Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

Compartir

“Nues”, de Susanna Barranco, menció especial VI edició del Premi Josep Mª Planes

Susanna Barranco agraeix la Menció honorífica

La prostitució de les dones amb visió de gènere. Aquest és el tema de “Nues” el documental d’investigació, del qual és autora l’artista Susanna Barranco. 

Aquesta autora ha rebut una menció especial en la VI edició dels Premis Josep Maria Planes que cada any concedeix la Demarcació Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya.“Nues” aprofundeix, amb perspectiva de gènere, en un tema antic, ampli i ambigu com és el de la prostitució. El que mostra Susanna Barranco són els testimonis directes de persones que reflexionen sobre el paper de les dones en l’àmbit de la prostitució. El documental reflecteix la situació de dones que s’han vist abocades a prostituir-se per poder subsistir. Així com també la situació d’altres dones que accepten la prostitució com una feina més.

“Amb aquest documental, ha dit a La Independent Susanna Barranco, he volgut incidir amb la lluita de les dones pels seus drets, com a dones. Així com contribuir a treure l’estigma que hi ha en el treball sexual”. Molta gent- ha especificat Barranco- pensa que les dones que es dediquen a la prostitució són incultes, ho fan perquè és una feina fàcil i dóna diners ràpid. I no. Podem escoltar diversos arguments en el retrat que l’artista audiovisual fa de les dones a Catalunya i a Amsterdam. Per Susanna Barranco mai s’ha de parlar de la prostitució fent judicis morals i que les que ho facin voluntàriament ho puguin fer amb dignitat i respectant els seus drets com a persones. Les que vulguin sortir-ne que la societat els puguin trobar altres situacions.

 

 

Agusti Comas Barranco

 El president del Consell Comarcal del Bages lliure la Menció a Susanna Barranco @tc

 

 

Bona realització

Barranco ho fa amb una realització molt exquisida. Uns primeríssims plans frontals i/o laterals de dones que es dediquen a la prostitució que aquí, a Catalunya on és il·legal. I a Amsterdam on la situació és molt diferent perquè el sector està regulat. El documental reflecteix també a aquells col·lectius que exigeixen els seus drets com a treballadores del sexe en una societat dual. Per una part accedeix als seus serveis i per altra els dóna l’esquena. I planteja quines son les línies vermelles polítiques i socials amb què es troba aquest col·lectiu.

 

 

Escorxadors                                                              Junyent Tedo Vicens

 

 

 

 

 

Foto esquerra: Dolors Altarriba agraeix la Menció. Foto dreta: L’alcalde Valentí Junyent lliura el premi  Josep Mª Planes a Xavier Tedó i Laia Vicens

 

Molta feinada enguany per al jurat del VIè premi de periodisme d’investigació Josep Maria Planes. El Jurat format per Enric Badia, president, i els representats del món de la comunicació Neus Bonet, Teresa Carreras, Vicenç Villatoro, Jordi Finestres i Josep Gifreu.

 

 

         Foto Familia

                                                     Foto familia: Premiats, Jurat i organitzadors

 

El premi Josep Maria Planas el van guanyar per unanimitat, els periodistes Xavi Tedó i Laia Vicens amb el treball de recerca, en format llibre, “Operació urnes”, la xarxa ciutadana que va fer possible el referèndum de l’1 d’Octubre que fou un dels èxits d’aquest Sant Jordi. L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va lliurar als guanyadors, l’obra de l’artista Ramon Jounou, el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas va lliurar la menció, a Susana Barranco i la regidora de cultura, Anna Crespo, va lliurar l’altra menció a la periodista d’El 9 Nou, Dolors Altarriba per la sèrie de reportatges sobre la situació irregular dels treballadors dels escorxadors d’Osona, publicat el 2017.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Manifest de la Comissió transfeminista. Acampada de València

 Volem una societat en la qual el centre siguen les persones i no els mercats....

La Possibilitat de L’Impossible

Per Montserrat Moreno Marimón, escriptora Els treballs de recerca feministes, desenvolupats en diferents disciplines, han aportat...

Mirlande Manigat: “La discriminació sexual és part de la desigualtat social que existeix al país”

Entrevista realitzada abans de les eleccions que reproduïm pel seu interès Per al diari Ayiti...