Dimarts 27 febrer 2024

Dimarts 27 febrer 2024

Compartir

Més d’una cinquantena de menors assassinats per violència vicaria a l’Estat Espanyol des del 2000

A l’Estat Espanyol hi ha hagut 51 assassinats de menors des de l’any 2000 a causa de la violència vicària extrema, d’una mostra de 400 causes investigades per l’equip de Sonia Vaccaro. 

Nenes i nens que han estat assassinats a mans dels seus pares, parelles o ex-parelles de les seves mares com a venjança per danyar a les seves progenitores a través d’una persona interposada.

La violència vicària és un cop molt dur contra les mares que han de patir l’assassinat d’una filla o d’un fill per revenja i està augmentant força tant a Catalunya com a la resta de l’Estat. L’encuny del terme violència vicària el va definir l’any 2012 Sonia Vaccaro, psicòloga clínica i pèrita judicial, experta en victimologia i violència contra les dones i les seves filles i fills.

Sonia Vaccaro serà entrevistada en el @cruilladeuropa per la periodista de La Independent , Teresa Carreras, el 26 d’abril de 6 a 7pm a @mataroradio. Vaccaro és l’autora del primer estudi sobre violència vicària extrema coordinat per la Asociación de Mujeres de Psicología Feminista, de Granada. Vaccaro va fer aquest estudi amb la col·laboració de Margarita Castillo Cardona, Cristina Mena Casero, Gemma María González García y María Sierra Carballo. L’estudi ha estat recolzat per la Consejería de Igualdad de la Junta de Andalucía.

Del Gob contra Violencia

“Es aquella violència que s’exerceix sobre els fills/es per ferir a una dona. Es una violència secundària a la víctima principal, que és la dona. És a la dona a la que es vol fer mal i el mal se li fa a través de tercers, per persona interposada. El maltractador sap que danyar o assassinar als fills o filles es assegurar-se que la dona no es recuperarà mai més d’aquest cop”, va dir Sonia Vaccaro, l’any 2016.

En Jordi, el petit de Sueca, al País Valencià que acabava de fer els 11 anys ha estat la primera víctima de violència vicària assassinada a l’Estat espanyol aquest 2022. Aquest nen s’ha d’afegir a la cinquantena de víctimes que ja hi havia des de l’any 2000.

D’aquest tipus de violència en diem, se’n diu violència masclista. No és violència intrafamiliar, com en diuen a Rússia i com ens explica a la portada d’aquesta edició de La Independent la dissident russa que es fa dir Nina tampoc és violència domèstica perquè hi ha una voluntat expressa d’utilitzar les mentides. El terme violència vicària es troba inclòs al Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere des de l’any 2017.

Pikaramagazine.com

Aquest informe que el podeu llegir aquí està fet sobre l’estudi de 400 casos d’assassinats de mainada investigats per les autores que “comproven el nexe de concausalitat en el qual la intencionalitat esta dirigida en voler fer mal a la mare”, ha dir Sonia Vaccaro.

A les conclusions de l’estudi l’agressor és un home de mitjana edat entre els 30 i els 50 anys, de nacionalitat espanyola i que en un 82% són el pare biològic del menor assassinat.

mujermexico

Quan es produeix el delicte la parella ja està separada. No es troba en l’assassinat cap traça de discapacitat intel·lectual ni física i hi ha molts pocs casos de trastorns o de malaltia mental. En la majoria dels casos els agressors no té antecedents penals però si que un 60% han comès casos relacionals amb violència de gènere.

La majoria dels delictes es produeixen quan la mainada està a cura del pare. I Només un 18% dels casos es produeix quan la parella encara no està separada. En la investigació base d’aquest informe un 14% de nenes i nens van manifestar símptomes de ser mal tractats però en cap d’ells hi havia ordre de protecció dels menors per part de les autoritats.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Manuel Delgado fa balanç del 15M un any després

Ni en la conferència ni el debat s’analitzaren questions de gènere* en el si del moviment...

Cal promoure a empresàries i emprenedores del 22@

Susana Prado ens explica els reptes que tenen per davant per promoure la emprenedoria en...

El paper de les dones lesbianes i la seva invisibilitat històrica

Si les lesbianes existeixen des que el món és món, com és que no han...