Dijous 30 maig 2024

Dijous 30 maig 2024

Compartir

Mirta Calderón rep el Premi periodistic Gènere i Desastres Naturals 2011

 

Mirta Rodríguez Calderón, periodista cubana i corresponsal de SEMLac a República Dominicana, ha merescut el Premi internacional Mary Fran Myers corresponent a 2011, amb el qual es distingeix la seva tasca periodística en matèria de gènere i desastres naturals.

Rodríguez Calderón ja havia estat nominada abans per aquest premi, l’abril de 2010, a través de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIPVG), de la qual és fundadora i integrant des de novembre de 2005. Per optar-hi es va tenir en compte els seus reportatges sobre el sisme de l’any passat a Haití i el seu impacte en la vida de les dones, que van ser publicats per l’agència Servei de Notícies de la Dona de Llatinoamèrica i el Carib (SEMLac).

Entre les principals motivacions la Xarxa Internacional va valorar la tasca de Rodríguez Calderón al capdavant d’un grup de periodistes per aconseguir la immediata connexió després de la catàstrofe d’Haití, amb informació directa sobre la sort de les dones en general i de les lideresses de les organitzacions de dones, assumint així provisionalment la substitució professional de les periodistes haitianes, indica la carta de nominació. També la continuitat en aquesta tasca quan la notícia va deixar de ser de primera plana per a la majoria de mitjans, intentant aconseguir un impacte durador i positiu en la reducció de la vulnerabilitat de les dones i, per extensió, de tota la població davant aquests desastres.

Sota els títols “Haití, les dimensions del dolor”, ” La solidaritat està aprenent creole ” i ” Haití: Pensar-ho una altra vegada “, entre altres escrits, la corresponsal va donar cobertura al drama que va viure el poble haitià, i en particular les seves dones, sota l’impacte del desastre natural.

Mirta Calderón ha estat al nostre país (a Barcelona, Girona i Lleida) realitzant els Primers Tallers de Gènere i Comunicació de Catalunya de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, amb el suport de l’ICD, de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya i les seves delegacions territorials. Les altres professores internacionals foren les Premis Nacionals de periodisme de Mèxic Sara Lovera i Soledad Jarquín i la reconeguda periodista colombiana A.C. 

La XIDPIC.CAT-XIPVG també ha difós alguns dels seus articles mitjançant els seus blocs i publicacions digitals.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

maribel

Qüestions d’estat

OPINIÓ Mes enllà d’on es volen posar les fronteres o delimitacions territorials per governar-se...

Actes commemoratius en homenatge a Maria-Mercè Marçal

Maria-Mercè Marçal. Fotografia de Rafel Vargas Maria-Mercè Marçal, nascuda el 13 de novembre del 1952,...

Barcelona: celebració del 150è aniversari del naixement de Francesca Bonnemaison

L’acte central de commemoració del 150è. aniversari del naixement de Francesca Bonnemaison i Farriols tindrà...