El passat 28 de juny un grup de dones periodistes provinents de diversos països europeus, vàries de La Independent, i participants a la xarxa GAMAG Europe, vam tenir la ocasió de ser rebudes i conèixer la iniciativa del Digital Leadership Institute a Bèlgica.
Una organització sense ànim de lucre que treballa des de fa 2 anys a Brussel·les amb l’objectiu d’incrementar la participació de les noies i dones en les carreres relacionades amb les ciències, les noves tecnologies, les enginyeries i les matemàtiques (els anomenats estudis ESTEAM).
El DLI també pretén fomentar la visibilitat i el lideratge de les dones en el món digital, sigui com a emprenedores, productores i/o protagonistes dels continguts així com promoure la transformació digital inclusiva i amb perspectiva de gènere als sectors més estratègics i innovadors de l’economia.
Situat al bel mig del barri de les institucions europees, Sheryl D.Miller, estadounidenca d’orígen però belga d’adopció, n’és la directora executiva i co-fundadora de l’organització, ens va obrir les portes del DLI per explicar-nos els seus objectius i projectes: “ volem transformar el món digital amb la presència activa de les dones; un dels principals reptes que tenim és el de millorar la imatge de les dones als mitjans tant digitals com convencionals, una imatge molt estereotipada i discriminatòria”.
Dones i TiCs
Un dels seus projectes estrella es la xarxa Digital Muse (musa digital), amb el que volen promoure l’ús de les noves tecnologies de la informació entre les adolescents de 11 a 15 anys “per tal que puguin fer sentir la seva veu i explicar la seva pròpia història amb contingut propi fet per elles”, explica Miller. En aquest sentit, també impulsen els AdaAwards, uns premis que reconeixen a les noies i dones que han destacat en els estudis i carreres digitals, la xarxa global de espais digitals i fablabs g-hive.org, que promou l’educació i la creació digital de les noies i formen part de la plataforma europea Girls Code Europe (les noies programen Europa). La Sheryl D. Miller ho te clar: “hem de fer més atractives les TICs i la informàtica per a les noies”.
Per altra banda, a través del seu projecte Digital Leadership Academy (Acadèmia de Lideratge Digital), treballen amb dones adultes en llocs de decisió, fins i tot eurodiputades, per tal d’ajudar-les a desenvolupar el seu lideratge digital. També ajuden a fer xarxa entre dones que volen desenvolupar els seus projectes empresarials a traves de inQube, una plataforma online de mentoratge i acceleradora de startups digitals creades per dones.
El seu projecte estrella és, però, el Move it Forward event, un esdeveniment de cap de setmana que reuneix tant a noies adolescents com a dones adultes de tota la regió de Brussel·les per desenvolupar les seves capacitats tecnològiques a través de projectes digitals que ajudin a solucionar problemes actuals, com va ser en el cas de la darrera edició, al novembre del 2015, sobre ciberviolència. El proper serà a l’octubre d’enguany, en el marc de la Code Week Europoe 2016, on es desenvoluparan projectes per donar suport a dones refugiades i demandants d’asil a Europa.
En total, en 9 mesos, més de 400 noies i dones han participat en els seus programes, tots amb el suport d’empreses tecnològiques, però amb cap suport públic. “Hem de continuar treballant en xarxa amb altres comunitats i organitzacions de dones, no només aquí sinó arreu d’Europa, ja que volem estendre els nostres projectes a d’altres països”, diu Miller. Va ser una trobada inspiradora i amb probabilitats de desenvolupar projectes conjunts en el marc de la recentment creada GAMAG Europa. I és que la bretxa digital de gènere encara és una realitat a tot el continent a on sembla que la igualtat no ha arribat al món de les TICs.