Dimarts 16 juliol 2024

Dimarts 16 juliol 2024

Compartir

L’apoderament econòmic de les dones

Aquest passat 23 de setembre es va presentar una plataforma mundial de coneixement per impulsar l’apoderament econòmic de les done. Les oportunitats, la innovació i la col·laboració seran els eixos fonamentals.

 

Amb el 68 º període de sessions de l’Assemblea General de les Nacions Unides com a teló de fons, ONU Dones, en col·laboració amb el Govern de Canadà, ha presentat el Portal Mundial de Coneixements per al apoderament econòmic de les dones.Aquesta plataforma oberta en línia té com a objectiu revitalitzar l’apoderament econòmic de les dones en establir connexions i relacionar a persones que tenen recursos amb les que els necessiten.

 
Les dones influeixen significativament en l’economia a través d’empreses, granges, com emprenedores i empleades, i assumint la major part del treball no remunerat a la llar. El tipus d’ocupació que té la majoria de les dones és informal i vulnerable. El 2011, pràcticament dos terços de les dones es trobaven en gran mesura al marge de la protecció de la llei. El Portal de Coneixements té el seu origen en la creixent evidència que invertir en l’apoderament econòmic de les dones crea una via directa cap a la igualtat de gènere, l’eradicació de la pobresa i el creixement econòmic inclusiu.

“El llançament del Portal Mundial de Coneixements per al apoderament econòmic de les dones marca una fita important en la promoció de l’autonomia econòmica de les dones”, va dir l’Honorable Lynne Yelich, Ministra d’Estat del Canadà (Afers Estrangers i Consulars). I afegí:” Canadà s’enorgulleix de donar suport al empoderament econòmic de les dones, privilegiant iniciatives que fomenten el seu lideratge econòmic i promouen els seus drets a tot el món”.

Fent èmfasi en diverses tendències i factors que fomenten l’apoderament econòmic de les dones, des de la política econòmica, l’ocupació, les estadístiques, els recursos, la iniciativa empresarial i el lideratge fins a l’energia, el clima, el medi ambient i l’agricultura, la plataforma es proposa ampliar les oportunitats i les capacitats. Per a això, aprofitarà recursos i xarxes existents entre governs, el sistema de les Nacions Unides, el sector privat, la societat civil i el públic.

“Donaré un impuls a l’apoderament econòmic de les dones perquè és fonamental per posar fi a la pobresa i promoure la igualtat de gènere. Les dones tenen dret a comptar amb igualtat d’oportunitats i un accés equitatiu a la informació, els recursos i la capacitació. Per això em sento tan orgullosa de la nostra nova plataforma de col·laboració en línia per fomentar l’apoderament econòmic de les dones. Quan dóna poder a les dones, els beneficis es multipliquen i s’enforteixen les societats i les economies. Animo a totes i tots a que s’uneixin a empowerwomen.org i formin part d’aquesta fantàstica iniciativa “,va afirmar Phumzile MlamboNgcuka, directora executiva d’ONU Dones.

La plataforma en línia reunirà diferents col·laboradors -com organismes del sistema de les Nacions Unides, governs, la societat civil i el sector privat-i els relacionarà amb dones emprenedores, professionals, investigadores i activistes del gènere de tot el món. Entre les i els socis que ja s’han compromès a fomentar l’apoderament econòmic de les dones al Portal de Coneixements hi ha el Pacte Mundial de les Nacions Unides,el Banc Mundial, el Fòrum Econòmic Mundial, Microsoft, The Coca-Cola Company, el Banc Mundial de la Dona, Dones en l’Ocupació Informal: Globalitzant i Organitzant, la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament, l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial, l’Organització Mundial del Turisme i l’Associació Internacional per a la Economia Feminista. En el consell assessor també figuren membres de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura i de l’Organització Internacional del Treball.

La plataforma facilitarà informació actualitzada, recursos tècnics i bones pràctiques per a empreses de dones, a més d’oportunitats econòmiques. Els debats en línia i un centre d’aprenentatge amb cursos i seminaris virtuals diaris són algunes de les característiques interactives del portal.

A més d’un equip a Nova York,  el Portal de Coneixements comptarà amb presència regional a Bangkok, El Caire, Dakar, Istanbul  Nairobi i Panamà per captar el coneixement local de manera efectiva i dur a terme activitats de vinculació.

Nota d’antecedents
El Portal de Coneixements ha sorgit com a resultat de la conferència internacional sobre apoderament econòmic de les dones, organitzada conjuntament per ONU Dones i el Govern del Canadà a l’octubre de 2011 a Ottawa, Canadà. Una de les principals recomanacions va ser la necessitat de comptar amb una plataforma dinàmica per a l’intercanvi de coneixement i la creació de coneixement al voltant del tema de l’apoderament econòmic de les dones.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Joc de Paraules – Les dones en la negociació de conflictes

Les relacions de poder desiguals i la discriminació per raó de gènere propicia situacions de...

Catalunya: Una altra oportunitat perduda / La Independent / Notícies gènere

Ens agradaria no haver-ne de parlar però de nou ens trobem davant d’una opció...

Dia Internacional de les Dones al Parlament de Catalunya

Acte conmemoratiu del Dia Internacional de les Dones 8 de marçde 2013 per retre homenatge...