Dissabte 13 juliol 2024

Dissabte 13 juliol 2024

Compartir

Catalunya: Pak Màgic recupera La Ventafocs (aventurera) / La Independent / Notícies Gènere

La Ventafocs. La doble vida d’un clàssic del cinema infantil doblat al català

La Ventafocs, del realitzador txecoslovac Václav Vorlícek, va ser la primera pel.lícula infantil doblada al català, l’any 1977, per iniciativa de tres entitats, Cavall Fort, Drac Màgic i Rialles, que iniciaren així un projecte de normalització lingüística en l’àmbit cinematogràfic que va culminar amb un catàleg de més de quaranta films. Ara Pack Màgic, una nova distribuïdora creada per Drac Màgic, ha recuperat aquest film, amb el seu doblatge original, i el torna a posar en circulació a les sales de cinema*.

 

 

 

 

Aquest conte mil·lenari, que s’ha difós a través de diferents cultures i versions, va arribar a occident gràcies a les versions de Perrault i dels germans Grimm i el folklorista Joan Amades la va recollir entre les 100 rondalles tradicionals, tot associant-lo a la tradició de les noies aventureres.

Seguint el fil d’aquesta tradició, la versió de Vorlícek, inspirada pels canvis de rols i la renovació cultural i social de finals dels anys 60, posa justament l’accent en l’esperit vivaç, enginyós i fins i tot desvergonyit de la protagonista, més que en l’abnegació i la bondat sense límits d’altres versions ensucrades. Aquesta interpretació, més còmplice amb les idees contemporànies sobre l’apoderament femení que amb els estereotips tradicionals, fa que el film, trenta-vuit anys després de la seva estrena, segueixi essent un relat modern i emocionant i que no hagi perdut gens la seva capacitat de fascinar, com ho fa fer en el seu moment, als nens i les nenes.

Així es va confirmar el passat 21 d’abril en una sessió especial, amb més de 400 infants, amb què es va iniciar aquesta recuperació.

 

*A partir del 25 d’abril es podrà veure als Cinemes Texas, de Barcelona, al CineBaix de Sant Feliu de Llobregat, al Cinema Majestic de Tárrega i al cinema El Casal d’Almacelles, entre d’altres.

 

VentafocsA4

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Internacional: Onu.Mèxic: Donacio al Fons per a la igualtat de Gènere / La Independent / Notícies Gènere

A finals de desembre de 2014, la directora executiva d’ONU Dones, Phumzile Mlambo-Ngcuka, va fer...

8M: Crida Feminista

8M 2021: VAGA GENERAL FEMINIST A

...

Tarannà

OPINIÓ De vegades, qui tenim com a professió “comunicar”, som qui menys podem dir...