Dissabte 25 març 2023

Dissabte 25 març 2023

II Fòrum Dona i Menopausa

Francina Vila, Montse Roura i Assumpta Serna

Després de la celebració del I Saló de la Menopausa (Barcelona 2010), Fòrum Dona i Menopausa (Argentina 2012) i I Fòrum Dona i Menopausa (Barcelona 2012), Ella y el Abanico ha inaugurat el II Fòrum Dona i Menopausa.

Aquest Fòrum compta de nou amb el suport de l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya i de la Regidoria de Dones i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona.

A l’acte hi ha assistit la Coordinadora Territorial de l’Institut Català de les Dones, Sra. Ivet Castaño, Montse Roura, organitzadora del Fòrum, creadora i directora del web Ella y el Abanico, i Margarida Vilaró, directora de les Receptes de ‘Ella i el ventall ‘.

En la seva primera intervenció Roura ha animat a totes les dones a aprofitar el moment que estan vivint “per conèixer-se millor, per créixer i reinventar-se, si cal; aprofitar aquesta etapa per trobar la felicitat en aquelles coses que realment valen la pena com són els amics i la família i, si n’hi ha, compartir amb els fills i la parella totes les coses que hem après al llarg de la nostra vida “.

La creadora d’Ella y el Abanico, ens ha recordat que cuidar l’alimentació, fer exercici i … portar un ventall sempre a la bossa són tres coses bàsiques per afrontar la menopausa amb salut i benestar.

Per la seva banda, Ivet Castaño, ha dit que “és un plaer la visió de la sala amb l’aforament pràcticament complet, així com per les activitats previstes al llarg d’aquestes jornades, i també per les que s’organitzen al llarg de tot l’any “.

La menopausa forma part de la vida de les dones. És una etapa natural que implica tot un seguit de canvis fisiològics que cada dona viu a la seva manera. És un dels períodes més llargs de la nostra vida i això ens permet centrar la nostra mirada en els nostres propòsits, en el nostre benestar emocional i en el nostre cos però, sobretot, el més important és poder gaudir d’aquest cicle vital a través de les eines que ens possibilitin gaudir de la vida i ser feliços i no deixar-nos portar per estereotips que ens ho impedeixin , ha puntualitzat la Coordinadora Territorial de l’Institut Català de les Dones.

Al final de la seva intervenció, Castaño ha observat que “és important la presència d’homes a la sala: que les persones amb les que compartim les nostres vides, sàpiguen d’aquest cicle vital i així puguin conèixer-nos millor“.

Margarida Vilaró, responsable de la secció de les propostes culinàries d’Ella y el Abanico, ha explicat que fa tres anys vam obrir les portes a aquestes receptes, amb plats adequats per a aquesta etapa“.

“Us diré que no totes les dietes funcionen perquè principalment s’allunyen dels hàbits alimentaris que segueixen a casa i per això, no aconseguim baixar de pes fàcilment i quan perdem pes, abandonem, i tornem a guanyar els quilos perduts“, ha prosseguit .

Vilaró ha assegurat que reeducant la nostra ment pel que fa als hàbits nutricionals és possible minimitzar tota la problemàtica que s’associa a la menopausa: “Una dieta no és una cosa temporal que adoptem puntualment, sinó que deuria ser una manera de vida i per sempre , ha sentenciat.

Per a una bona alimentació és primordial conèixer bé els aliments i les seves propietats nutritives, la seva temporada natural i la manera apropiada per cuinar perquè no perdin cap dels seus beneficis“.

En aquesta intervenció s’ha fet èmfasi en l’osteoporosi i en com prevenir-la i frenar-la, seguint sempre una alimentació adequada que possibiliti l’absorció i fixació del calci.

Des de les múltiples receptes que es proposen en la publicació, s’intenta que menjar saludable sigui una cosa divertida, variat i, com no, sempre desitjable.

 

 

II F M actriu 1

 

 

 

 

Després dels parlaments, les actrius Chus Leyva i Mercè Espelleta, ens han recitat Esclats i Si ets una dona, de la poetessa i novel·lista nicaragüenca, Gioconda Belli, escrits especialment per Ella y el Abanico, i que han arrencat grans aplaudiments del nombrós públic assistent a aquest primer acte del Fòrum.

