entrada

Espai de Dones: L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius

Abans coneguda com a Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears – APFCIB, és una entitat no governamental interdisciplinària formada per persones interessades en la promoció i defensa del drets sexuals i reproductius.

Es va constituir a Barcelona l’any 1982, arran del sorgiment dels Centres de Planificació Familiar, i des de la seva fundació, l’Associació ha treballat per aconseguir que aquests drets sexuals i reproductius es fessin efectius per a la població. Així doncs, als seus inicis va liderar la campanya per visibilitzar i sensibilitzar sobre la necessitat dels centres de planificació familiar fins aconseguir la seva integració a la xarxa pública sanitària. De la mateixa manera, ha format part de totes les campanyes de reivindicació d’aquests drets com la legalització de l’avortament, la universalització dels mètodes contraceptius i de l’educació sexual i la millora dels serveis d’atenció a la població en aquest àmbit, entre d’altres.

atencio gent jove

Servei d’atenció per a adolescents i joves


L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius té com a objectius: La promoció i defensa dels Drets Sexuals i Reproductius, impulsant, fomentant i facilitant la sensibilització, prevenció i educació de la societat en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva.
El treball de forma transversal i interseccional de la dimensió de gènere, amb la complexitat que demana. L’impuls d’una manera interdisciplinària d’entendre la planificació familiar i la salut sexual, creant espais i canals de trobada, d’intercanvi i de reflexió per a debatre i aprofundir-hi des de diverses vessants. O el foment de la sensibilització i l’educació per al desenvolupament, incloent com a objectiu fonamental la defensa i promoció dels drets sexuals i reproductius com a part indissoluble dels Drets Humans.

intergrup parlamentReunió del Intergrup Parlamentari


Activitats


Una de les línies de treball és la Incidència Política, i des del 2009 que es va posar en marxa l’Intergrup Parlamentari Català sobre Població, Desenvolupament i Salut Reproductiva, hi participen duent a terme la secretaria tècnica d’aquest Intergrup per tal de facilitar un fòrum de treball i discussió sobre temes d’interès comú relacionats amb els drets sexuals i drets reproductius. Alhora es treballen qüestions derivades dels temes de població i el desenvolupament en el marc de la cooperació autonòmica, estatal, europea i internacional.

A través de l’Intergrup treballen conjuntament per incrementar la consciència, l’experiència i la incidència en relació a aquests temes en els àmbits autonòmic, estatal i internacional mitjançant el Parlament de Catalunya, el Congrés dels Diputats, el Consell d’Europa, la Unió Europea i en la resta de fòrums adients. També promouen el coneixement, l’enteniment i l’acceptació dels drets sexuals i reproductius a través de la convocatòria i participació en conferències, compareixences, visites d’estudi, etc. relacionades amb aquests temes.

suport campanya avortament

Suport a la campanya d’avortament


Forma organitzativa


Està registrada al Cens d’Entitats No-Lucratives de la Generalitat de Catalunya i funciona de forma assembleària, tot i que la Junta Directiva és l’òrgan que defineix i supervisa el dia a dia de L’Associació.

L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius és una de les entitats fundadores de la Federació de Planificació Familiar d’Espanya (FPFE), organisme que integra a totes les associacions que treballen a nivell estatal. Així mateix, forma part de la Federació de Planificació Familiar Internacional (IPPF) dedicada a la promoció i defensa de la salut sexual i reproductiva, amb representació a diversos països d’arreu del món. A nivell autonòmic, també forma part de la Xarxa de Dones per la Salut, la Xarxa de Sida i Món Local i col·labora activament amb Ca la Dona i altres entitats de Catalunya.

De cara al futur comenten a La Independent: “Volem seguir sent referents en la defensa i garantia dels drets sexuals i reproductius a Catalunya i al món, amb un espai d’incidència política i interlocució directa consolidat amb les institucions públiques que contribueixi a la millora de les polítiques públiques i la transformació social”.

logo associacio

Més informació:

L’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears – APFCIB, 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Alícia Oliver

Alícia Oliver

Periodista i activista feminista. Coordinadora de la Xarxa Europea de Dones Periodistes i de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género

També et pot interessar