Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

Compartir

Joves lesbianes grans usuàries de mitjans amb visibilitat lèsbica

La Independent i IDEMTV, van organitzar el 25 d’abril al Col·legi de Periodistes de Catalunya l’acte “L que L. Els mitjans de comunicació i la visibilitat lèsbica” amb In/Out Radio i MasqueLes. Un acte amb moltes intervencions i aportacions.

 

Una taula rodona en la que participaren Carme Porta per IDEMTV, Anna Satchi i Carme Pollina per Inout Radio, i Pilar Muñoz per MasqueLes i presentada per la sotsdirectora de La Independent, Tona Gusi, amb l’objectiu de commemorar la jornada del 26 d’abril per la visibilitat de la quotidianitat en què viuen les dones lesbianes. En concret davant els tòpics, la mirada esbiaixada i la manca d’espai als medis sobre les dones lesbianes, aquests 4 mitjans de comunicació van voler demostrar la posibilitat d’una informació més ajustada a la realitat lèsbica.

 

Vídeo d’IdemTV

 

 

La Independent, agència de notícies amb visió de gènere, Comunicació, feminisme, igualtat de gènere

Des de la primera agència de notícies catalana amb visió de gènere s’afirma que si hi ha poca visibilitat de les dones als mitjans de comunicació generalistes (un 24 % de mitjana mundial i un 23% a l’estat Espanyol segons Monitoreo General de Medios), la visibilitat lèsbica frega el 0%, fins i tot en un dia tan significatiu com el 26 d’abril.

L’excepció són algunes sèries de TV on s’observa una millora en el tractament de les lesbianes i les seves vides (Anatomia de Grey i programes d’entreteniment canadencs de disseny, moda, immobiliàries, etc). També es pot trobar una millora en la oferta de documentals tot i que quasi be sempre es realitzen en horaris molt dificils.

Els mitjans alternatius estan fent un bon treball, moltes vegades en col·laboracions prolongades com l’article setmanal que CHART_KOMMUNIK, agència de comunicació LGBTIQ amb visió global i sense gènere, publica a La Independent. O també la difussió cada setmana dels continguts de La Independent, des de fa més d’un any al programa Berenjenales d’ inoutradio i més recentent al programa Barreja’t amb mi de Ràdio Cubelles. També contempla la difusió de notícies d’agències de visió de gènere internacionals per incorporar informacions transversals LGTB d’arreu del món 

IDEMTV. Programes i notícies de temàtica LGTBIQ

Carme Porta, Vicenç Canet, i Xavi provenen de diferents àmbits laborals i professionals i uneixen la seva experiència i formació per a donar forma audiovisual i informativa a les notícies i esdeveniments que es produeixen en el sector del moviment LGTBIQ (lesbianes, gais, transexuals, bisexuals, intersexuals i queers).

El seu treball se centra en la realització d’audiovisuals en format de reportatges, entrevistes, xerrades, així com la difusió de videos externs d’interès.

També compten amb editorials i opinió per superar l’homofòbia, lesbofòbia i transfòbia latent en la nostra societat.

Carme Porta analitzà diversos aspectes de la visibilització lèsbica als mitjans: la gran invisibilitat, el tipus de tractament informatiu, i la minorització de les lesbianes dins el col·lectiu LGTBIQ.

També assenyalà la recança que hi ha per part de les dones lesbianes a “sortir de l’armari”, a fer-se presents als mitjans. D’altra banda els mitjans només donen espai a les mares lesbianes, amb temes de maternitat, adopció i familia, però sobretot per tractar “problemes de dificultats socials en la canalla”.

inoutradio. La radio lésbica, una nova forma de sentir i escoltar …

La història d’aquesta ràdio, la primera en podcast del país i amb Premi Europeu inclòs, és la historia de la periodista Anna Satchi i el seu equip.

“Impossible definir qui som –diuen- Som moltes i som una sola. Som nosaltres i som tu. Som una ràdio, feta per dones i per a dones. Som periodistes, informadores, informàtiques, comunicadores”. Amb Anna Satchi i la també periodista Carme Pollina, recolzades per un munt de col · laborades, que fan possible aquest projecte: Isabel Franc, Thais Morales, Carrie Romero i Critti Ciruelos fan una radio molt participativa: “Et parlem a tu, que ets diferent de totes, perquè som una ràdio diferent de totes, igual a tu”.

Durant l’acte Satchi i Pollina van parlar sobre les necessitas econòmiques i la professionalitat del seu mitjà, de la campanya de verkami que faran properament, de la manca d’emissores amb programes lèsbics, i de la imatge esbiaixada que es donen als mitjans en les poques informacions sobre les dones lesbianes.