La inauguració s’ha tancat amb una desfilada de dones reals“, és a dir, amb mesures fora dels cànons que imposa la moda

Ella y el Abanico va néixer l’any 2010 amb l’objectiu de contribuir a fer més fàcil el camí cap a una de les etapes més llargues en la vida de les dones: la menopausa, una etapa encara avui dia desconeguda i plena de tabús, dubtes i estereotips.

Des de llavors fins avui té 700.000 visites registrades i una comunitat 2.0 de més 9.000 dones. És el portal de referència sobre la menopausa en els països de parla hispana i un lloc de trobada i intercanvi a la xarxa per a les dones. El portal s’adreça a les dones d’entre quaranta i seixanta anys que desitgin conèixer l’abans el durant i el després de la Menopausa.

Aquest II Fòrum compta amb la participació de nombrosos experts en diversos àmbits l’aportació suposa un abordatge multidisciplinari d’aquesta etapa tan duradora en la vida de les dones. O bé a través de conferències, bé en els múltiples tallers, es proporcionaran a les assistents noves eines per afrontar la Menopausa amb un bon nivell d’autoestima, serenitat i felicitat.

Les sessions de la segona jornada del Fòrum han començat amb les propostes nutricionals de Federica Zanzottera, qui ens ha guiat per la senda de l’alimentació com una de les claus per viure una Menopausa més sana i amb menys molèsties.

Mireia Grossmann, especialista en reeducació abdominopelviana, ens ha parlat de la sequedat vaginal i com combatre-la.

La doctora Imma González, màster en medicina biològica, en la seva conferència: Abordem naturalment els símptomes de la menopausa, ens ha explicat que el triptòfan és un aminoàcid essencial per promoure l’alliberament de la serotonina, un neurotransmissor que actua sobre els canvis d’humor, el somni i el plaer i que, per aquest motiu, és important consumir aquells aliments que ens ho proporcionin. Segons la doctora, en aquesta etapa de la vida cal menjar poca proteïna animal i que la que es consumeixi sigui de qualitat excel·lent.

 

 

 II Forum Menoupausa 2

 

 

 

Res de pa blanc, arròs blanc o pasta. Cal passar-se als integrals i procurar que la dieta no sigui acidificant ja que genera malalties com l’osteoporosi, provoca més risc d’artritis i envelliment prematur. Una altra cosa que cal tenir en compte és no perdre la massa magra del nostre cos i per això hem de tenir cura amb la nostra alimentació. Ha acabat dient El primer medicament és l’aliment“.

El doctor Santiago Dexeus, admirador incondicional de les dones de totes les edats, reivindica l’etapa de la Menopausa com una època meravellosa en la vida de la dona. Segons ell: El pensament, les il·lusions i l’amor, no tenen edat”. Ens relata que es va convertir en defensor de les dones als seus vint i pocs anys, quan treballava a la Maternitat de Barcelona i allí va ser testimoni de molt patiment. Llavors les dones solteres rebien un tracte denigrant per parir fills fora del matrimoni. “Des d’aleshores professo una gran admiració per les dones”.

Opina que el tractament hormonal en molts casos està justificat -sempre personalitzat i sota estricte control-i que si es fa , no té perquè ser nociu per a la dona. No obstant això “hi va haver una època en què les dones americanes van exigir ser sempre joves i se les va bombardejar amb un excés d’estrògens. Llavors van començar a sorgir malalties associades a aquest abús. Per aquest motiu la THS ha gaudit de tanta mala fama durant anys. En realitat, cal prescriure allò que sigui necessari ia dosis adequades “.

El Dr Dexeus es reconeix un romàntic i reivindica el dret de l’ésser humà, malalt o no, a estimar i ser estimat. “Tenir al costat de tu una mà que ha envellit al teu costat és el millor regal que es pugui tenir. Encara que, estimar i ser estimat, quan ens anem fent grans, cada vegada és més difícil. En aquest sentit, jo he tingut molta sort “.

