Diumenge 25 febrer 2024

Diumenge 25 febrer 2024

Compartir

La Generalitat constitueix un grup de treball sobre protecció internacional de persones refugiades en el marc de la Taula de Ciutadania i Immigració

Nota de Premsa del Departament de Benestar Social i Família

La integraran representants del Govern juntament amb entitats i associacions que treballen en l’acollida i defensa d’aquest col·lectiu

 

Ha de contribuir al disseny i implementació d’un Pla estratègic sectorial

 

El Departament de Benestar Social i Família ha constituït avui, en el marc de la reunió de la Taula de Ciutadania i Immigració, un grup de treball sobre protecció internacional, que inclou el règim d’asil i el de protecció subsidiària. Es tracta de l’embrió d’un futur Pla estratègic de la Generalitat en aquest àmbit, que doni cobertura al col·lectiu de persones refugiades que fugen del seu país per motius de raça, religió, nacionalitat, gènere, orientació sexual, per raons polítiques o per pertànyer a un col·lectiu social determinat.


La iniciativa s’emmarca dins de les responsabilitats que la Llei 12/2009 reguladora del dret d’asil i de la protecció subsidiària reconeix a les comunitats autònomes. En concret, obre la possibilitat a obtenir nous recursos per part del Govern espanyol per desenvolupar actuacions específiques adreçades a aquest col·lectiu, dins dels àmbits competencials de la Generalitat: el sanitari, l’educatiu i el social. Un extrem que la Generalitat ja ha reclamat a l’Estat.

La disposició addicional quarta d’aquesta llei afirma que “les comunitats autònomes, d’acord amb les respectives competències (…) gestionaran els serveis i programes específicament destinats a les persones sol·licitants d’asil, en coordinació i cooperació amb l’Administració General de l’Estat”. I afegeix “al mateix temps, facilitaran l’accés a la informació respecte dels recursos socials específics per aquest col·lectiu, així com sobre les diferents organitzacions d’atenció especialitzada a persones sol·licitants d’asil”.

En aquest sentit, la Llei d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya, aprovada pel Parlament de Catalunya el 2010, inclou per primer cop la competència en matèria d’integració social de les persones sol·licitants d’asil, de les refugiades i de les apàtrides que deriva de l’Estatut. També identifica el mateix col·lectiu com a titular del dret d’accés al servei de primera acollida, que garanteix una formació bàsica inicial per accelerar la incorporació a la nova societat.

La Taula de Ciutadania i Immigració és l’òrgan de consulta i participació de la Generalitat per a les polítiques de gestió del fet migratori. L’integren diversos representants del Govern, del món local, els agents socioeconòmics i les principals entitats i organitzacions del sector a Catalunya. Dins de la Taula s’inscriuen diversos grups de treball com el recentment creat sobre protecció internacional.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Premi M. Aurèlia Capmany-8 de març a un projecte de Calala

En la 27 ª edició del Premi 8 de Març-Maria Aurèlia Capmany de l’Ajuntament de...

“El feminisme d’esquerres no és el que està de moda”, diu Margarida Colomer

Margarida Colomer, historiadora i mestra La historiadora Margarida Colomer i Rovira és la guanyadora de...

Xile: Convoquen a participar en la Revista Punto de Género

El Núcleo de Investigación en Género y Sociedad Julieta Kirkwood del Departament de Sociologia de...