Dilluns 26 febrer 2024

Dilluns 26 febrer 2024

Compartir

Incorporar la igualtat de gènere en les solucions davant de la COVID-19

 

Per Elda montiel i Algéria Guevara. SemMéxico

Per què les dones lideren la resposta adequada a la crisi… La crida a diferenciar els impactes, entre homes i dones, és fonamental per superar la contingència, elles són 9 de cada 10 professionals de la Salut.   

12 institucions interamericanas criden als governs a reconèixer al 57 per cent de dones que són de totes i tots els metges.

Criden a incorporar la igualtat de gènere en les seves accions i polítiques enfront de l’emergència. El més important és aprofitar l’experiència de les dones en suport d’altres.

Tretze organismes interamericans com CEPAL, la Comissió Interamericana de Dones de l’OEA, ONU Dones, CLADEM, BID i altres van cridar als governs a posar en el centre a les dones en les respostes que facin front a l’COVID- 19, considerant com una cosa fonamental la incorporació de la igualtat de gènere en les polítiques d’emergència.

Aquests organismes assenyalen que les dones estan liderant la resposta a la pandèmia de l’COVID-19 en primera línia: són la majoria entre les i els professionals mèdics, en els serveis geriàtrics, com netejadores dels establiments públics i privats, a la llar a través de la cura de nens / es, persones grans i malaltes, i també estan liderant contribucions crítiques a la resposta territorial a partir d’iniciatives privades i socials.

I assenyala que a Amèrica Llatina i el Carib 9 de cada 10 de professionals d’infermeria són dones i representen a el 57% de les i els metges (IADB, 2019). No obstant això:

Les dones només ocupen entre el 8% i el 25% de les direccions executives en les institucions hospitalàries (Boston Consulting Group, 2019 – PNUD, 2018), i només el 22,9% dels ministeris de Salut de les Amèriques està dirigit per una dona.

Aquestes organitzacions integrants “Task Force Interamericà sobre Lideratge de les Dones”, van dirigir el seu missatge als governs, a el sector salut, als parlaments de les amèriques i altres organismes vinculats a el sector econòmic.

Detallen que és essencial que les veus de les dones estiguin presents i s’escoltin en les taules de presa de decisions per respondre de manera efectiva a la pandèmia mundial causada pel COVID-19.

Aquesta crisi pot ser també un moment de transformació, prenent-ho com una oportunitat per desafiar les dinàmiques polítiques, econòmiques i socials tradicionals, reconeixent l’experiència de les dones en la protecció de la salut de les famílies i les comunitats, i sumant les seves perspectives i contribucions en una conjuntura sense precedents que convoca un lideratge incloent i paritari en tots els nivells de decisió.

Hi ha un reconeixement global de la importància d’incorporar la igualtat de gènere en les respostes a emergències i desastres.

Fan notar l’escassa integració de la perspectiva de gènere i el lideratge de les dones en la resposta a les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia de l’COVID-19, i això, diuen, és motiu de preocupació, de manera que aquest 30 d’abril criden als Estats i prenedors de decisió a considerar la incorporació igualitària de dones a tots els nivells de la presa de decisions per a la resposta davant d’aquesta crisi.

Consideren que només amb la participació igualitària es pot assegurar que es prengui en compte, centralment, com funcionen els impactes diferenciats de la pandèmia en la vida i benestar de dones i homes.

I fan notar que la subrepresentació de dones en posicions de lideratge en l’espai públic influeix i aclareix en la manera de tractar les necessitats específiques de les dones.

Les decisions que no consideren o minimitzen els impactes diferenciats de gènere no només afecten la qualitat de vida i salut de les dones, sinó afecten també la dels seus dependents a càrrec, siguin nenes i nens, adultes i adults majors o persones malaltes o amb discapacitat .

L’evidència en múltiples àmbits suggereix que la paritat en la presa de decisions ha esdevingut una major pluralitat en l’aproximació als problemes i millors propostes de solució.

La participació de les dones, els seus lideratges i l’amplitud de les seves perspectives evidencien que no hi ha polítiques neutrals de gènere i que la mirada i les necessitats i interessos específics de la meitat de la població han de tenir veu pròpia, la qual cosa és encara més important per el bon maneig d’aquesta crisi.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

1r de Desembre – Missatge des de les entitats i Missatge des de la perspectiva de persones vivint amb VIH

“30 anys reiVIHndicant-nos” Declaració del Comitè 1r de Desembre – Plataforma Unitària d’ONG SIDA de...

Barcelona: Roda de Premsa i Manifestació. Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït

La Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït, en el marc de la commemoració...

Colombia: Campanya internacional contra el feminicidi

Per al 25 de novembre, Dia Internacional contra les Violències vers les Dones, et convidem...