Dexeus ha esmentat també als metges de la Seguretat Social dels quals ha dit que són els que actualment sostenen la sanitat espanyola. “En cinc anys hi ha hagut a Espanya 32.000 agressions als professionals de la medicina. Però paga el missatger, i no el culpable. El 1954 Franco, pressionat per altres països va crear una sanitat pública i va resultar faraònica. Actualment aquesta sanitat no pot suportar “.

Per finalitzar, ha destacat l’augment de l’agressivitat cap a les persones grans, les agressions dels fills als pares, la manca d’estima i suport de la parella …”Els fets positius són intangibles per això es necessita més humanitat. Per exemple, agafar de la mà a algú fa que ens sentim millor i menys sols “, ha conclòs el doctor.

A la tarda s’han realitzat els tallers 6 consells per sentir bonica, pel Dr Urbà González; Autoconsciència i empoderament, per la psicòloga Betlem Estrany; Aprendre a buidar el teu armari per omplir la teva vida, per Montse Teixidó; Les boles xineses, com utilitzar-les, per Adeline Aranega, que ha reivindicat el seu ús per reforçar el sòl pèlvic, encara que al principi les boles xineses tenien un objectiu completament diferent; Respira, relaxa’t i gaudeix, per la terapeuta Marta Puig; i Automassatge per a l’equilibri diari, per Miguel Ángel Guerau.

El Dr Eduard Estivill, especialista europeu en medicina del son, ens ha parlat sobre els diferents ritmes del cos humà: el circadià (dormir-estar despert), el biològic d’alta freqüència (cor, respiració), el de baixa freqüència (cicle mensual en la dona), i el de mitjana freqüència (la son).

El Dr Estivill ens recorda que el cervell regeix tots els ritmes. “Cap a les 7-8 del matí puja el cortisol, l’hormona de l’alerta; cap a les 7-8 de la tarda el cos comença a fabricar melatonina, que només se segrega quan se’n va la llum i, quan dormim, la temperatura corporal baixa ½ grau. Tot el nostre cos està estructurat en rellotges. Els estrògens i la progesterona també tenen els seus ritmes circadians “.”La melatonina és un antioxidant que ajuda a sincronitzar el ritme del son i vigília i es fabrica en funció de la quantitat de llum que arriba al nostre cervell. El cos humà no fabrica sempre la mateixa quantitat de melatonina, va disminuint amb l’edat “.

 

 II Forum Menopausa 3

 

 

 

Ens explica que per dormir bé el cervell ha d’estar “desconnectat” i necessita unes dues hores per fer-ho. Per exemple, si estem treballant a l’ordinador fins a cinc minuts abans d’anar a dormir, el nostre somni no serà de qualitat.

“Ni l’avorriment ni el cansament donen son. Si ens adormim durant una xerrada és que “tenim son’. Segurament no haurem dormit prou. El dormir és essencial per a una bona qualitat de vida.

A la menopausa se ??succeeixen canvis fisiològics com el ritme circadià de la temperatura que puja i baixa sense control causant els famosos ‘sufocacions’. Les dones tractades amb el Tractament Hormonal Substitutiu (THS) no pateixen aquest fenomen”, ens informa el doctor.

A continuació s’han ofert les xerrades Plantes naturals indispensables en la menopausa, pel herbolari Llorenç Teixé; Dubtes més freqüents sobre la llet, ¿mite o realitat?, per la Dra. Joima Panisello; i L’aromateràpia millora el benestar de la dona: menopausa i menstruació una visió alquímica, per Idili Lizcano.

En la tercera i última jornada del Fòrum la Dra. Núria Escoda ens ha aconsellat sobre la medicina estètica i de rejoveniment i la Dra. Elena Ruiz Domingo ens ha fet veure la importància de la nutrició i els complements alimentaris per a la salut del cor.

El Dr Carlos Balmori, uròleg i especialista en medicina sexual ens ha il·lustrat sobre la recuperació del sòl pèlvic. Segons el doctor “per la quantitat de músculs i tendons que hi ha al sòl pelvià podria molt bé representar-se amb un esquema semblant al d’un pont penjant”.

