tere-pinedo

Ni insolidàries, ni elitistes

 

 

OPINIÓ

És sabut que les dones del Govern de Mariano Rajoy no es caracteritzen pel seu pensament progressista ni feminista.

Són dones que defensen a capa i espasa el patriarcat que les humilia i pica, tot i que els hagi cedit alguns espais de cert poder polític. I els ha cedit aquest espai entre altres coses, perquè les necessita dòcils per representar el que és només aparença d’igualtat.

Aquesta estratègia que s’utilitza en algunes organitzacions no és nova. Utilitzar a algunes dones per atacar a la resta de dones i a les mobilitzacions que plantegen les van patir les nostres antecessores les sufragistes, per exemple.

En aquesta ocasió ha estat la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, en unes declaracions en què ha assegurat que la seva manera de celebrar el dia de la dona el pròxim 8 de març és treballant, “amb una vaga a la japonesa demostrant les capacitats que tenim les dones al nostre país”. La ministra no ha de recordar allò de les dobles i fins i tot triples jornades que ens toca fer a moltes dones de l’Estat Espanyol tinguem o no tinguem llocs de treball remunerats i que, per tant, aquesta vaga a la japonesa que ella proposa per contrarestar la que s’està organitzant pel moviment feminista, la fem cada dia. I precisament per això volem parar, perquè es note que cada dia, les dones de tot el món movem el món amb els nostres treballs tant retribuïts com no retribuïts.

Tradicionalment els partits que governen i que, per tant tendeixen a allunyar-se de les necessitats reals de la ciutadania, solen témer als grans moviments socials com les vagues generals. Ara el PP està demostrant la seva por a l’atur de dones del proper 8 de març. I ho tem, precisament perquè des de la seva visió patriarcal de les societats, és conscient de la paràlisi que suposarà aquesta aturada general de les dones. Perquè no es tracta només d’una aturada laboral, no. En aquesta ocasió es pretén anar més enllà i que sigui una aturada laboral, de consum, de cures, d’estudiants, de docents, etc, perquè l’objectiu de l’atur és visibilitzar tota la feina que realitzem cada dia les dones i que no es valora, precisament perquè la fem diàriament les dones.

El PP, en el seu argumentari per rebatre les nostres reivindicacions parla d’insolidaritat i d’elitisme.

Precisament elles i ells, que han promogut reformes laborals que ens empobreixen encara més a les dones, són capaços de parlar d’insolidaritat ?. De veritat que és per posar-se a riure, si no fos per les conseqüències de les seves decisions polítiques i que tant bé coneixem les dones.

Elles i ells que amb els seus rescats a bancs i amnisties fiscals han promogut un grau de desigualtat entre els que més tenen i les persones amb menys recursos i fins i tot promovent l’anomenada pobresa de la gent amb ocupació? De veritat que de vegades s’ha d’escoltar algunes coses que et fan venir ganes de respondre’ls des de les barricades.

Ens diuen que amb aquesta vaga “es pretén trencar el nostre model de societat occidental”, que és “irresponsable” o que “aposta per l’enfrontament entre dones i homes”. A veure senyores i senyors del PP, amb les aturades generals sempre es pretén canviar alguna cosa que resulta opressora per al conjunt de la ciutadania. I, per tant i en aquest cas, es pretenen canviar algunes coses, com per exemple el fet que el treball domèstic passi a ser realment una coresponsabilitat familiar i que no recaiga pràcticament tot sobre les espatlles de les dones. O que hagi un major compromís en les tasques de les cures. O que es prenguin mesures efectives per eradicar la bretxa salarial de gènere i que ja ronda el 30% pel mateix treball realitzat per dones i homes. O que es posin en marxa les mesures del pírric Pacte d’Estat contra les violències masclistes perquè deixin d’assassinar-nos per haver nascut dones.

Que s’inverteixi en investigació sobre la salut de les dones i no només s’estudiïn les etapes d’embarassos i lactància. O una cosa tan súper senzill, a vostès que els agraden tant les lleis, com aplicar i fer complir lleis orgàniques ja aprovades com la 1/2004 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, o la 3/2007 per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes.

No senyores i senyors del PP, no pretenem cap enfrontament entre dones i homes. Aquest discursos segregador i bèl·lic és seu. Nosaltres pretenem fer-los veure, amb dignitat, que les dones som el 52% de la població mundial i que invisibilitzant el nostre talent i la nostra feina, el model de societat occidental del que vostès parlen, senzillament no existiria. Perquè hi som, construïm, aportem, i se’ns converteix en invisibles de manera deliberada. I volem fer veure totes les nostres aportacions per a la construcció de societats més equitatives, més solidàries, més sostenibles i sobretot més respectuoses amb una mica més de la meitat de la població mundial que som les dones i les nenes.

Perquè no volem que els nostres cossos siguin usats com a mercaderies per gestar per altra gent. Perquè no volem que tampoc siguin usats com a objectes per a la tracta amb fins d’explotació sexual. Perquè no volem que ens assassinin per ser dones. Perquè volem ser totalment lliures per triar les nostres maternitats. Perquè volem deixar de tenir pors atàviques a ser agredides pel carrer. Perquè tenim dret a viure una vida plena i digna, lliure de qualsevol tipus de violència, fins i tot de la que vostès exerceixen sobre nosaltres quan legislen sense tenir en compte cap perspectiva de gènere, amb la qual cosa el sistema amb què ho fan segueix sent patriarcal.

No els accepto que ens diguin insolidàries i elitistes als que anem a secundar la vaga feminista del pròxim 8 de març. I no els ho permeto, perquè precisament el que busquem és acabar amb aquest elitisme patriarcal que vostès s’entesten a mantenir i fomentar la solidaritat entre les dones. Perquè totes fem aportacions per construir societats més justes i equitatives. No com vostès que s’entesten a enfrontar-nos.

Busquem ser sóriques i solidàries i el seu pobre discurs de manual barat no aconseguirà desbaratar la nostra força que és al que realment tenen por. Si senyores i senyors del PP, vostès tenen por a que demostrem que amb una aturada general, les dones podem aturar el món. I això els espanta massa.

Espero i desitjo ferventment que el proper 8 de març, la vaga feminista sigui un èxit i els podem demostrar que som aquí per canviar les coses. Perquè vostès acabaran marxant de la política (esperem que no trigaran gaire), però les dones compromeses social i políticament amb la resta de dones i nenes seguirem essent-hi perquè ens anem rellevant generacionalment, fins que una societat realment igualitària, equitativa i justa sigui una realitat.

Perquè ens volem #VivesLiuresUnides. Per això tan senzill, ens plantarem el proper 8 de març amb una #VagaFeminista.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar