Divendres 12 abril 2024

Divendres 12 abril 2024

Compartir

Joan Puigcercós: “Apostem pel lideratge transformacional i el talent femení com a eines necessàries per l’economia i la societat catalana”

Joan Puigcercós, candidat d’Esquerra Republicana a les eleccions al Parlament de Catalunya.

 

En relació als temes d’Igualtat quins han estat els èxits del tripartit? Què hi ha aportat el seu partit?


 Des d’Esquerra hem tingut l’honor i la responsabilitat institucional de liderar les polítiques de dones al Principat mitjançant l’Institut Català de les Dones (ICD). Les nostres polítiques han begut directament del moviment feminista, establint diàleg i col•laboració constant amb les associacions i entitats de dones.

En aquests anys hem pogut posar en marxa mesures cabdals per a la garantia dels drets de les dones en tots els àmbits.

Especialment important ha estat l’aprovació del Pla de Polítiques de Dones i les actuacions que conté, així com l’aplicació de la perspectiva de gènere de manera transversal a tots els departaments de la Generalitat. No em puc estar de mencionar amb orgull l’aprovació, el 2008, de la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista. És una llei innovadora, ambiciosa i molt treballada que ens ha dotat de noves eines per afrontar la problemàtica.


 Quines són les  propostes d’ERC per a la campanya del 28-N en matèria d’Igualtat?


Evidentment, el nostre programa electoral en matèria de polítiques de dones és de continuitat amb tota la tasca feta fins ara al Govern. Per exemple, volem seguir consolidant la transversalitat de la perspectiva de gènere i aprovar i desplegar el Projecte de Llei per a una nova ciutadania i per a la igualtat efectiva entre dones i homes. També m’agradaria destacar que per Esquerra continua éssent molt important la relació i el treball conjunt amb les entitats i grups de dones, atès que han de poder conèixer i validar les polítiques públiques de dones, així com fer-hi aportacions i nodrir-les de continguts.  Entre d’altres, ens comprometem a consolidar i desplegar la Xarxa de recursos que emana de la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista; a adaptar l’organització i pràctica de les institucions educatives a la coeducació i a la perspectiva de gènere i de les dones; a incorporar una visió integral de la salut (biològica, psicològica i social), tot garantint els drets sexuals i reproductius de les dones i vetllant pel correcte desenvolupament de la Llei Orgànica 2/2010 de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs.


Farem front a les desigualtats que impregnen el món laboral i apostem pel lideratge transformacional i el talent femení com a eines necessàries per al desenvolupament de l’economia i la societat catalana, fent especial èmfasi en les polítiques de suport a les dones pageses i empresàries del món rural.  També seguim reclamant una regulació de la situació de les treballadores sexuals que els garanteixi l’accés a drets laborals, a la prevenció, a la seguretat social…, reforçant, alhora, les mesures per combatre el proxenetisme i l’explotació sexual.


 Finalment, desenvoluparem plenament les polítiques dels temps i el Pla Estratègic d’usos i gestió dels temps a la vida quotidiana, tal i com hem anat fent des de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania.


Què li agradaria que s’hagués consolidat en quatre anys de Govern en Igualtat de gènere?


Cal partir de la base que les desigualtats entre dones i homes són fruit d’una cultura patriarcal molt arrelada en l’estructura de la nostra societat. Per això diem que és un problema de caire estructural i, com a tal, no canvia d’un dia per l’altre, sinó que requereix establir nous pactes entre dones i homes per compartir la nostra vida col•lectiva. És per això que des del Govern sempre hem tingut una visió transformadora a l’hora de dissenyar les nostres polítiques, perquè sabem que si realment volem assolir la igualtat real cal anar al fons de la problemàtica i intentar canviar-la, avançant cap a una Catalunya més justa i equilibrada. Dit això, el que m’hagués agradat en aquests quatre anys de govern és haver pogut aprovar l’actual Projecte de Llei per a una nova ciutadania i per a la igualtat efectiva entre dones i homes, en el qual tot l’equip de l’Institut Català de les Dones, conjuntament amb entitats i persones expertes, hi han posat tots els esforços i il•lusió. Des d’Esquerra demanem que, sigui qui sigui que governi, és fonamental tirar endavant aquesta llei, aprovar-la i desplegar-la, atès que de ben segur representarà un altre pas endavant en la defensa i garantia de tots els drets de les dones.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

27S: Decàleg de Feministes per la Independència: Per una República Catalana Lliure, Independent i Feminista

  Volem construir un nou país millor entre totes i tots, des de la llibertat,...

L’ICD ofereix a les entitats de dones tallers per millorar les habilitats en l’ús de les xarxes socials

La formació vol fomentar la participació en internet des de la perspectiva de gènere L’Institut...

Eulàlia Lledó per Maria Roig

‘Amors’ que segresten

    OPINIÓ A final de març els mitjans de comunicació van parlar d’un fet...