Dimarts 16 juliol 2024

Dimarts 16 juliol 2024

Compartir

Desestimat que Catalunya gestioni el 0,7% de l’IRPF per a fins socials

El Govern català “serà molt bel·ligerant davant la resistència del Govern de l’Estat a acatar la sentència sobre la gestió del 0,7% de l’IRPF”, afirma el Conseller de Benestar Social i Familia.

Finalment el Congrés dels diputats  va desestimar la moció que reclamava al Govern espanyol l’acatament de la sentència del Tribunal Suprem. La sentència, de finals de desembre, atribueix a la Generalitat de Catalunya la capacitat de gestionar els recursos derivats de la casella del 0,7% de l’IRPF per a programes socials impulsats per entitats sense afany de lucre. 

 La moció havia estat presentada pel diputat Joan Tardà, d’ERC, i havia estat consensuada amb la resta de formacions catalanes excepte el Partit Popular. Fins al moment del debat al Congrés dels Diputats no se sabia exactament quin seria el resultat final de la votació. Finalment, els diputats del PSC, PSOE i PP van acabar votant en contra de la moció, i com a resultat fou rebutjada.

Posició del Govern català:

El conseller Cleries va afirmar en una entrevista ahir 29 de febrer a COM Ràdio: “Serem molt bel·ligerants davant la resistència del Govern de l’Estat a acatar la sentència sobre la gestió del 0,7% de l’IRPF” i explicà que el Gabinet Jurídic Central ja està estudiant possibles actuacions i que també s’exercirà “una important pressió política” respecte a aquest tema.

El passat dilluns 27  Cleries va viatjar a Madrid on es va reunir amb membres del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, on ja li van exposar la seva intenció de no acatar la sentència del Tribunal Suprem, que estableix la “capacitat de la Generalitat per gestionar les subvencions per a programes de cooperació i voluntariat socials provinents de l’IRPF”.

La sentència del TS estableix que és competència de l’Estat la regulació del aspectes centrals d’aquestes subvencions, és a dir, l’objecte i finalitat dels ajuts, la seva modalitat tècnica, els beneficiaris i requisits essencials d’accés. Però és competència de la Generalitat la seva gestió, és a dir, la tramitació, resolució i pagament de les subvencions, així com la regulació del procediment corresponent a tots aquests aspectes.

Davant el posicionament del govern central el Conseller  Cleries recordà que tant el Tribunal Suprem com el Tribunal Constitucional han emès sentències en aquest sentit, però el Ministerio té la intenció de fer la convocatòria de les subvencions per aquest any exactament igual que en anys anteriors”. Aquestes subvencions es convoquen en base als diners recaptats a través de la casella per a finalitats socials que es marca  en fer la declaració de la renda.

També en l’Estatut vigent, la Generalitat té competències exclusives en l’àmbit dels serveis socials, infància i voluntariat. 

Per al Conseller de Benestar Social i Familia,  aquest incompliment se suma als molts incompliments de l’Estat envers els pagament de recursos a Catalunya  i a més és una altra mostra de ” manca de respecte al nostre autogovern” i avisa al govern central que el govern català exercirà la pressió política i les possibles actuacions que aconselli el Gabinet Jurídic. 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La Independent-Gamag present en el Día Mundial de La Llibertat d’expressió i de Premsa

Teresa Carreras/ Irina Bokova “La igualtat de gènere en els mitjans és fonamental per...

“IX Concert per al TXAD”, acte solidari el 18 de març a l’Auditori de Barcelona

A la maternitat de l’hospital de Goundi, moren en el moment del part un nombre...

Núria de Gispert, primera dona Presidenta del Parlament de Catalunya

Núria Gispert ha dit, durant el seu discurs de presa de posessió al Parlament: ‘Les...