Així, segons Pollina, es cau en tots els tòpics i els estereotips: floclòriques, seductores, ambicioses, etc. I davant d’aquest panorama, la reivindicació doncs, de la feina ben feta que estan fent.

MASQUELES, Ocio y Cultura Lesbiana

La única responsable d’aquesta web que pretén ser un punt de trobada entre les promotores i les usuàries d’oci i cultura per a dones lesbianes i bisexuals, on per fi es puguin trobar, en un sol lloc, tots els esdeveniments d’ambient les, és Pilar Muñoz.

A Masqueles, com a inoutradio, es troben moltes vegades com a receptores de drames personals, com si fossin un telèfon rosa, quan evidentment aquesta no és la seva funció, però això mostra la solitud de moltes oients o usuàries.

Sobre la dificultat per “sortir de l’armari” Muñoz afirmà que la gent jove passa molt més, que és la gent més gran la que té problemes. La gent jove viu la sexualitat amb naturalitat i les relacions amb normalitat. S’ha sortit del ghetto.

El que si pot assegurar Pilar Muñoz és la gran demanda que hi ha d’activitats culturals i d’oci dirigides a aquestes usuàries joves que no disposen de gaires diners. Cal satifer, doncs, aquesta demandes, oferir festes i itineraris.

 

L.QUE.L1_2013-1 

El debat

Si bé la manca de finançament i la tasca voluntaria de totes i tots els professionals va planar damunt el debat, tal i com reafirmaria la directora de MagLes Magazine, aquest es focalitzà en molts més temes.

El periodista Josep Maria Sarri de Time out Barcelona, amb més de 5 anys d’experiència tractant temàtiques LGTBIQ, es mostrà d’acord amb Carme Porta pel que fa a la dificultat de parlar amb dones lesbianes ja que no volen sortir mai en fotografíes i ni tan sols volen donar el seu nom, sovint demanen aparèixer sota sigles. Un altre problema que ha detectat aquest periodista és la manca d’organització interna d’aquests col·lectius per fer arribar i a temps les notes de premsa o nodrir d’informació. I en tercer lloc asenyalà les picabaralles entre col·lectius i fins i tot entre bars o espais. En positiu, Sarri opina igual que Muñoz, que les generacions més joves són molt més desacomplexades.

El periodista i membre d’amics gais apostà per la creació d’un lobby, a l’estil dels que funcionen als Estats Units que quan fan una estirada d’orelles aconsegueixen un gran ressó. També apostà per reivindicar programes LGTBIQ a la TV pública. I com a experiència negativa en la professiò, el poc acolliment que companys i companyes periodistes mostren en la recepció i difusió de notícies i convocatòries LGTBIQ.

Per Viçent Canet ,d’IDEMTV, la mana de referents a nivel informatiu és inaceptable. La presumpció d’heterosexualitat fa mal a la comunicació.

Fabiola Llanos, de La Independent, és del parer que s’ha d’informar dels drets que ja hi ha i que no es coneixen i s’ha de reclamar els Temps als llocs públics per fer-ne us i trencar la tendencia a estar més en els espais privats en detriment del dret a l’ús dels espais públics.

Elena Longares de LesCat va destacar: la força d’emprenedoria de les dones lesbianes; el patiment de les dones joves que es troven soles, sense marcs referents; la manca de visibilitat als mitjans de temes específics com la salut i la reproducció i l’ús dels àmbits públics i privats.

De la Fundació Encaix, Pilar Blanco, va parlar de l’exili en el que es troben les dones creients i de l’experiència de trobades europees on reparteixen enganxines a fi de poder-se visibilitzar i compartir reflexions. Esperançada en la gent jove, opina que cal fer pedagogía i reformular l’educació en la ciutadania.

La sotdirectora de La Independent, la directora de MagLes Magazine (la revista para mujeres que entienden), i la resta de la taula van proposar continuar i ampliar les col·laboracions continuades entre els mitjans presents.

L’acte comptà també amb una connexió en directe amb  el programa de Ràdio Cubelles Barreja’t amb mi – Mézclate conmigo

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Helin

    OPINIÓ Tenia 28 anys, activista pels drets del poble kurd, es deia Helin...

Xile: No és no. Milers es manifesten contra la cultura de la violació / La Independent / Notícies Gènere

Milers de persones es manifestaren pels carrers de Santiago i altres set ciutats del país...

Catalunya en crisi: exclusió i pobresa

Un studi “L’impacte de la crisi” assenya que a Catalunya les dones són el principal suport...