Divendres 19 juliol 2024

Divendres 19 juliol 2024

Compartir

Guatemala: En record a Luz Méndez de la Vega, pionera i feminista guatemalenca

 Luz Méndez de la Vega, una de les grans precursores del feminisme contemporani al llarg de la seva vida, ens ha deixat el murmuri de la paraula escrita en la poesia, el teatre i el periodisme cultural. Sense cap dubte és una de les grans feministes guatemalenques, la seva carrera intel·lectual i el traç de la seva lletra van apuntalar el seu compromís per l’emancipació de les dones.
 
La recordarem com a escriptora, periodista, assagista, crítica literària i de teatre, dramaturga, investigadora i docent universitària, Premi Nacional de Literatura Miguel Ángel Astúrias (1994) i Medalla Centenario Pablo Neruda (2004).

La seva obra literària destaca, entre d’altres, amb Eva sin Dios (1979) Lenguaje, religión y literatura como deformadores de la mujer y la cultura (1980), Tríptico: Tiempo de amor, tiempo de llanto y desamor (1980), Influjo de la Revolución Francesa en el pensamiento femenino (1983), Poetisas desmitificadoras guatemaltecas (1984),  De las palabras y la sombra (1984), Las voces silenciadas: Poemas feministas (1985), Tres rostros de mujer en soledad: Monólogos inoportunos (1991), Toque de queda: Poesía bajo el terror (1999), La amada y perseguida Sor Juana Inés de Maldonado y Paz (2002), Mujer, desnudez y palabras (2002), Ligera y diáfana, poesía completa de Luz Méndez de la Vega (2011).  
 
Amb aquestes breus paraules, rememorem a Luz Méndez de la Vega, que va néixer al departament de Retalhuleu de Guatemala, el 2 de setembre de 1919. Va morir a la ciutat de Guatemala el 8 de març de 2012. Va realitzar els seus estudis de Llicenciatura en Llengua i Literatura Espanyola i Hispanoamericana a la Facultat d’Humanitats, Universitat de San Carlos de Guatemala i de doctorat en Lletres a la Universitat Central de Madrid. A més, va estudiar Art i Cultura Espanyola a l’Institut de Cultura Hispànica de Madrid. Va ser Acadèmica numerària de l’Acadèmia Guatemalenca de la Llengua. 

* Treballadora Social amb estudis de Sociologia. Investigadora Institut Universitari de la Dona de la Universitat de San Carlos de Guatemala-IUMUSAC

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Andalusia: “Tejamos Redes contra la Violencia Machista”, per la Plataforma Andaluza de Apoyo al Lobby Europeo de Mujeres

La Plataforma Andaluza de Apoyo al Lobby Europeo de Mujeres ha dut a terme a...

Cinema a Cuba “Mujeres sobreviven al dolor con dignidad

Lizette Vila e Ingrid Leon en la presentacion Les històries de dolor i supervivència...

Per què l’ AVGM no resol la violència contra les dones?

Avui el tema és mediàtic i manté tensions polítiques a tot Mèxic, la violència...