Guatemalteca asesinada

Compartir

Guatemala: Assassinada una activista per la seva lluita en la protecció del medi ambient / La Independent / Notícies Gènere

Organitzacions socials i comunitàries de Guatemala denuncien l’Estat de setge decretat fa una setmana, en sis dels 22 departaments del país, pel president Jimmy Morales i ratificat pel Congrés. Amb aquesta mesura augmenta el risc d’assetjament i de violència contra persones que lideren les zones comunitàries i ambientals, utilitzant la justificació de perseguir als narcotraficants assentats en aquesta zona.

 

  Diana Isabel Hernández Juárez

 

 

L’última víctima d’aquesta escalada de violència ha estat la mestra Diana Isabel Hernández Juárez, de 35 anys, coordinadora de Medio Ambiente de la Parróquia La Nuestra Señora de Guadalupe, en el departament de Suchitepéquez. Diana Isabel va ser assassinada el dissabte 14 de setembre amb arma de foc quan participava en una processó de Montaña Gloria, per uns desconeguts que van fugir del lloc. La professora liderava diverses iniciatives que promovien la protecció del medi ambient.

Havia dedicat gran part de la seva vida a la sensibilització i recuperació de les espècies natives que permetessin la reforestació comunitària i així pal·liar els diferents problemes ambientals que s’enfronten a la regió, sobretot el de la manca d’aigua.

Aliança per la Solidaritat se solidaritza, i se suma a la Asociación  de Mujeres Madre Tierra de Suchitepéquez per a expressar la seva repulsa davant el «covard assassinat». Aquest nou crim s’afegeix als molts casos d’atacs als encarregats de liderar el treball pel bé comú i quin, fins al moment, són crims que no han estat esclarits.

 

39 persones assassinades per l’activisme ambiental

Només entre 2017 i 2018 van ser assassinades 39 persones relacionades amb l’activisme ambiental al país centreamericà. Des de l’Associació, han exigit a les autoritats que investiguin a fons per a trobar als responsables i que la mort d’aquesta jove no quedi, com a tantes, impune. Petició a la qual se suma Aliança. La situació en gran part de Guatemala és caòtica, sobretot després que el passat 5 de setembre es decretés l’estat d’excepció i, amb ell, la presència de l’Exèrcit en molts departaments del país.

Aliança per la Solidaritat, així com nombroses organitzacions socials guatemalenques, temen que es produeixin abusos en unes zones que es caracteritzen per una alta conflictivitat social generada per grans mega projectes empresarials, com a grans hidroelèctriques, mineria o agronegocios.

Si bé cal investigar l’assassinat dels militars, pel qual es va declarar aquest Estat d’Excepció, des de les organitzacions defensen que el combat contra el narcotràfic a Guatemala requereix recerques coordinades de forma integral en les institucions de l’Estat, incloent també la rentada de diners i la corrupció que impera al país centreamericà.

Aliança per la Solidaritat exigeix a les autoritats espanyoles i europees que pressionin al Govern de Guatemala perquè compleixi escrupolosament la normativa internacional i resolgui el greu problema del tràfic de drogues sense vulnerar els Drets Humans.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar