Dilluns 15 juliol 2024

Dilluns 15 juliol 2024

Compartir

GAMAG Europe crea ponts amb la zona Àsia Pacífic

Teresa Carreras en un moment de la presentació @Chris Wang

L’objectiu és treballar per la igualtat de gènere en i a través del mitjans de comunicació en la seva exhibició a la Xina.

La igualtat de gènere ha de ser una conquesta global l’any 2030. Per crear lligams entre Europa i la zona Àsia-Pacífic, la XIDPIC.CAT-XIPVG que dóna suport a la xarxa GAMAG Europe ha presentat el seu projecte a Chengdu, Sichuan, Xina.

I ho ha fet en el marc de la Sisena Jornada Women in the Wave que s’ha celebrat paral·lelament a la 54ena Assemblea General de l’Àsia-Pacífic Broadcasting Union (ABU). Els objectius d’aquest sisè Fòrum ha estat mostrar continguts i serveis que reflecteixin tots els grups de la societat, mostrar polítiques i millors pràctiques en un entorn mediàtic fent èmfasi en la igualtat de gènere i el valor de la diversitat i proporcionar plataformes de discussió per crear Xarxes que puguin promoure la igualtat de gènere i la diversitat en els mitjans en les diverses regions del món.

La Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya-Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG) que treballa en col·laboració amb la Red del Estado español ostenta per un període de dos anys el Secretariat de GAMAG Europe, el capítol regional de GAMAG, l’Aliança Global dels Mitjans i el Gènere que va néixer el 2013, impulsada per la UNESCO. La idea que promou GAMAG Europe és connectar el món de la comunicació i treballar a quatre nivells: el sector públic, els mitjans, la societat civil i els investigadors.

Foto 1 Despres de lacte

                                               Foto 2 Pla molt general

 

Foto final Panel GAMAG Europe @Chris Wang                 Pla General de la Sala @Chris Wang

 

Aquesta Xarxa Europea s’ha presentat en un panel moderat per John Maguire, Director de Relacions Internacionals i Cooperació de France Monde i amb intervencions de Qingyi Zeng, de l’Oficina d’UNESCO a Beijing, Teresa Carreras, Coordinadora de GAMAG Europe, Evelyne Faye, cap de Màrqueting i Comunicació de l’African Union of Broadcasting (AUB) i Chrissie Tucker, membre d’ABU Austràlia.

El comú denominador de les intervencions ha estat definir el Fòrum Women in the Wave com a catalitzador per a compartir energies positives a l’hora de tenir una visió estratègica que uneixi a l’Àsia amb la resta del món a través d’una convivència en la diversitat.

“Com a Xarxa europea- ha dit Teresa Carreras– estem treballant per una societat inclusiva que doni veu a tothom en el món”. “Necessitem, ha continuat, persones i associacions àgils que sàpiguen treballar en equip des de la base i des de diversos angles com productores, realitzadores, investigadores, periodistes, associacions de dones, sindicalistes i organismes reguladors per millorar la igualtat de gènere en y a través dels mitjans de comunicació. Perquè no ens oblidem que els mitjans són la millor arma per lluitar per a la igualtat”.

Foto 3 Atril

 Teresa Carreras explicant el contingut de AMAG Europe @Chris Wang

L’Assemblea de l’ABU ha aplegat a 650 delegats i delegades, de 59 països i 63 organitzacions de ràdio i televisió, majoritàriament publiques però també privades.

En el debat s’han posat de relleu històries de la representació de la igualtat de gènere i la diversitat en relació a les activitats de les empreses de ràdio i televisió d’aquella zona del món. Des de GAMAG Europe s’ha explicat la legislació existent sobre aquests punts en el Vell Continent i l’estructura d’associacions i organitzacions treballant en xarxa sobre el terreny. Aquest Fòrum és la sisena vegada que se celebra i és una de les poques possibilitats on periodistes, investigadores, creadors de continguts i associacions de dones d’aquella zona del món poden discutir i millorar les estratègies que apliquen a les seves empreses. GAMAG, l’Aliança Global està organitzada en capítols territorials i l’Europeu és un dels més actius. També hi ha el capítol Àsia-Pacífic que està iniciant la seva feina.

En la presentació de l’estratègia europea les i els assistents al panel, que ratllaven gairebé les dues centes persones, han coincidit en el fet que la millor manera de lluitar contra el gegant del sexisme es: fer-ho de forma col·lectiva amb una estratègia molt consolidada. I aquesta és la clau que va arribar el públic per entendre el que és GAMAG. “Necessitem- ha conclós Teresa Carreras- consolidar un moviment global sobre gènere i mitjans de comunicació. I així tenir un millor accés als mitjans, al lideratge, a la representació no sexista i sense estereotips de dones y nenes com a pas essencial per consolidar la igualtat de drets”.

Fota 4 Qingyi Zeng parlant

 

Qingyi Zeng, representant de la UNESCO a Beijing  @Chris Wang

A més de la representant de GAMAG Europe la cap de relacions exteriors de la Ràdio Televisió pública italiana Simona Martorelli ha explicat que els valors com diversitat, universalitat, innovació i independència estan en la base de l’Eurovisió, la organització pública europea. La majoria de mitjans públics europeus tenen codis de conducta per prevenir la discriminació a diferència de moltes de les entitats públiques del sud-est asiàtic. Martorelli ha explicat que en l’estratègia Europa 2020 una dels punts claus és la igualtat de gènere en els mitjans. A Europa hi ha molta legislació que, moltes vegades, no es compleix. La discriminació salarial entre homes i dones que fan igual feina en l’àmbit de la comunicació es encara una realitat. A Itàlia la diferència és d’un 16%, mentre que a Espanya un 19%.

En els països de l’Àsia-Pacífic on els mitjans ensenyen unes dones molt estereotipades com a mares i com a cuidadores van rebre molt bé les bones pràctiques europees. Per l’any vinent es convocarà un nou Women in the Wave.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat espanyol: BASE DE DADES MUNCE, nou portal de la novel·la criminal escrita per dones /La Independent / Notícies gènere

Es presenta la pàgina web del projecte MUNCE, que el seu objectiu principal és...

DECLARACIÓN ENCUENTRO INTERNACIONAL POR LOS DERECHOS HUMANOS EN SOLIDARIDAD CON HONDURAS

Tocoa, Bajo Aguan, Colón, Honduras –del 16 al 20 de febrero 2012 En Tocoa, bajo...

Estat Espanyol: Associacions d’afectades per endometriosi porten les seves reclamacions al Congrés / La Independent / Notícies gènere

L’associació d’afectades per endometriosi de la Comunitat de Madrid (ENDOMadrid) en col·laboració amb el Grup...