Dissabte 13 juliol 2024

Dissabte 13 juliol 2024

Compartir

Norma Mogrovejo a Mèxic: «La presó de lesbianes és silenci»

Per Lizbeth Álvarez Martínez. SEM/MG

Presentació del llibre: Insilio. La presó del silenci. Invisibilitat i resistència lesbianes.

L’experiència de silenci que moltes lesbianes experimentaven tot el temps parla d’una societat  jerarquitzada, impositiva, persecutoria y castigadora.

Amb tres cançons de punk feminista a càrrec de les “Hermanas Hímenez”, la coordinadora de la Seminaria Feminismos de l’Abya Yala de la UACM, Norma Mogrovejo Aquise, va cridar a les assistents que es varen citar al Museu Estanquillo per unir la dansa i la llibertat lèsbica, cantant cúmbies per dissoldre els dolors del masclisme, acció en la qual hi van participar algunes d’elles. Per després passar a la presentació del llibre: “Insilio. La cárcel del silencio. Invisibilidad lesbiana y resistència”.

Acompanyada d’algunes de les autores del llibre, la compiladora Norma Mogrovejo, va parlar dels capítols de l’obra, expressant que per a moltes lesbianes la presó que han de viure és la del silenci.

“És un sentiment de pèrdua, de no pertànyer o encaixar en el món imposat i sentir-se aïllada en el propi territori. El silenci el marca l’exili, ser muda, perquè tot ho guarda en un túnel silenciós. Tanmateix, el silenci també és el discurs de la ràbia continguda”, exposa la investigadora.

Es precisà que l’experiència de silenci que moltes lesbianes experimenten tot el temps parla d’una societat jerarquitzada, impositòria, persecutòria i castigadora.

En el seu torn d’exposició i ensenyament de la reconstrucció genealògica, un dels capítols del llibre, Yadira López Velasco, Zapoteca i lesbofeminista, parlà dels anys que hagué de viure com a heterosexual per a sobreviure en una família de pare i germans militars. “Malaguanyant la seva lletositat amb tios”, com va comentar ella.

A tall d’anècdota, va relatar que una de les seves aliades va ser la seva tia Maria, que des de petita ella veia com es relacionada amb les dones de la comunitat, però era més que compartir el cafè (…) Temps després també es va assabentar que la seva mare coneixia la seva preferència sexual, només li va demanar temps per assimilar-lo però sense tenir-ne cap rebuig.

Per a Yadira, sortir del clòset va implicar moltes altres sortides; totes acompanyades pel feminisme i per l’amor i la companyia d’altres dones.

Una altra de les autores, Claudia Elisa Blengio, va abordar el tema de la violència entre les dones i la importància de no trencar el diàleg com a eina de construcció entre totes. “El que tu sents no és el teu problema, és el problema de totes”, va citar breument a la seva exposició.

En finalitzar la presentació del llibre, la mestra Mogrovejo, va cridar a la poeta Carol Cervantes, per declamar el poema “De la L fins a l’A, L-E-S-B-I-A-N-A”.

Cal destacar que en finalitzar la presentació, tots els llibres en venda s’havien esgotat.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Granollers: Tres minuts de silenci per rebutjar la mort d’una dona a causa de violència de gènere

La ciutat rebutja aquest fet i en forma de convocatòria silenciosa condemna aquest homicidi Unes...

Maribel_Igualada

L’empoderament de les dones a la primavera àrab

OPINIÓ El Grup Amnistia Catalunya – Anoia, organització comarcal d’Amnistia Internacional, fa ver la seva...

Rússia: El Parlament proposa despenalitzar la violència contra les dones / La Independent / Notícies Gènere

El Parlament de Rússia està proposant una llei que si s’aprovés, trauria la violència domèstica...