Dilluns 04 març 2024

Dilluns 04 març 2024

Compartir

Catalunya: El Parlament commemora el 75è aniversari de la creació de les Nacions Unides / La Independent / Notícies Gènere

 

El Parlament ha acollit aquesta tarda un acte commemoratiu del setanta-cinquè aniversari de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). En l’acte, que ha presidit Roger Torrent, hi han intervingut el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, la diputada adjunta de Presidència i delegada per a les Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz, i la presidenta de l’Associació per a les Nacions Unides a Catalunya, Eulàlia Pascual.

 

   

 

 

 

El president ha destacat “els reptes globals urgents” que el món ha d’afrontar, com ara la lluita contra el canvi climàtic o la vulneració de drets fonamentals arreu, i ha exposat la necessitat de “reformar estructures i procediments” perquè l’ONU sigui “més eficaç”. Amb tot, ha posat en valor el paper “molt important” que l’organització ha tingut al llarg d’aquests darrers setanta-cinc anys d’història i ha recordat que “en el seu futur està el futur de tots els pobles del món”.

Pascual ha reivindicat el “lideratge” de les Nacions Unides en aquests “moments crítics”, i ha destacat que després de setanta-cinc anys, i “malgrat el errors, les dificultats i les debilitats estructurals que hagi pogut tenir”, “ha demostrat capacitat d’actuar com a ens rector del sistema internacional i també la seva capacitat de resiliència per superar les dificultats”.

Díaz ha manifestat la “il·lusió” del món local per aquesta efemèride, que, ha dit, “hauria de ser inspiradora”, perquè “si hi ha Nacions Unides és perquè hi ha pobles i ciutats unides que han après a mirar enfora, a compartir programes i experiències i a difondre bones pràctiques, fet que s’ha reforçat amb la crisi pandèmica”. Així mateix, ha assegurat que l’ONU ha donat durant aquests setanta-cinc anys una “enorme lliçó de governança, un model d’humanisme i de justícia”, però ha remarcat també que “queda molt per fer”.

A l’últim, Solé ha assegurat que vivim “moments de compromís i cooperació” i que “de res no servirà sortir d’aquesta pandèmia si no ho fem junts”. En aquest punt ha explicat que aposta per un “multilateralisme efectiu i inclusiu” i ha mostrat el compromís de Catalunya amb els valors de l’ONU “posant sempre al centre les persones, la seva seguretat i salut”.

L’acte ha començat amb la conferència del degà de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, Xavier Pons, que ha repassat la història de l’ONU, de què ha destacat que cap altra organització no té ni la mateixa “legitimitat” ni el mateix “poder de convocatòria”.

A l’acte, que s’ha fet en un format reduït a causa de les mesures sanitàries de contenció de la Covid-19, hi han assistit el vicepresident primer, Josep Costa, el secretari primer, David Pérez, i els diputats David Mejía (Cs), Eduard Pujol (JxCat) i Najat Driouech (ERC).

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La discriminació per edat és una barrera per al desenvolupament

"El combat contra l'edatisme requereix promoure la interacció entre generacions diferents, basada en l'educació mútua,...

Barcelona: “Periodisme i comunicació davant els propers conflictes” / La Independent / Notícies Gènere

A partir del mes de juny, el Col·legi de Periodistes acollirà aquests tallers que tracten...

Estat espanyol – Catalunya: pobresa energètica en xifres / La Independent / Notícies gènere

En un context de crisi econòmica, on cada vegada pugen els serveis energètics, i on...