Dimecres 29 maig 2024

Dimecres 29 maig 2024

Compartir

Liberia – ONU DONES: Crisi de l’Ebola, impacte a la societat / La Independet / Notícies Gènere

  

A Libèria, Justícia Clarke, a través de programes de ràdio, esta intentant crear xarxes de suport  partint dels projectes d’ONU dones (en els quals participa) tot elaborant programes, per parlar en viu sobre “l’Ebola i el seu estigma”. Creant estratègies entre dones donen suport per enfrontar-se a aquesta crisi de dimensions incalculables. Aquests programes de ràdio estan patrocinats per ONU Dones, en col·laboració de “Ràdio Nacions Unides a Libèria.”

 

Fotos: CICR


Fins ara el programa Home de ràdioshpw tenia un contingut dedicat a promoure el paper dels homes comprometent-los en l’intent  da posar fi a la violència sexual i de gènere, i ajudar a l’empoderament de les dones i nenes. Ata el programa s’ha modificat per explicar els efectes emocionals i psicològics que està tenint l’Ebola, i donar suport als i a les treballadores de la salut i pacients, enfocant específicament  les necessitats de les dones en aquests casos, ja que són les més perjudicades pel fet que són les que tenen cura de les famílies.

El programa presentat per Justícia Clark  com a convidada a la Psicòloga clínica Francesca Crabu del Comitè Internacional de la Creu Roja i a un colega.

 

Liberia EbolaResponse Photo 3 400x267

 


“Sabem molt com la crisi de l’ Ebola està tenint un gran impacte en tota la societat liberiana.
I cal una resposta psicosocial immediata” va dir Francesca Crabu, i a més “veiem els resultats ràpidament en la manera com un programa de 20 minuts pot aportar un canvi en el pensament i el comportament de les persones. Estem creant resiliència a nivell comúnitari“.

La intenció final és que les dones i tota la comunitat s’involucrin i creïn consciència per enfrontar-se a l’Ebola.

Les dades preliminars del Ministeri de Salut i Benestar Social de Libèria mostren que les dones representen entre el 55 i el 60 per cent de les morts relacionades amb l’Ebola. La taxa d’infecció de les dones en aquest moment és molt més alta que la dels homes. Això es deu al paper de les dones  com a cuidadores, infermeres i comerciants transfrontereres.

També les afectara greument a la seva petita economia a les zones rurals, on la majoria són petites agricultores, ja que la producció d’aliments és gairebé segur que baixa mentre hi hagi un tancament de les fronteres.

 

 

  Liberia EbolaResponse Photo 2 400x267

 

 
Almenys 50 representants d’institucions associades d’ONU Dones i de Gènere de Liberia i del Ministeri de Desenvolupament han estat capacitades per crear consciència sobre la malaltia. La participació és d’un 85% de dones, les quals portaran els coneixement que adquireixin a les dones cuidadores i de base i als i les analfabetes.

Beatrice Joe, participant en la formació de formadores, manifesta: “M’ha semblat que aquest entrenament és molt útil i instructiu, sobretot per respondre alguns dels dubtes que tenim a la nostra comunitat sobre l’Ébola. He adquirit molts coneixements i vull demanar més formació sobre l’Ébola”.

 

* (En aquests cursos difonen la no utilitat de banyar-se amb solució salina o menjar kola amarga (Garcinia Kola) per curar o prevenir la propagació del virus)

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Ni compromisos ni transversalització de gènere en la 1a Cimera de l’ONU sobre persones refugiades i migrades

La primera Cimera d’alt nivell sobre persones refugiades i migrants celebrada en el marc...

El Tribunal d’Estrasburg paralitza el desallotjament del bloc de Salt propietat de la SAREB

Es tracta d’una mesura cautelar presa pel tribunal en considerar que no es complien totes...

La Mostra FemArt celebra 25 anys d’existència

La primera mostra retrospectiva d’art feminista contemporani de Catalunya se celebra en memòria del...