 

 

II Forum Menopausa 3Bjpg

 

 

Recomana que des de l’adolescència s’ha de cuidar aquesta zona del nostre cos amb exercicis i entrenament perquè, un cop arribada l’edat madura, es tinguin menys problemes de despenjament i incontinència.

Moltes dones tenen o tindran problemes amb el seu sòl pèlvic degut sobretot als embarassos, als exercicis d’impacte que es practiquen en els gimnasos i també per la disciplina d’entrenament que s’exigeix ??a les atletes en l’alta competició.

El Dr Balmori aconsella a les dones madures i a les joves que vulguin reforçar el seu sòl pèlvic, visitar a un especialista i també a un fisioterapeuta perquè se’ls proporcionin les pautes adequades per realitzar els exercicis de forma segura i eficaç.

Hi ha diferents instruments que ajuden en aquesta tasca com són els cons, les boles xineses, els masajeadores vaginals o l’Smart Kegel, un motor que produeix vibracions d’intensitat i durada en 5 nivells d’esforç. Té memòria, de manera que cada dia es comença des d’on s’ha acabat el dia anterior, i amb usar-lo uns tres minuts al dia n’hi ha prou. “Cal ser constant i no rendir-se”, ens indica.

Responent a una pregunta d’una de les assistents diu que “Els exercicis s’han de realitzar durant tota la vida. Quan el sòl pèlvic s’ha recuperat, amb fer els exercicis un o dos dies a la setmana és suficient per al manteniment. Un altre avantatge de tenir el sòl pèlvic entrenat és que s’obté una major satisfacció sexual “.

En l’acte de cloenda del II Fòrum Dona i Menopausa, la seva directora, Montse Roura, ha agraït a tots i totes els participants del mateix la seva dedicació i entrega i ha fet un resum de les conferències realitzades. Ha recordat que l’esperança de vida de la dona per 2022 és de 87 anys, i per 2051 és de 90. “En aquestes jornades hem après una mica més com afrontar i perdre la por a la Menopausa”, ha finalitzat.

A continuació s’ha visionat una xerrada donada per l’actor Carlos Olalla a la Taula Rodona Menopausa / Andropausa “I ara què?“, Organitzada per Montse Roura i que es va realitzar a Madrid el passat mes d’abril.

 

II Forum Menopaus 5

 

 

 

Seguidament Francina Vila, Regidora de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, ha felicitat l’organitzadora del Fòrum, per com s’ha abordat el tema de la Menopausa “d’una manera propera, innovadora i valenta”.

La Regidora ha observat que partir de certa edat, sembla com si les dones desapareguessin del mapa però que a partir dels 50 anys, amb més potencial, més coneixedores de nosaltres mateixes i amb molta més experiència, podem aportar moltíssim a la societat i al nostre entorn més personal i que aquest talent no pot desaprofitar perquè és realment valuós i únic.

Finalment Assumpta Serna, actriu i padrina d’Ella y el Abanaico, web dirigida i fundada per Montse Roura l’objectiu principal és fer més fàcil el camí de la dona en aquesta la seva etapa més llarga de la vida, ens ha dit: Per a mi la menopausa és sinònim de plenitud. Crec que cal canviar la manera que les dones s’acosten als 40. Cal afrontar un cos que canvia i no saps per què. El que necessites és reinventar El que hem vingut a fer aquí és d’una importància vital: compartir punts de vista i veure com podem fer front a la vida amb les limitacions que tenim en aquesta etapa. Hem d’estar obertes a nous coneixements i compartir. També crec que és molt important desenvolupar i millorar la percepció de la maduresa en els joves … “.

Finalitzem amb una reflexió d’Assumpta Serna: “Quan vam arribar a la meitat de la vida ens adonem que ho hem fet tot massa de pressa i ens preguntem per què som aquí. Hauríem de recordar allò que hem après i aturar-nos per intentar aconseguir pau, estar en pau amb nosaltres mateixes.

 

 

II Forum Menopausa 4

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

També et pot interessar