Diumenge 03 desembre 2023

Diumenge 03 desembre 2023

Compartir

Marxa de Catrinas a San Cristobal, en homenatge a 900 dones assassinades a Mèxic

Escrit per Libertad López SemMexico / La Independent

San Cristobal de las Casas. Mexic. Dones Feministes és van manifestar per fer visible el feminicidi tabú a la institució municipal amb 26 assassinades el 2023. Abans de la marxa va haver-hi un intent per desmobilitzar-la, però al final tot es va realitzar

Feministes, defensores dels drets humans, activistes i familiars de víctimes de feminicidis a l’estat de Chiapas, han convocat una marxa, la Marxa de Las Catrinas en San Cristobal, on van exigir justícia per aquests crims al govern de l’estatal i federal.

“Les dones no som una carpeta de recerca!”, van expressar de manera constant a la manifestació que va passar en el marc de la tradicional celebració de “Dia de Morts” que es commemora a Mèxic l’1 i 2 de novembre.

“A Chiapas és molt important visibilitzar això perquè és un tema tabú per a la justícia, estem a favor que es visibilitzi, sabem que moltes dones hem estat violentades, o que hi va haver dones que no ho van poder explicar, i aquí hi som per i per a elles ”, va expressar l’activista feminista Jezabel Pérez.

Des de fa vuit anys la marxa de Las Catrinas, es una representació icònica de la mort elegant i festiva a la cultura mexicana, surten en aquestes dates als carrers per exigir justícia per les nenes, adolescents i dones assassinades al país, les feministes van recordar que aquest dia no és de festa, sinó “per exigir justícia a més de 900 dones assassinades brutalment a Mèxic”.

Les desenes de manifestants, la majoria dones, es van concentrar al sud de la ciutat de San Cristóbal de Las Casas i es van vestir com el personatge de catrina, amb la cara pintada de calavera, a més portaven creus, cartells, flors i vetlladores.

Al seu recorregut les dones van cridar “Ni una menys!”, “Les dones no som estadística, ni carpetes de recerca!”, “A baix el patriarcat!”, “La policia no em cuida, em cuiden les meves amigues !”, “Un poble feminicida no és un poble màgic!”, entre altres consignes.

En aquesta marxa hi va participar Becky Pasos, defensora dels drets de la dona, que indignada va dir que «el ministeri públic, les fiscalies i totes aquelles persones que s’encarreguen de la nostra cura no estan complint la feina, cal que les futures autoritats comprenguin que cal donar les xifres correctes dels feminicidis”.


Després de recórrer diversos quilòmetres fins a la Plaza de la Paz, al centre de la ciutat, les dones van donar lectura a un pronunciament en què van denunciar que “a Chiapas no hi ha justícia per a les dones assassinades violentament“, després van instal·lar l’altar amb flors i espelmes.

Organitzada per col·lectives feministes d’aquest poble màgic, San Cristóbal de las Casas, (Chiapas) davant l’amenaça de ser alterat el contingents, es va sol·licitar a les autoritats municipals, concretament al president Mariano Díaz Ochoa que garantís la llibertat d’expressió i el dret a la lliure manifestació, així com la seguretat de totes les participants a la marxa.

Les feministes van honrar la memòria de les dones indígenes massacrades a Acteal el 1997, a més de casos com el de la jove Viridiana Flores, assassinada brutalment el 2013, o Rosita Bello i Mayra Carolina a Berriozabal i el de Yasmín, d’ofici infermera, executada a Tapachula.

També van demanar justícia per a Damaris, estudiant universitària que va patir amb un tret al cap en un assalt, fa uns dies i es troba en estat de coma.

Les col·lectives feministes de Chiapas han documentat un increment de casos de violència contra les dones a l’estat i segons registres des de començament del 2023 sumen 26 feminicidis, majoritàriament registrats als municipis de Comità i Tapachula.

Segons registres d’ONG, Mèxic acumula 901 casos de feminicidis des de començament del 2023 i l’estat de Chiapas és el cinquè estat amb casos de morts violentes de dones amb 26.

Les organitzadores en un comunicat van trucar als mitjans de comunicació, a les companyes feministes del territori i de tots els territoris; a observadors i defensores de drets humans per mostrar-se com ho fan desde fa 8 anys, per recordar i anomenar les dones víctimes de feminicidi.

Diu el comunicat que aquesta marxa és de protesta “No de Festa”. ja que hi ha hagut intents de canviar els horaris per diferents motius, entre altres, entre altres per una desfilada de motocicletes. Aquesta acció va ser un intent de despolitització a un exercici de protesta i lliure manifestació, assenyalen les col·lectives.

I reiteren que la marxa de les catrines no és una desfilada, sinó que respon al clam de vida lliure de violència per a les dones.

Canviar l’horari d’un esdeveniment encaminat a la diversió per fer-ho coincidir amb una marxa de protesta també representa un atemptat contra el dret a la lliure manifestació i és violència per raó de gènere.

Per això les col·lectives organitzades de Sant Cristóbal de les Cases, Chiapas, van sol·licitar a les autoritats municipals, que garanteixin la llibertat d’expressió i el dret a la lliure manifestació, així com la seguretat de totes les participants en la marxa de les catrines.

Libres, Juntas y Combativas, Red de Colectivas e Individualidades Feministas de los Altos de ChiapasCompartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

República Dominicana, Haití i Nicaragua: Visita de la directora executiva del PMA

 Ertharin Cousin, la directora executiva del Programa Mundial d’Aliments (PMA) inicià l’11 de juny una...

Barcelona: Concert de la cantant africana Nakany Kanté al Jamboree / La Independent / Notícies Gènere

El dissabte 31 de gener  la cantant africana, originària de Guinea Conakry, Nahany Kanté, ofereix...

TZK´AT- Red de Sanadoras Ancestrales del Feminismo: CONVOCAMOS AL ACUERPAMIENTO MUNDIAL JUSTICIA PARA BERTA CACERES Y EL RIO GUALCARQUE

Hermanas, hermanes, hermanos; Les saludamos desde este Samaj de Abya Yala (corazón de América), Hoy...