Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

Compartir

‘Insubmises’, IV Trobada Feminista del ‘Bloco de Esquerda’ portuguès

 

 

Les diputades i activistes del ‘Bloco de Esquerda’ portugués convoquen, per quart any consecutiu, a dos dies de reflexió i, aquesta vegada, en la IV Trobada Feminista del 15 i 16 de setembre el tema serà ‘el sistema normatiu de gènere’.

El femení plural d’ ‘insubmises’, afirmen des de la Convocatòria , inclou a les dones, a les feministes que així es reconeixen, però també “a totes les persones que són objecte de discriminació i violència masclistes”. La cita del Bloco de Esquerda  serà al Teatre Municipal Joaquim Benite, de la ciutat portuguesa d’Almada, a l’altre banda del riu Tajo a Lisboa, aquest proper cap de semana.

Filosofes, sindicalistes, acadèmiques, activistes, artistes, diputades i les més reconegudes lidereses del Bloco són les que encoratgen les discussions d’aquest IV Trobada Feminista, que ja s’ha convertit en una constant a l’inici del curs polític a Portugal.

 

Portugal CatarinaMartins esquerda.net

La coordinadora del Bloco, Catarina Martins. Esquerda.net

 

Desobedients a les polítiques d’austeritat de la Troica

El Bloco de Esquerda va passar d’1 escons a 19 a les legislatives de 2105 i va “conquerir el món masclista de la política portuguesa”, segons afirmava llavors el rotatiu britànic The Guardian, però, sobretot, ha contribuït a “millorar la situació global de la població” perquè “van introduir la possibilitat de desobeir una política d’austeritat presentada com a única via” per la Troica. Així ho manifestava a La Independent, Catarina Martins, professora i investigadora del CES Center for Social Studies (Centre d’Estudis Socials) de la Universitat de Coimbra, poc abans de les municipals del 2017.

En concret el Bloco va plantejar 3 condicions per donar suport al govern minoritari socialista: 1) posar fi a la congelació de les pensions, 2) acabar amb la reducció de l’impost social únic que paguen a la Seguretat Social assalariats/des i ocupadors/es, i 3) finalitzar amb la liberalització del mercat de treball. L’Acord de Legislatura de 2015 amb el Partit Socialista -en el qual el Partit Comunista va incloure les seves pròpies condicions per sumar-s’hi- ha estat molt efectiu.

En realitat, ha tingut molts més èxits. A més de ‘descongelar’ les pensions, les mes petites es van augmentar entre el 3 i el 4% anual; el salari mínim s’eleva en un 20% (fins l’1 de gener del 2019) i es va abolir l’impost extraordinari sobre els salaris i les pensions obligat per la Troica; es va restablir el procés de negociació col·lectiva dels funcionaris públics i es va anul·lar el seu desplaçament obligatori. Els impostos sobre la renda del treball es van reduir i es va augmentar l’impost a les grans empreses, alhora que es va crear un nou impost sobre els béns arrels de luxe. També es va reduir del 23 al 13% l’IVA sobre el consum en restaurants i es van establir noves normes per als autònoms que presten serveis a diferents empreses, per assegurar-los la protecció social.

I un dels èxits més importants, va ser la suspensió de les execucions hipotecàries per a les persones grans o amb discapacitat, alhora que es revisava la llei de lloguers. Així mateix, van ser revertides les privatitzacions i concessions en el transport públic de les dues grans ciutats i de la línia aèria estatal (TAP) i es van prohibir noves privatitzacions. Ara mateix, des de maig de 2018, el Bloco està negociant amb el govern ‘una taxa contra l’especulació immobiliària‘ .

Com diu el propi CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs) en la investigació d’Héctor Sánchez Margalef, Portugal ha passat “de pària a alumne model” i fins i tot, malgrat el mal exemple de les polítiques ‘anti-austericidas’ aplicades, ha aconseguit situar a Mario Centenoa la presidència de l’Eurogrup, en substitució del ‘polèmic’ holandès Jeroen Dijsselbloem. I recordem que a la Secretaría General de la ONU hi ha un altre portugués des del 2016, Antonio Guterres.

Bloco IsabelPires.Sapo.caras.pt

 La diputada Isabel Pires_foto Sapo.caras.p

 

Precarietat a 10 anys de l’esclat de la bombolla financera

Aquest any, a més, la Trobada Feminista coincideix amb el tristament cèlebre 10 Aniversari de la fallida de Lehman Brothers que va arrasar al món sencer; primer amb una debacle financera dels bancs que va acabar pagant la ciutadania amb diners públics i després, la real crisi econòmica, batejada com a ‘Gran Depressió’, ja que es va convertir en la crisi més important del capitalisme. Els efectes encara perduren i es van acarnissar, en especial, en les dones, amb la pèrdua de drets i treballs i amb precarietat laboral, sobretot a l’Europa del Sud.

D’aquí que l’obertura de la Trobada s’anomeni ‘Feministes i anticapitalistes’, justament per definir el context i les mirades socioeconòmiques i les 3 intervencions seran a càrrec de Cristina Roldão, sociòloga del Centre de Investigació Universitari de Lisboa ISCTE-IUL , Sofia Roque investigadora en Filosofia del CFUL i la ecofeminista andalusa Alba del Campo, Coordinadora de la Taula de Transició Energètica de Cadiz.

