Dimecres 29 març 2023

Dimecres 29 març 2023

Compartir

Menopausa: espai de canvi i de creativitat.

 La menopausa és un període molt important en la vida de la dona, és un moment en el qual es pot reflexionar i es poden realitzar alguns canvis importants.

 

 

Aquests canvis tenen un marc molt ampli — la cura de la salut, tant pel que fa referència a l’alimentació i el exercici físic com als hàbits nocius, i també la cura de la salut emocional i espiritual.

Es en aquests moments de la vida que la mateixa vida ens brinda l’oportunitat d’escollir el que realment volem i desfer-nos del que ja no necessitem.

La menopausa és un període de transició en la vida de la dona que es produeix per un cessament de la funció ovàrica, els ovaris deixen de funcionar de forma progressiva, disminuint la producció d’hormones, principalment estrògens i progesterona. La menopausa és un fet puntual dintre del climateri, cessament de la vida fèrtil fins la senectut. Es considera que una dona està a la menopausa quan fa 12 mesos consecutius que no té la menstruació, sense una causa patològica. L’edat de la seva aparició és als voltants dels 50 anys i es considera dins de la normalitat que tingui lloc entre els 45 i els 55 anys. 

La menopausa és un procés natural de la vida biològica de totes les dones, en la qual es poden presentar una série de manifestacions més o menys desagradables i que són degudes a la disminució hormonal, totes les dones no les presenten aquestes manifestacions però si que hi ha una proporció elevada d’elles que si les presenten. Las manifestacions més freqüents en aquest període son els fogots, l’augment de la suor, mal de cap, sequedat de la pell, insomni, ansietat, canvis d’humor, augment de pes i posteriorment sequedat vaginal i atrofia genital. A més llarg termini pot aparèixer l’osteoporosi i altres malalties degeneratives.

Es en aquest període, tant de la premenopausa (inici d’irregularitats menstruals) com de la menopausa que és important prestar atenció a la dieta. Una dieta conscient pot reduir el risc de malalties cardiovasculars i el risc de patir osteoporosi, així doncs fer una dieta baixa en greixos saturats, abundant en fruites, verdures i fibra i amb una adequada quantitat de calci és el més convenient. S’han de tenir en compte que els menjars calents i picants poden desencadenar els fogots, que les begudes amb cafeïna i l’alcohol poden agreujar l’ansietat i el insomni.

És important tenir cura del pes, ja que l’excés de pes pot augmentar el risc de malalties cardiovasculars i pot predisposar a altres com la diabetis i l’artritis.

L’exercici físic és molt important a totes les edats, però especialment quan s’entra a la menopausa, aporta molts beneficis doncs ajuda a millorar el son, es redueixen els sentiments negatius, els estats decaiguts, es pot mantenir el pes i sobretot és important per enfortir la musculatura i prevenir l’osteoporosi.

Si s’aprèn a combinar una dieta conscient amb exercici físic i tenir cura de una mateixa, fen les coses que vénen de gust i gaudint del que es fa, aquest període de la menopausa pot ser un regal per el cos i l’ esperit. Doncs és el moment idoni per realitzar allò que tan s’ha desitjat a la vida, sigui una afició, un treball, una pintura, un llibre o un espai de creativitat per una mateixa.

Requadre:

Suggeriments en aquesta etapa de la vida:

1.   Elaborar una dieta conscient i específica d’aquest procés amb pocs greixos saturats, fruita i verdura.

2.   Consumir una alimentació rica en calci i també en omega 3 – 6 (peix blau i llavors com el sèsam, lli, anous, ametlles)

3.   Incorporar isoflavones com la llet de soja o el iogurt de soja.

4.   Disfrutar de l’exercici físic com caminar cada dia, fer alguna activitat com el tai-xi, el ioga, la dansa; enfortir la musculatura per protegir el ossos.

5.   Prendre el sol uns 20 minuts diaris per ajudar al cos a sintetitzar la vitamina D, tan important per els ossos.

6.   Utilitzar les teràpies alternatives com l’acupuntura, la homeopatia i la fitteràpia poden ajudar a mitigar les molèsties en aquest període.

7.   Compartir les pròpies experiències d’aquest moment amb altres dones i escoltar les experiències d’altres dones pot enriquir i millorar la qualitat de vida.

8. És un moment en el qual ens podem fer unes preguntes:

a. Com sento la meva energia en aquest moment de la meva vida?

b. Quines són les meves prioritats en aquest moment de la meva vida?

c. De quins recursos disposo i quins recursos puc necessitar?

http://web.me.com/ta.hui.kafu

email: ta.hui.kafu@gmail.com

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També et pot interessar