Dimecres 29 març 2023

Dimecres 29 març 2023

Compartir

Mèxic aprova una àmplia reforma penal contra feminicidi i violència

Es castigarà el delicte a nivell federal fins amb 60 anys de presó 

Aquestes reformes són una resposta als més de 2 mil 15 homicidis dolosos contra dones i nenes que s’han comès al país des de 2007 a la data, segons organitzacions civils

Amb l’objectiu de garantir l’accés a la justícia per a les dones víctimes de violència, el ple de la Cambra de Diputats ha aprovat la tipificació del feminicidi i la discriminació, i ha  reformat 15 figures jurídiques en el Codi Penal Federal (CPF). 

Durant l’sessió del 13 de desembre, les i els diputats van aprovar amb 279 vots diverses reformes al CPF, a la Llei General d’accés de les Dones a una Vida Lliure de Violència, la Llei Orgànica de l’Administració Pública Federal, i la Llei Orgànica de la Procuradoria General de la República (PGR). 

Amb aquestes reformes s’ha tipificat el feminicidi com un delicte que es castigarà a nivell nacional amb penes de 40 a 60 anys de presó i multa de 500 a mil dies de salari mínim, i es considera que comet aquest crim qui privi dolosament de la vida a una dona quan hi hagi violència sexual, lesions infamants, degradants o mutilacions. 

El dictamen aprovat precisa que al servidor públic que per acció o omissió realitzi pràctiques dilatòries en la procuració i administració de justícia, se li imposaran de cinc a 10 anys de presó, i multa de 500 a mil dies de salari mínim i inhabilitació del càrrec o comissió que ocupi per un període de cinc a 10 anys. 

El document recopila noves iniciatives: set de la Comissió de Justícia i dues de la Comissió d’Equitat i Gènere, i inclou reformes importants en els delictes d'”hostigamiento” sexual, assetjament sexual, abús sexual, violació, violència familiar, inseminació artificial, fecundació artificial i esterilitat provocada, entre d’altres. 

En presentar el dictamen, la diputada del Partit Revolucionari Institucional (PRI) Alma Carolina Viggiano Austris va aclarir que al darrer moment es van modificar els articles 261 i 265 del CPF sobre abús sexual i violació, respectivament. 

En l’article 261 va quedar estipulat que es considera abús sexual qualsevol acte sexual sense arribar a la còpula comès en contra d’una menor de 15 anys d’edat. En l’article 265 s’estableix que es sancionarà com violació sexual la copulació sostinguda amb persona menor de 15 anys, fins i tot amb el seu consentiment. 

La diputada Viggiano Austris va explicar que amb aquest dictamen s’acaten més de 40 instruments internacionals en la matèria, i ha afegit que aquestes reformes són una resposta als més de 2 mil 15 homicidis dolosos contra dones i nenes que s’han comès al país des de 2007 a la data, segons organitzacions civils. 

La diputada de Moviment Ciutadà (abans Convergència) Teresa Ochoa Mejía, va assenyalar que l’Observatori Ciutadà Nacional del Feminicidi (OCNF) ha documentat que del 2009 al primer semestre del 2010 s’han registrat 728 assassinats dolosos de dones. 

“Darrere d’aquests crims d’odi subjau una condició estructural i històrica de violència i discriminació contra les dones, i d’omissió per part de l’Estat en la seva obligació de vetllar per la nostra vida i seguretat”, va sostenir. 

Aquesta iniciativa es va treballar amb organitzacions civils com el OCNF, l’Associació Nacional d’Advocats Democràtics (ANADE), i amb les observacions de reconegudes feministes com Marcela Lagarde, Laura Carrera, Patricia Olamendi, Marta Lucía Miches i Nadia Serra. 

En prendre la paraula, la diputada del Partit de la Revolució Democràtica (PRD) Enoé Uranga va afirmar que amb aquest dictamen la Cambra de Diputats compleix amb la part que li correspon al voltant del compliment de les sentències de la Cort Interamericana de Drets Humans (CoIDH ). 

La legisladora va assenyalar que les sentències contra l’Estat mexicà per la violació sexual de les indígenes tlapanecos Inés Fernández i Valentina Rosendo, exigien que “els delictes contra la llibertat i el normal desenvolupament psicosexual” es tipifiquessin de manera adequada. 

“Complim diversos mandats: la correcció d’una falta del poder legislatiu, però sens dubte és un gran pas en el reconeixement legal de la violència de gènere i la discriminació. No només és feminicidi, són 15 tòpics que impacten aquesta reforma “, va destacar. 

El dictamen aprovat va ser enviat al Senat per a la seva ratificació i posterior entrada en vigor a nivell federal.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

També et pot interessar