soledad 2

Compartir

L’exigència de justícia per a María del Sol Cruz Jarquín està vigent

 

 

Mentre continui la impunitat, l’exigència de justícia per a María del Sol estarà vigent. La mare de la víctima, la periodista Soledad Jarquín va assenyalar que la justícia no arribarà fins que els responsables de l’assassinat de la seva filla estiguin realment detinguts i sentenciats.

Per commemorar el primer any de l’homicidi que va acabar amb la vida de la fotoperiodista María del Sol Cruz Jarquín, familiars, amistats i activistes van sortir al carrer per a exigir justícia perquè la recerca aparentment està estancada, ja que les autoritats només van arrestar a un presumpte còmplice.

L’acció civil va tenir lloc el migdia del  dissabte 8 de juny, al costat del temple dominic de Santo Domingo de Guzmán, en el centre històric de la ciutat d’Oaxaca, des d’on va sortir una marxa silenciosa amb destinació al Palau de Govern, a la plaça d’armes, en un altre temps, Verde Antequera.

Cruz Jarquín, de 27 anys d’edat, fotògrafa i videoasta, llavors col·laboradora de l’oficina de premsa de la Secretaria d’Assumptes Indígenes del govern d’Oaxaca, va ser enviada pel titular de la dependència, Francisco Javier Montero López, a cobrir les campanyes electorals de regidors i regidores.

 

 

soledad 3soledad 4soledad 1 1

 

 

La comunicadora va acceptar, sota amenaça de perdre la seva ocupació, viatjar a Juchitán on també li van encomanar cobrir la campanya d’ Hageo Montero López, candidat a l’alcaldia pel Partit Revolucionari Institucional (PRI) en aquest municipi.

La matinada del 2 de juny de 2018 subjectes armats van assassinar a la sortida d’un restaurant a la candidata a regidora, Pamela Terán, a un acompanyant i a la comunicadora.

Aquest dissabte, en commemorar-se un any del triple homicidi, en la marxa per l’exigència de justícia a la Fiscalia General de l’estat, una columna de persones va caminar pels carrers del centre d’Oaxaca.

Al capdavant de la columna emulant un festeig fúnebre van portar una caixa aparentant un taüt retolat amb les paraules de justícia, mentre una dona anava vestida de negre a la manera zapoteca de Huantepec, en senyal de dol.

 

Sol 222soledad 222

 

 

La mare de la víctima, la periodista Soledad Jarquín va assenyalar que la justícia no arribarà fins que els responsables de l’assassinat de la seva filla estiguin realment detinguts i sentenciats.

“Un any després –va dir- no hi ha justícia i s’albira una enorme cadena d’impunitat governamental en col·lusió amb qui la van obligar a anar al municipi de Juchitán de Zaragoza, a la regió de l’Istme de Tehuantepec.

Va dir que durant gairebé un any ha estat esperant l’actuació de les autoritats de la Fiscalia General d’Oaxaca, que aquest matí van detenir a un presumpte responsable en els fets criminals, no obstant això, encara està pendent i sense vincular a procés la carpeta de recerca per probable delicte electoral, la mateixa que està en mans de la Fiscalia Especializada en Delitos Electorales, la mateixa que estava llesta des de l’agost passat.

Així continua tot en aquest aniversari luctuós, del 2 de juny, quan elements de l’Agència Estatal de Recerques van detenir a José H. C., un dels presumptes participants en l’assassinat de la comunicadora, així com de la candidata a síndica, Pamela Terán Pineda, i del seu cosí, Adelfo.

L’acte de desgreuge va concloure en una concentració dels familiars i amistats de la jove comunicadora fora de la Fiscalia General del Etado, en el municipi perifèric de Sant Antoni de la Cal.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar