Diumenge 23 juny 2024

Diumenge 23 juny 2024

Les veus de les dones

El passat 12 de desembre vam presentar a Palma el projecte de Les veus de les dones, instància de participació adreçada a les dones de Mallorca per fer visibles les nostres experiències i construir un discurs propi.

Durant el nostre primer any de vida, en el qual hem comptat amb suport institucional, vam endegar un procés participatiu amb l’objectiu de cohesionar les experiències que les dones vivim, desenvolupem i transmetem des de la nostra quotidianitat.

 

En aquest procés, en el qual han participat més de cent dones a títol individual i en nom de diverses associacions, entitats i col·lectius de dones, hem confeccionat curtmetratges i documents audiovisuals on les dones expressem quins son els nostres reptes, i què significa ser dona en l’actualitat. L’objectiu ha estat fer públics aquests continguts, que es poden veure i compartir al YouTube sota el nom de lesveusdelesdones, amb la finalitat d’esquerdar l’imaginari cultural imperant que ens representa, gairebé sempre sota una mirada i veu aliena. Amb el valor d’aquests testimonis, i amb el procés creatiu que ha permès expressar quin és el valor de les dones, hem començat a construir un discurs propi en què és present la diversitat de dones -edat, població, perfil sociodemogràfic,…-, i a consolidar un corol·lari d’opinions, experiències, i posicions polítiques que formen part d’una xarxa de dones que vol re-configurar el mapa de Mallorca.

veus_dones_reuni_can_Bou

 

Avui, Les Veus de les Dones és un projecte independent. La nostra força és la nostra xarxa des de la qual sumar tantes veus com sigui possible, i treballar per fer de les experiències de les dones unes experiències de valor, fer-les visibles, i fer evident que nosaltres també intervenim en els processos de creació de l’esfera i l’opinió públiques. Amb un sistema de relacions virtual, ja quasi 40 dones estem en contacte permanent, compartim articles i documents d’interes, obrim grups de discussió, i construïm un discurs propi i polític. Un dels objectius que ens plantegem des de la nostra independència és fer de Les veus de les dones una marca visible i de reconeixement. És per això que convidem les diferents accions i experiències promogudes per les dones que facin visible la seva pertinença a la xarxa, amb l’objectiu de confeccionar una experiència de continuïtat que formi part del paisatge habitual de l’illa.

Paral·lelament, altres projectes comencen a consolidar-se: fer-nos responsables d’escriure i publicar articles d’opinió; organitzar una plataforma d’artistes que creïn una exposició itinerant manifestant el rebuig de les dones vers la violència masclista; vincular-nos amb projectes i plataformes de comunicació social i cultural; organitzar trobades trimestrals i grups de discussió presencials; i organitzar dues presentacions de Les Veus de les Dones i de les diverses experiències que s’hi adhereixen cada any. Creiem que poder esquitxar l’illa amb la nostra presència, les nostres veus i el nostre discurs, confeccionat per i des de nosaltres és, de moment, el gran repte.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El postmasclisme ja és aquí

Miguel Lorente Acosta, delegat del Govern espanyol per a la violència de gènere, explica...

Dona, maia-xinca i feminista, el 25N a Barcelona

Lorena Cabnal, dona maia-xinca i feminista, com s’autodefineix, va prendre part del actes de denúncia...

Mèxic sense ruta per atendre la violència masclista

OPINIÓ Per Sara Lovera Una anàlisi d’experta mostra cinc estratègies sense continuïtat de govern....