I per això mateix, i per començar a prende posicions de cara a les pròximes elecciones legislatives del 2019, el primer panell es dedica als problemes d’aquest incert món laboral: ‘Precàries ens volen, vaguistes ens tindran’ en què participen les activistes Maria Magdala (Associação ComuniDária), Adriana Lopera (infermera), Raquel Azevedo (dirigent sindical) i el moderarà la diputada del Bloco, Isabel Pires .

 

Treball sexual: com assegurar drets i protecció social

La tarda del 15 arrenca amb la pel·lícula Do corpo à palabra’ ‘ (Del cos a la paraula) de Mariana Lemos, Luciana Fima i Bruno Cabral per iniciar una conversa que, en aquest costat de la península seria molt necessària, tenint en compte que des del govern estatal es vol anul·lar el Sindicat de treballadores sexuals, recentment creat amb el nom d’ ALTRES. El tema és precisament ‘Treball sexual: com assegurar drets i protecció social’. En el debat, participen Carla Fernandes (Obra Social de les Germanes Oblatas), Alexandra Oliveira (investigadora sobre treball sexual a Porto), Melina Antunes (LABUTA). La moderació serà a càrrec precisament d’un home, el diputat del Bloco, José Soeiro.

Més tard, en dos tallers, moviments i estudiants debatran amb professores i regidores com traslladar el feminisme a les aules i als municipis. El primer: ‘Construint l’agenda feminista … a les escoles i universitats’ i el segon ‘Construint l’agenda feminista … a nivell local’. En aquest últim hi participaran 3 feministes del Bloco: l’alcaldessa Almerinda Bento, la diputada Susana Constante Pereira i la també diputada i regidora Joana Mortágua, a més de diverses associacions.

 

Portugal JoanaMortágua esquerda.net

La diputada i regidora Joana Mortágua-foto Esquerda.net

 

Combatre l’assetjament i les violències de gènere

I el dia es tanca amb ‘Poesia insubmisa’, tram que dirigirà l’escriptora i traductora Regina Guimarães, per reiniciar-se el diumenge amb dos panells, abans de les conclusions de les diferents taules. El primer: ‘Identitats de gènere-què és el transfeminisme’, amb l’activista transfeminista Sacha Montford i l’activista d’API-Ação Pela Identidade (Acció per la Identitat), Júlia Pereira, que moderarà la feminista Inês Santos.  A la tarda està programat el panell ‘Combatre l’assetjament i les violències de gènere’, amb Elisabete Brasil de la Unió de Dones Alternativa i resposta (UMARi l’activista Patrícia Martins . Aquesta taula la conduirà la professora i feminista Cecília Honório.

Després de la presentació de les conclusions de totes les taules, tancarà aquesta 4a Trobada Feminista la Coordinadora nacional del ‘Bloco de Esquerda’, Catarina Martins, després de les intervencions d’Andrea Peniche i la diputada Sandra Cunha.

 

00 15set Sedeta

Cartell de la Jornada Internacional de lluita

 

‘Prenem el control de les finances’

A Barcelona, també aquest dissabte 15 tindrà lloc una ‘Jornada Internacional de lluita’ que convida a reaccionar després de ’10 anys de crisi, prenem el control de les finances’’.El Centre Cívic La Sedeta  acullirà diverses activitats que comencen al matí amb una Taula rodona paritària i amb participants de luxe: Mª Dolors Comas d’Argemir,  antropòloga, exdiputada al Parlament de Catalunya i ex integrant del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Sira Vilardell, diplomada en Treball Social i Màster en Direcció i Gestió d’ONGs i els catedràtics d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB) Enric Tello  i el també profesor i exrector de la UB, Joan Tugores, que debatran sobre La crisi financera, social, ecològica i de desigualtat de gènere’.

Finalitzada la taula rodona (9.30-11.30h) els moviments socials exposaran la seva visió de la crisi i les alternatives (12-14h); hi haurà una Assemblea de moviments socials (15.30-18h) i després (19h) hi ha convocada una Manifestació que s’iniciarà a la Delegació de la Comissió Europea al Passeig de Gràcia de Barcelona, amb el lema ‘Posem les finances al servei de les persones i el planeta’.

La convocatòria de la Jornada té el suport de multitud de col·lectius i associacions, entre elles Aigua és Vida, Attac Acordem, Ca la dona, CADTM , Entrepobles, Greenpeace Barcelona, Icaria editorial, l’ODG, (Observatori del Deute en la Globlització), SICOM Solidaritat i Comunicació i d’altres plataformes locals i internacionals.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

A El Periodico “no neccessitavem una censora”, ens diu el seu director

Encara no fa un any, Enric Heràndez, un periodista de la casa, va assumir la...

Yasmina Solanes denuncia en un documental de “Farmamundi” els esforços de Novartis per imposar patents a l’Índia

  Yasmina Solanes Molta gent no accediria a alguns medicaments sense els genèrics que es...

La canalla que diu la veritat

  Foto:espaciocritico10.wordpress.com   OPINIÓ Fa uns anys va arribar al nostre refugi per a dones...