin. Senders es va pronunciar recentment a favor de la ruptura de relacions entre els Estats Units i el Brasil, suspenent qualsevol ajuda financera o militar al país, en cas de ruptura democràtica interna.

Aquest dijous 22, en una acció sense precedents, vuit relators de les Nacions Unides es van reunir per demanar a autoritats, candidats i partits polítics del Brasil que garanteixin que les properes eleccions siguin “pacífiques i que es previngui la violència relacionada amb les eleccions”. Val la pena assenyalar que Geledés acaba de guanyar un seient al comitè permanent del Consell Econòmic i Social de l’ONU (ECOSOC) que pressiona el Brasil en relació amb les seves polítiques econòmiques i socials. Segons l’advocada i coordinadora de SOS Racisme de Geledés, aquest comitè “pot rebre denúncies de violència política al país” i fer servir les seves eines per pressionar el govern federal.

El divendres 23, el Papa Francesc va rebre de mans dels bisbes catòlics una carta de la Comissió Arns (Comissió per a la Defensa dels Drets Humans de Don Paulo Evaristo Arns), de la qual forma part la coordinadora i fundadora de Geledés, Sueli Carneiro, que cita amenaces de ruptura de l’ordre democràtic.

Les alarmes sonen a nivell internacional, perquè els casos de violència política al Brasil s’imprimeixen a les xarxes, als diaris, a les imatges de televisió. Hi ha casos recurrents d’intimidació, amenaces i assassinat de votants. El representant demòcrata nord-americà Jamie Raskin, un dels nou membres del Comitè Parlamentari del Congrés nord-americà que investiga la invasió del Capitoli en aquest país el 6 de gener del 2021, va destacar la seva preocupació a la reunió amb Geledés pel procés electoral brasiler, segons Maria Sylvia. “Per Raskin, l’estabilitat democràtica del Brasil és un tema de rellevància internacional i serà tractat així”, diu.

Càlculs d’extrema dreta

Tot això va ser i és mètricament elaborat, calculat, molt més que qualsevol guió de pel·lícula de Hollywood per treure’ns de les urnes. Armar la població per a aquest moment també forma part d’aquest pla. El nombre d’armes de foc a les mans de caçadors, tiradors i col·leccionistes va arribar a 1 milió el juliol d’aquest any. Aquestes categories han estat les més beneficiades per normes promulgades al govern de Bolsonaro (PL) que van facilitar l’armament de la població. El creixement de les armes és sorprenent: 187% en comparació del 2018, abans del govern actual.

A Rio de Janeiro, la situació és encara més alarmant amb el creixement de les milícies en un 387,3%, segons el Mapa Històric dels Grups Armats de Rio, difós el 13 de setembre per l’Institut Fogo Cruzado i el Grupo de Estudios del Nou Il·legalisme del Fluminense. Universitat Federal (Geni/UFF).

“Que hi havia una preocupació per part de l’Estat americà respecte al moviment legal d’extrema dreta per acabar amb la democràcia al món”.

WhatsApp Image 2022-09-27 at 17.06.08
WhatsApp Image brasil

Maria Sylvia

Últimament, el Suprem Tribunal Federal (STF), en veu del ministre Edson Fachin, va concedir, el 5 de setembre, tres mesures cautelars (decisions acompanyades per altres ministres) que restringeixen els efectes de decrets emesos per l’actual president que faciliten la compra de armes de foc i municions, a més de la tinença d’armes al país. Decrets que estaven sent analitzats per l’STF l’any passat i tenien la sentència suspesa.

No votar per por pot definir la situació electoral de la primera volta

Dones negres i trans, objectius constants de la violència

Des del tiroteig de la regidora Marielle Franco i del xofer Anderson Gomes, avaluat per la Justícia brasilera com un crim polític que va desafiar la intervenció militar a la Seguretat Pública de RJ, l’escalada de violència política no ha fet més que intensificar-se aquí, amb especial focalització a les dones negres. trans. “Totes les reunions (als Estats Units) van ser summament importants per a la comitiva, però destaco la reunió de representacions negres amb el líder del Black Caucus, el congressista Hank Johnson i també amb la congressista Sheila Cherfilus-McCormick amb qui conversem i ens denunciem la violència política contra les dones negres, violència que afecta directament la democràcia al Brasil”, diu Maria Sylvia.

Un informe de la UOL publicat el 21 de setembre amb dades de Human Rights Watch destaca que al Brasil “les candidates que són més blancs de violència i amenaces polítiques tendeixen a ser dones negres i persones LGBT, especialment dones trans”. El text també assenyala que prop del 80% de les candidates trans acompanyades per l’Associació Nacional de Travestis i Transsexuals (Antra) aquest any “han rebut amenaces o han estat intimidades durant aquest període electoral”.

Aprovada el 2021, la Llei 14.192/2021 és la primera legislació específica per combatre la violència política de gènere, amb mesures per prevenir, reprimir i combatre la violència política contra les dones. En aquest sentit, el TSE va crear un canal rellevant per rebre denúncies, a la pàgina principal del Portal de la Cort. És a dir, qualsevol persona pot denunciar verbalment o per escrit l’ocurrència al Ministeri Públic Electoral (MP Electoral), al jutge o jutgessa electoral i/oa l’autoritat policial a través d’aquesta pàgina. El Ministeri Públic també va elaborar un quadernet sobre violència política contra les dones a què es pot accedir en aquesta pàgina, que inclou informació sobre la legislació específica per combatre la violència contra les dones i les persones transgènere.

La població negra, sotmesa a una violència constant amb el genocidi d’un jove assassinat cada 23 minuts, no es pot deixar intimidar per aquesta pràctica d’anihilament. Cal denunciar, i estar atent, atent i fort. Sueli Carneiro, que per cert, acaba de ser la primera dona negra a guanyar el títol de doctora honoris causa de la Universitat de Brasília, sol dir que per viure cal coratge. Així que acudeix a les urnes i fes servir la teva arma més poderosa: el vot!

WhatsApp Image 2022-09-27 at 17.41.37
WhatsApp Image 2022-09-27 at 17.41.38

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Comunicat sobre la Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït a Catalunya

FLAIX La Xarxa de Dones Per la Salut que aglutina a 22 associacions de dones...

Ètica de la informació en temps de pandèmia. Webinar

  La informació comporta una exigència de rigor i transparència com a valors ètics essencials.

...

Catalunya: 25N. Actes institucionals

Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones   El conseller de...